DECRET 174/2002, d'11 de juny, regulador de la implantació de l'energia eòlica a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET 174/2002, d'11 de juny, regulador de la implantació de l'energia eòlica a Catalunya.

L'energia eòlica constitueix una font d'energia que comporta tot un seguit d'avantatges per al medi tals com que és renovable i alhora que no produeix contaminació atmosfèrica. De fet, la implantació de l'energia eòlica és una de les actuacions prioritàries del Govern de la Generalitat en la consecució dels compromisos internacionals del nostre país contra el canvi climàtic. Això no obstant, la implantació de parcs eòlics pot comportar un impacte en el paisatge i en els espais naturals, ja que cal instal·lar aerogeneradors, línies d'evacuació d'energia així com, en alguns casos, obrir nous accessos. És per això que resulta necessari establir els criteris que cal aplicar per fer compatible la construcció dels parcs eòlics amb la protecció dels valors preservats en aquests espais.

En el moment actual, la tecnologia permet obtenir de manera eficient energia a partir de la utilització de la força del vent. D'altra banda, a nivell internacional, en la Cimera de Göteborg es va acordar en l'àmbit de l'estratègia per al desenvolupament sostenible, aconseguir que per a l'any 2010 un 22% del consum brut d'electricitat provingui de fonts renovables. Tot això comporta la necessitat de dictar normes per tal de garantir que la implantació de parcs eòlics a Catalunya sigui respectuosa amb el medi natural.

La present norma integra l'autorització a què els parcs eòlics estan sotmesos en la seva condició d'instal·lacions energètiques que atorga el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme, amb l'autorització i les actuacions que cal portar a terme en matèria ambiental que corresponen al Departament de Medi Ambient.

És de destacar l'aprovació d'un mapa d'implantació de l'energia eòlica d'acord amb l'article 6 d'aquest Decret, en el qual es zonifica el territori de Catalunya segons la seva idoneïtat o no, des del punt de vista ambiental, per a la instal·lació de parcs eòlics. Aquest mapa té la naturalesa jurídica de Pla territorial sectorial en haver-se tramitat d'acord amb el que disposen l'article 17 i següents de la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial.

També es contempla la creació d'una base de dades de vulnerabilitat eòlica que ha de servir a les administracions en les seves actuacions d'intervenció administrativa, així com, amb caràcter previ a totes les persones interessades, per conèixer els condicionants sobre el territori d'aquesta activitat.

D'altra banda, en l'elaboració d'aquesta norma s'ha portat a terme un procés de participació en el qual s'han valorat una gran quantitat d'al·legacions i s'ha treballat per assolir un important grau de consens amb tots els agents implicats.

Vist el que disposen la Llei de les Corts Generals 54/1997, de 27 de novembre, del sector elèctric, així com la Llei 3/1998, de 27 de febrer, d'intervenció integral de l'Administració ambiental;

D'acord amb l'Estatut d'autonomia, la Generalitat de Catalunya té atribuïdes competències en matèria de règim energètic (article 10.1.5), instal·lacions de producció d'energia elèctrica, l'aprofitament de les quals no afecti una altra comunitat autònoma (article 9.16), espais naturals protegits (article 9.10) i protecció del medi ambient (article 10.1.6).

En virtut de tot això, d'acord amb l'informe de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers de Medi Ambient i d'Indústria, Comerç i Turisme, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i finalitat

El present Decret té per objecte establir els requisits per a la instal·lació de parcs eòlics i regular el procediment d'autorització.

Les finalitats d'aquest Decret són:

  1. Integrar i simplificar els diversos tràmits sectorials en un procediment comú.

  2. Definir els criteris ambientals i energètics que han de regir en la instal·lació dels parcs eòlics.

  3. Harmonitzar la instal·lació de parcs eòlics amb la protecció del patrimoni natural i cultural per a la seva autorització.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Aquest Decret és d'aplicació a les instal·lacions de producció d'electricitat a partir de l'energia eòlica d'una potència instal·lada igual o inferior a 50 MW per a les instal·lacions que s'acullin al règim especial, i sense limitació de potència per a les de règim ordinari.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

Parc eòlic. És aquella instal·lació de producció d'electricitat a partir d'energia eòlica, constituïda per diversos aerogeneradors, interconnectats elèctricament amb línies pròpies, que comparteixen una mateixa estructura d'accessos i control.

Capítol II

Requisits ambientals i de disseny de la instal·lació

Article 4

Requisits ambientals per a la instal·lació de parcs eòlics

Per a la instal·lació de parcs eòlics caldrà respectar les previsions del Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya, els requisits de disseny de la instal·lació i els requisits de vulnerabilitat eòlica que preveuen els articles següents.

Article 5

Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya

5.1 El Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya (en endavant, Mapa) és el document en el qual figuren les zones en què es divideix el territori als efectes de la implantació de parcs eòlics.

5.2 El Mapa contempla tres zones:

  1. Zona compatible: zona idònia per a la implantació de parcs eòlics pel que fa a la protecció del patrimoni natural.

  2. Zona d'implantació condicionada: zona on l'existència de valors naturals que han de ser protegits exigeix una declaració d'impacte ambiental positiva per a cada projecte que garanteixi la compatibilitat del projecte o l'establiment de mesures correctores que evitin l'impacte sobre els valors objecte de protecció.

  3. Zona incompatible: zona del territori exclosa de la implantació de parcs eòlics on la presència de valors naturals de protecció prioritària aconsellen no fer-hi cap intervenció d'infraestructures d'aprofitament eòlic.

Article 6

Aprovació del Mapa

S'aprova el Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya que té naturalesa de Pla territorial sectorial. Aquest Mapa està a disposició de totes les persones interessades a les oficines centrals del Departament de Medi Ambient i del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme, així com a les seves delegacions territorials.

Article 7

Vigència i revisió del Mapa d'implantació ambiental eòlic

7.1 El Mapa tindrà un període de vigència de 5 anys.

7.2 El Departament de Medi Ambient i el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme avaluaran anualment els resultats de l'aplicació del Mapa i podran proposar al Govern modificacions abans de finalitzar el termini de vigència que preveu l'apartat anterior seguint el procediment de l'apartat 3 d'aquest mateix article, en particular donarà lloc a aquesta revisió la declaració per part del Govern de noves zones d'especial protecció per a les aus (ZEPAS). També es procedirà a aquesta revisió quan es produeixin canvis en la delimitació definitiva d'un espai natural inclòs al Pla d'espais d'interès natural o d'un espai natural de protecció especial sempre que aquest hagi servit de criteri per delimitar la zonificació del Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya.

7.3 La revisió del Mapa la promouran el Departament de Medi Ambient i el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme haurà de ser motivada i s'haurà de sotmetre a audiència de les persones interessades i a informació pública. La revisió del Mapa d'implantació de l'energia eòlica l'haurà d'aprovar el Govern de la Generalitat de Catalunya.

Article 8

Requisits de disseny de la instal·lació

Els parcs eòlics hauran de complir els requisits següents:

  1. Les línies elèctriques interiors del parc eòlic seran soterrades.

  2. En relació amb la línia d'evacuació, s'escollirà el traçat i la configuració que tingui un menor impacte, garantint el compliment de la normativa vigent.

  3. En el supòsit de zones afectades per rutes migratòries o zones humides, la línia elèctrica d'interconnexió amb la xarxa de distribució o transport disposarà d'un disseny adequat que no afecti els ocells.

  4. L'edifici, o edificis, que siguin necessaris per al control del parc, així com la subestació transformadora, es dissenyaran de tal manera que quedin integrats en el paisatge, tot utilitzant una configuració i materials propis de la zona.

  5. El nivell de soroll a les poblacions més properes no podrà superar els valors que determina la legislació.

Article 9

Requisits de vulnerabilitat ambiental eòlica

9.1 En les zones compatibles i d'implantació condicionada, a més dels criteris d'integració paisatgística i de minimització de l'impacte ambiental en la construcció i l'explotació, l'estudi d'impacte ambiental ha de tenir en compte els condicionants següents:

  1. Jaciments arqueològics i paleontològics declarats espais de protecció arqueològica.

  2. Conjunts amb pintures rupestres de Catalunya i concentracions de diversos conjunts de pintures rupestres en un mateix paisatge.

  3. Sepulcres megalítics a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i concentracions de diversos sepulcres en un mateix paisatge.

  4. Béns culturals d'interès nacional.

  5. Boscos inclosos al Catàleg de forests d'utilitat pública.

  6. Poblacions locals de rèptils i quiròpters amenaçats.

  7. Punts d'interès geològic.

    9.2 Així mateix, l'estudi d'impacte ambiental haurà de tenir en compte els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR