Decret 41/2009, de 26 de juny, pel qual es regula la prestació ortoprotètica

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 41/2009, de 26 de juny, pel qual es regula la prestació ortoprotètica La Constitució espanyola, en l'article 41, afirma que els poders públics mantindran un règim públic de seguretat social per a tots els ciutadans, que garanteixin l'assistència i les prestacions socials suficients davant situacions de necessitat. Així mateix, l'article 43 reconeix el dret a la protecció de la salut, i ho fa deliberadament per establir un concepte molt més ampli que el dret a la sanitat, i encomana als poders públics l'organització i la tutela de la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i dels serveis necessaris.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, estableix en l'article 3.2 un principi transcendental que és la universalització de l'assistència sanitària pública i la garantia d'accés i de prestacions en condicions d'igualtat efectiva.

D'altra banda, també reconeix la descentralització política de la sanitat i, per tot això, les administracions públiques crearan els seus serveis de salut.

A l'àmbit de les Illes Balears, l'Estatut d'autonomia, modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, en l'article 30.48 atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de planificació dels recursos sanitaris.

La Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, estableix en l'article 28 que l'ordenació de les prestacions sanitàries és una de les actuacions de planificació i ordenació del sistema sanitari.

Posteriorment, es va dictar la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, que va desenvolupar accions per coordinar l'actuació de totes les administracions públiques sanitàries com a mitjà per assegurar als ciutadans el dret a la protecció de la salut. Així, regula l'ordenació de les prestacions del Sistema Nacional de Salut i defineix el catàleg de prestacions com el conjunt de serveis preventius, diagnòstics, terapèutics, rehabilitadors i de promoció de la salut, adreçats als ciutadans, que comprenen les prestacions de salut pública, atenció primària i especialitzada, sociosanitària, urgències, farmàcia, ortopròtesis, productes dietètics i transport sanitari.

Les prestacions incloses en el catàleg es fan efectives a través del conjunt de tècniques, tecnologies i procediments que integren la cartera de serveis, que actualment es recullen en el Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s'estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per actualitzar-la. L'esmentada norma inclou els avanços i les innovacions en l'atenció sanitària que s'han d'anar incorporant a la pràctica clínica.

Concretament, l'annex VI regula la cartera de serveis comuns de prestació ortoprotètica, que ha de comprendre els elements necessaris per millorar la qualitat de vida i l'autonomia del pacient, i que consisteix en la utilització de productes sanitaris, implantables o no, la finalitat dels quals és substituir totalment o parcialment una estructura corporal, o bé modificar, corregir o facilitar la seva funció.

En l'àmbit de les Illes Balears, aquesta prestació ortoprotètica s'ha de facilitar per part del Servei de Salut de les Illes Balears o ha de donar lloc a ajudes econòmiques, en els casos i d'acord amb allò que preveu el catàleg de material ortoprotètic.

Per tot el que s'ha exposat, amb l'informe del Consell Econòmic i Social, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, a proposta del conseller de Salut i Consum, prèvia deliberació del Consell de Govern en la sessió de dia 26 de juny de 2009

DECRET Article 1

Objecte L'objecte d'aquest Decret és aprovar el catàleg de material ortoprotètic i regular la forma en què el Servei de Salut de les Illes Balears ha de facilitar als pacients inclosos en el seu àmbit de cobertura les pròtesis externes, cadires de rodes, ortesis i pròtesis especials que necessitin, sempre que aquestes estiguin incloses en el catàleg de productes ortoprotètics que figura com a annex d'aquest Decret, de conformitat amb els criteris generals establerts en el Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s'estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per actualitzar-la.

Article 2

Contingut del catàleg En aquest catàleg s'inclouen les pròtesis externes, cadires de rodes, les ortesis i les pròtesis especials susceptibles de ser prescrites i finançades per l'Administració sanitària del Govern de les Illes Balears, així com el número dels codis identificatius, els preus màxims, l'aportació de l'usuari, si pertoca, les condicions especials per a la prescripció, els requisits per a la renovació de i el termini de garantia.

Article 3

Prescripció 1. La prescripció dels productes ortoprotètics que són objecte de la prestació regulada en aquest Decret es pot fer per les persones següents:

  1. El personal mèdic del Servei de Salut de les Illes Balears que sigui especialista en la matèria, corresponent a la clínica que justifiqui la prescripció.

  2. El personal mèdic especialista de centres concertats, en els casos en què els pacients hi hagin estat remesos pel Servei de Salut de les Illes Balears.

  3. El personal mèdic d'Atenció Primària pot prescriure cadires de rodes, caminadors i crosses, d'acord amb el protocol que ha d'elaborar el Servei de Salut.

  4. Els inspectors mèdics del Servei de Salut poden prescriure qualsevol article del catàleg.

  1. La prescripció s'ha de fer en el model que a aquests efectes tengui previst el Servei de Salut.

Article 4

Obligacions dels establiments dispensadors 1. Els establiments dispensadors de material ortoprotètic, així com els productes que subministrin, han de complir els requisits exigits en la legislació vigent que hi resulti aplicable en cada moment.

  1. Els establiments dispensadors han de lliurar a les persones usuàries un certificat de garantia i composició del producte sanitari dispensat i un full informatiu amb les recomanacions necessàries per assolir la millor conservació dels productes en condicions d'utilització normal, així com els advertiments per evitar fer-ne mal ús.

  2. En l'elaboració de productes a mida i de productes que requereixin una adaptació específica a l'usuari, els establiments s'han d'ajustar estrictament a les indicacions consignades pel facultatiu en el document de prescripció, i han d'anar a càrrec de l'establiment totes les rectificacions imputables a l'elaboració i a l'adaptació que calguin.

Article 5

Comprovació dels productes prescrits 1. Quan es prescriuen productes a mida i productes que requereixen una adaptació específica a l'usuari, el personal mèdic especialista que els prescriu ha de comprovar que els articles sanitaris dispensats s'ajusten amb rigor a les seves indicacions i que s'adapten perfectament a la persona usuària.

Per efectuar aquesta comprovació, la persona usuària ha d'acudir a la consulta amb aquests productes i amb el document de prescripció en el termini indicat pel facultatiu.

El resultat de la comprovació ha de quedar reflectit en l'apartat corresponent del document de prescripció. Si el resultat és positiu, l'especialista ha de firmar el vistiplau al producte. Si el resultat és negatiu ha d'indicar, tot raonantles, les rectificacions que l'establiment dispensador ha de fer.

  1. L'establiment dispensador està obligat a fer totes les rectificacions dels productes sanitaris. En aquest cas, és necessària la comprovació posterior del producte per a l'obtenció del vistiplau.

  2. Les discrepàncies que puguin sorgir entre els establiments dispensadors i els especialistes prescriptors, en relació amb les rectificacions dels productes sanitaris prevists en l'apartat anterior, han de ser informades degudament pels serveis d'inspecció encarregats de la supervisió de la prestació ortoprotètica en l'àrea corresponent i han de ser resoltes per l'òrgan de gestió de l'esmentada prestació.

Article 6

Garantia dels productes 1. El termini de la garantia, fixat per a cada producte en el catàleg de productes ortoprotètics, es comença a computar des de la data de dispensació a la persona usuària, excepte quan es tracta de productes a mida, productes que requereixen una adaptació específica a l'usuari o les rectificacions, que en aquests casos han de començar a computar-se des de l'obtenció del vistiplau del prescriptor.

  1. Durant el termini de garantia han d'anar a càrrec de l'establiment dispensador el cost derivat de totes les rectificacions imputables a l'elaboració i a l'adaptació necessàries.

Article 7

Comissió Ortoprotètica 1. Es crea la Comissió Ortoprotètica amb la finalitat d'establir un marc de diàleg i d'informació entre el Servei de Salut, els professionals sanitaris i els establiments dispensadors, per tal de millorar la qualitat de la prestació als usuaris, la qual s'adscriu al Servei de Salut de les Illes Balears.

  1. La Comissió Ortoprotètica està formada pels membres següents:

    1. President: el qual ha de ser designat pel conseller de Salut i Consum, entre el personal funcionari o l'estatutari del Servei de Salut que estigui en possessió de la llicenciatura en medicina i cirurgia.

    2. Sis vocals, dels quals:

      -- Quatre han de ser designats pel director general del Servei de Salut d'entre el personal de la Conselleria de Salut i Consum o del Servei de Salut de les Illes Balears.

      -- Dos que han de ser designats pel director general del Servei de Salut, a proposta de les diferents associacions d'ortopèdics amb representació a l'àmbit de les Illes Balears.

    3. Ha d'actuar com a secretari, amb veu i sense vot, un tècnic del Servei de Salut de les Illes Balears, designat pel director general del Servei de Salut 3. Les funcions de la Comissió són les següents:

    4. Fer el seguiment de la prestació en els seus àmbits d'actuació que permeti realitzar el control de la prestació ortoprotètica en l'àmbit de la comunitat autònoma.

    5. Proposar els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR