Decret Llei sobre l'increment retributiu per a l'any 2021 i la recuperació parcial de l'import de la paga extraordinària de l'any 2014 per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya. (Decret Llei 18/2021, de 27 de juliol)

Publicado enDOGCCA
Ámbito TerritorialNormativa de Cataluña
RangoDecreto-Ley
EXPOSICIÓ DE MOTIUS Artículos 1 y 2

La Llei 11/2020, del 30 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2021, habilita amb caràcter bàsic per a totes les administracions públiques un increment retributiu de fins a un màxim del 0,9%, respecte dels imports vigents el 31 de desembre de 2020.

L'article 33 de la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014, va establir amb caràcter temporal una reducció retributiva en una quantia equivalent a l'import d'una paga extraordinària i, en el seu cas, d'una paga addicional del complement específic o equivalent. Així mateix, l'article 28 del mateix text legal va estendre la mesura de reducció retributiva als membres del Govern, alts càrrecs i altre personal directiu.

En l'exercici 2019 es va iniciar el procés de recuperació de les quanties equivalents a les pagues extraordinàries que es van deixar de percebre en els exercicis 2013 i 2014. Fruit de la necessitat de donar resposta a les reiterades mocions i resolucions del Parlament de Catalunya, la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Generalitat va ratificar l'Acord d'11 de desembre de 2018 sobre el retorn de les quanties equivalents a les pagues extraordinàries que es van deixar de percebre en els exercicis 2013 i 2014, en el qual es preveu, per a l'exercici 2021, la recuperació del 55% de l'import que es va deixar de percebre per aquest concepte en l'exercici 2014. Aquest Acord sindical va ser ratificat mitjançant l'Acord del Govern del 25 de febrer de 2019.

D'acord amb el que s'ha exposat, es considera que concorren les circumstàncies que fan imprescindible adoptar mesures extraordinàries i urgents per aplicar aquest increment retributiu. En primer lloc, s'ha valorat que és possible absorbir la despesa corresponent a aquest increment amb els crèdits pressupostaris consignats en els pressupostos per al 2020 prorrogats per al 2021 i que, sense una disposició normativa amb rang legal i de caràcter urgent, no és possible implementar aquesta mesura. D'altra banda, és voluntat del Govern de la Generalitat donar compliment immediat als acords assolits amb la representació sindical i no demorar aquest increment retributiu per al col·lectiu de persones al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Davant la situació de prorroga pressupostaria es considera necessari i urgent fer efectiu de forma immediata el retorn del primer tram de la quantitat equivalent a la paga extraordinària de 2014 atès que no implementar aquesta mesura suposaria un evident perjudici, i greuge comparatiu respecte d'altres administracions, per al conjunt dels empleats públics de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. Cal, de manera immediata, revertir paulatinament aquesta situació i compensar els esforços realitzats pel personal del conjunt de sector públic perquè són, sens dubte, l'element essencial que ha de permetre garantir l'eficiència i l'eficàcia del funcionament dels serveis públics. Paral·lelament esdevé necessari reforçar els àmbits de la negociació col·lectiva i donar compliment als compromisos adquirits en la Mesa General dels empleats públics i possibilitar l'abonament d'aquestes quantitats en concepte de recuperació parcial de la paga extraordinària suprimida el 2014 en cas que un eventual projecte de llei de pressupostos per al 2021 no arribi a aprovar-se finalment

En aquest sentit, la urgència i la necessitat d'aprovar aquesta mesura obeeix a la necessitat de restituir amb caràcter immediat el poder adquisitiu del personal al servei de la Generalitat i el seu sector públic i possibilitar la plena efectivitat de la devolució retributiva extraordinària durant l'exercici 2021. Així mateix, la mesura permet aplicar l'increment retributiu amb la immediatesa que es requereix tenint en compte que aquest té efectes des de l'1 de gener de 2021, i contribueix directament a estimular el creixement econòmic i reforça l'increment de l'eficiència en el funcionament de l'ocupació pública, de manera compatible amb el compliment necessari de les regles fiscals.

Atesa la necessitat extraordinària i urgent a què habilita la figura del Decret llei, en els termes que preveu l'article 38 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

Vist que, en data 1 de juliol de 2021, s'ha efectuat el tràmit de negociació sindical a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a què fa referència l'article 37.1 del text refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre;

En ús de l'autorització concedida per l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a proposta de la consellera de la Presidència, del conseller d'Economia i Hisenda, del conseller d'Educació i de la consellera de Justícia, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

ARTICLE 1 Increment retributiu
  1. Les disposicions d'aquest article es refereixen al personal inclòs dins de l'àmbit d'aplicació dels articles 24 i 26.5 del títol III de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020.

    Aquest article també és aplicable al personal a què fan referència les disposicions addicionals 2, 3, 4, 5, 6 i 7 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril.

  2. Al personal al servei de l'Administració de la Generalitat no sotmès al règim laboral se li aplica un increment del 0,9% en cadascun dels conceptes retributius, amb efectes de l'1 de gener de 2021, respecte dels imports vigents el 31 de desembre de 2020.

  3. Per a l'exercici del 2021, les retribucions dels alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat i el personal directiu a què fan referència els articles 29.2 i 30 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 i assimilats experimenten l'increment establert en l'apartat segon d'aquest article.

    Les retribucions dels òrgans superiors de l'Administració de la Generalitat a què fa referència l'article 29.1 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 i assimilats retributivament, no experimenten cap increment respecte dels imports vigents el 31 de desembre de 2020.

  4. La massa salarial del personal laboral per a l'exercici 2021 no pot experimentar un increment superior al percentatge expressat en l'apartat segon, sens perjudici del que disposa l'apartat 5 d'aquest article, respecte al corresponent per a l'exercici 2020, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes objecte de comparació, tant pel que fa a efectius de personal i antiguitat com al règim de treball, jornada, hores extraordinàries i altres condicions laborals, tenint en compte l'increment anual consolidat per al 2020, i amb exclusió de les despeses d'acció social que no poden tenir cap increment.

  5. Sense perjudici del que s'estableix a l'apartat 3 d'aquest article, els imports màxims del complement de productivitat variable i de les retribucions variables en funció d'objectius a què fan referència els articles 28.3 i 30.2 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, s'incrementen en els percentatges expressats en l'apartat segon d'aquest article respecte dels imports màxims reconeguts al 2020.

  6. Les retribucions que tenen caràcter d'absorbibles, la indemnització per residència i les indemnitzacions per raó de serveis no experimenten cap increment respecte de les fixades per al 2020.

    A efectes de l'absorció dels complements personals transitoris, de l'increment general de retribucions només es pot absorbir el 50% corresponent a les retribucions complementàries.

  7. El que estableix aquest article s'entén sens perjudici de les adequacions retributives de caràcter singular i excepcional que resultin imprescindibles pel contingut dels llocs de treball, per la variació del nombre d'efectius assignats a cada programa o pel grau d'assoliment dels objectius que s'hi fixen, amb compliment de la normativa vigent.

  8. Aquest increment retributiu, amb efectes l'1 de gener de 2021, s'aplicarà a la nòmina del mes de setembre i, en tot cas, dins d'aquest exercici pressupostari.

ARTICLE 2 Recuperació parcial de l'import de la paga extraordinària de l'any 2014
  1. El personal del sector públic, inclosos els membres del Govern, alts càrrecs i personal directiu, que van deixar de percebre de forma efectiva durant l'exercici 2014 la quantia equivalent a l'import d'una paga extraordinària, paga addicional del complement específic o equivalent, percebrà, a la nòmina del mes de novembre de 2021, el 100% de l'import que va deixar de percebre en aplicació d'aquesta mesura de reducció retributiva.

  2. Aquest abonament es realitzarà en una sola vegada i en concepte de recuperació dels imports que es van deixar de percebre de manera efectiva en aplicació de l'article 33 de la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014.

  3. Les quantitats resultants seran objecte d'adequació, si escau, en els casos en què s'hagin percebut quantitats per aquest mateix concepte en execució d'una sentència o d'altres resolucions judicials, o per altres circumstàncies.

DISPOSICIONS ADDICIONALS
DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA

Els imports dels mòduls econòmics dels centres educatius privats concertats corresponents a despeses de personal, actualitzats i fixats d'acord amb l'article 23 i l'annex 1 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, s'incrementen en un 0,9% en cadascun dels conceptes retributius amb efectes de l'1 de gener de 2021.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEGONA

Amb efectes de l'1 de gener de 2021, la quantia de les pensions a què fan referència els apartats primer i tercer de l'article 31 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, s'incrementen en un 0,9% respecte de les vigents el 31 de desembre de 2020. Les pensions atorgades a l'empara de la Llei 6/2003, del 22 d'abril, de l'estatut dels expresidents de la Generalitat, i de la Llei 2/1988, del 26 de febrer, sobre assignacions temporals i pensions als presidents del Parlament, en cessar, i als seus familiars, s'han d'actualitzar d'acord amb la seva normativa, sens perjudici de les quanties consolidades vigents el 31 de desembre de 2020.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL TERCERA

Les previsions que limiten els increments retributius establerts en aquest Decret llei no són aplicables a les entitats a què fan referència les disposicions addicionals 2 i 3 de la Llei 4/2020, del 29 d'abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020

DISPOSICIONS FINALS
DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA

S'habilita el Departament de la Presidència i el Departament d'Economia i Hisenda perquè, en els seus àmbits competencials, emetin les instruccions necessàries per a l'efectivitat i el control d'aquest Decret llei.

DISPOSICIÓ FINAL SEGONA

S'habilita el Departament d'Educació per aplicar al personal del sector educatiu privat concertat que percep les seves retribucions a través del pagament delegat una quantitat equivalent a tots els efectes a l'establerta en aquest Decret llei per al personal funcionari docent no universitari.

DISPOSICIÓ FINAL TERCERA

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui aplicable aquest Decret llei cooperin en el seu compliment o que els tribunals i autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 27 de juliol de 2021

Pere Aragonès i Garcia

President de la Generalitat de Catalunya

Laura Vilagrà Pons

Consellera de la Presidència

Jaume Giró i Ribas

Conseller d'Economia i Hisenda

Josep Gonzàlez Cambray

Conseller d'Educació

Lourdes Ciuró i Buldó

Consellera de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR