DECRETO 78/2023, de 11 de abril, de reestructuración del Instituto Catalán de las Mujeres.

ELIeli/es-ct/d/2023/04/11/78/dof
Fecha de disposición11 Abril 2023
Fecha de publicación13 Abril 2023
EmisorDepartament d'Igualtat i Feminismes

L'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix a l'article 153 que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de polítiques de gènere. D'altra banda, l'article 150 estableix que correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva Administració, la competència exclusiva sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics, el funcionament i l'articulació territorial, i les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La Llei 11/1989, de 10 de juliol, de creació de l'Institut Català de la Dona, va configurar l'Institut com a organisme autònom administratiu amb l'objectiu d'elaborar i executar els projectes i les propostes relatius a la promoció de la dona, per tal de fer efectiu el principi d'igualtat dins l'àmbit de competència de la Generalitat de Catalunya.

L'estructura de l'Institut Català de la Dona es va regular mitjançant el Decret 209/1993, de 31 d'agost, modificat pel Decret 50/1997, de 4 de març, i el Decret 92/1998, de 31 de març, pel qual es modifica l'estructura orgànica de l'Institut Català de la Dona, el qual en va derogar els anteriors. Aquest Decret va ser modificat posteriorment pel Decret 85/2001, de 20 de març, el Decret 360/2004, de 24 d'agost, i el Decret 144/2017, de 26 de setembre.

La Llei 11/2005, de 7 de juliol, de modificació i derogació parcial de diverses lleis relatives a entitats públiques i privades en matèria de personal, va modificar la denominació de l'Institut Català de la Dona, que va passar a denominar-se Institut Català de les Dones.

El règim de l'Institut Català de les Dones va ser objecte de diverses modificacions mitjançant la Llei 7/2004, de 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives; la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

Mitjançant la Llei 2/2021, del 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, l'Institut Català de les Dones es va adscriure al departament competent en matèria d'igualtat i feminismes. Així mateix, en virtut de la disposició addicional primera i de la disposició derogatòria de la Llei 3/2023, del 16 de març, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, algunes competències i funcions atribuïdes a l'Institut Català de les Dones han deixat de ser de la seva competència.

La voluntat de revisar l'estructura i les funcions de l'Institut Català de les Dones deriva de la necessitat d'adaptar-lo a la nova realitat com a conseqüència del temps transcorregut des de la darrera regulació de l'estructura i les funcions, així com de l'aprovació de diversa normativa en l'àmbit de les polítiques d'igualtat entre dones i homes. Destaquen, a banda de les lleis esmentades: el Decret 60/2010, d'11 de maig, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista; el Decret 65/2014, de 13 de maig, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya; el Decret 305/2016, de 18 d'octubre, de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, i de la Comissió Tècnica Interdepartamental de la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, i el Decret 52/2017, de 6 de juny, de l'Observatori de la Igualtat de Gènere.

Tampoc no es pot obviar l'afectació directa que han tingut, en l'àmbit de les funcions atribuïdes a l'Institut Català de les Dones, els canvis d'atribució competencial derivats de la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes pel Decret 21/2021, de 25 de maig. Aquest Decret va ser modificat pel Decret 244/2021, de 19 de juny, i derogat posteriorment pel Decret 184/2022, de 10 d'octubre, de denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments en què s'organitza el Govern i l'Administració de la Generalitat de Catalunya, així com pel Decret 134/2022, de 19 de juliol, de reestructuració del Departament d'Igualtat i Feminismes. Aquest Decret ha completat les funcions de les diverses unitats en què s'estructura el Departament, que havien estat inicialment definides pel Decret 249/2021, de 22 de juny, d'estructuració d'aquest Departament.

A proposta de la consellera d'Igualtat i Feminismes i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Caràcter i adscripció

1.1 L'Institut Català de les Dones, d'acord amb el que estableix la Llei 11/1989, de 10 de juliol, que el crea, és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya, de caràcter administratiu, que es regeix per la Llei esmentada i les seves modificacions posteriors, les normes que la despleguen i la legislació sobre entitats de dret públic que li sigui aplicable.

1.2 L'Institut Català de les Dones està adscrit al departament que exerceixi les competències en matèria d'igualtat i feminismes.

Article 2

Funcions

Les funcions de l'Institut Català de les Dones són les previstes a la Llei 11/1989, de 10 de juliol, a més de les següents:

a) Impulsar, implementar i avaluar la transversalitat de gènere interseccional en totes les polítiques i departaments de l'Administració de la Generalitat en coordinació amb el departament competent en igualtat i feminismes.

b) Elaborar, en coordinació amb el departament competent en matèria d'igualtat i feminismes, l'informe anual d'execució de la transversalitat de la perspectiva de gènere a l'Administració de la Generalitat.

c) Elaborar les propostes d'actuació interdepartamental perquè siguin elevades a la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.

d) Emetre els informes preceptius d'impacte de gènere i proposar les mesures correctores adequades perquè siguin presents en les normes, les disposicions i les polítiques que aprovi i executi el Govern, especialment si d'aquests informes es deriven mesures prescriptives de correcció de les desigualtats de gènere.

e) Donar suport al teixit associatiu de les entitats de dones i feministes de Catalunya.

f) Promocionar i fomentar activitats en pro de la participació de les dones i les entitats de defensa dels drets de les dones.

g) Difondre les activitats, els serveis i les tasques dutes a terme per l'Institut.

h) Dissenyar programes i accions formatives per incorporar la transversalitat de gènere i els feminismes a l'Administració de la Generalitat i al sector públic en general i acompanyar els ens locals en aquesta tasca, en coordinació amb el departament competent en igualtat i feminismes.

i) Planificar, coordinar, avaluar i finançar la Xarxa de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones en col·laboració amb els ens locals.

j) Impulsar les polítiques feministes a les administracions locals, en coordinació amb el departament competent en matèria d'igualtat i feminismes.

k) Elaborar i recopilar informació i documentació i promoure informes, estudis i anàlisis de recerca sobre la situació actual de les dones a Catalunya.

l) Vetllar pel compliment dels convenis i els acords internacionals en tot allò que afecta la promoció de les dones, i fer-ne possible la participació en els fòrums internacionals on se'n tracti la problemàtica.

m) Promoure els espais de diàleg i cooperació institucionals per promoure la igualtat de gènere i crear coneixement en matèria de perspectiva de gènere, específicament, especialment amb les universitats catalanes que es poden coordinar mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya.

n) Formular recomanacions als departaments de l'Administració de la Generalitat sobre matèries relatives a la transversalitat de gènere, la igualtat de drets i la no-discriminació entre dones i homes.

o) Assumir les altres funcions que li siguin encomanades pel Govern o li siguin assignades per les lleis.

Article 3

Organització

3.1 L'Institut Català de les Dones s'estructura en:

a) La Presidència.

b) La Direcció Executiva.

c) La Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.

3.2 Són òrgans col·legiats integrats a l'Institut Català de les Dones:

a) El Consell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR