Decret 73/2016, de 23 de desembre, sobre els centres d’ensinistrament de cans d’assistència i els principis generals del procediment per al reconeixement dels cans d’assistència

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

El Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei 1/2014, de 21 de febrer, de cans d’assistència, amb l’objecte de reconèixer i garantir el dret d’accedir, circular i romandre de les persones que, per qualsevol tipus de discapacitat, són auxiliades per cans d’assistència. També estableix els drets i les obligacions de les persones usuàries, regula les activitats de control dels cans i fixa les condicions mínimes que ha de tenir un centre d’ensinistrament d’aquesta tipologia de ca.

Aquesta Llei estableix, en l’article 5, els requisits i les condicions que han de complir els centres d’ensinistrament, que s’han de regular per decret del Govern de les Illes Balears, atès que es tracta d’un servei suprainsular, d’acord amb les competències que té la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’acció i benestar social, polítiques d’atenció a les persones i els col·lectius en situació de pobresa o necessitat social, polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, i polítiques d’atenció a les persones dependents, previstes per l’article 30.15 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer. Aquesta regulació, d’acord amb la disposició final primera de la Llei 1/2014, s’havia de fer en el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la Llei.

Per tal de disposar de la informació apropiada i de fer el seguiment adequat, i tal com estableix la disposició addicional quarta de la Llei, aquest Decret també preveu la creació del Registre de centres d’ensinistrament.

La disposició addicional tercera de la Llei 1/2014 enuncia que els cans guia ensinistrats per les unitats de la Fundació ONCE del Ca Guia (FOPG) o els ensinistrats o adquirits en institucions internacionals reconegudes i atorgats als usuaris per l’Organització Nacional de Cecs d’Espanya (ONCE) tenen reconeguda la condició de ca d’assistència, i que el règim de reconeixement directe per reciprocitat o equivalència s’ha de determinar reglamentàriament. Per tant, aquest Decret ha de regular el règim especial de reconeixement de cans guia de la FOPG i de l’ONCE.

Així mateix, es considera convenient regular els principis generals del procediment per al reconeixement de la condició de ca d’assistència que preveu l’article 13 de la Llei, en la mesura que aquest procediment s’ha d’aplicar de manera uniforme a tot el territori de les Illes Balears, atès que la competència correspon a cada consell insular segons l’illa de residència de la persona sol·licitant, d’acord amb la competència que els atribueix l’article 70.4 de l’Estatut d’autonomia en matèria de serveis socials i assistència social, i també la potestat reglamentària que se’n derivi. Per tant, aquesta regulació troba fonament en l’article 58.3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que atribueix al Govern de les Illes Balears la potestat d’establir principis generals sobre les matèries que els consells insulars hagin assumit com a pròpies, sempre que es garanteixi l’exercici de la potestat reglamentària dels consells insulars.

En darrer lloc, d’acord amb la disposició transitòria quarta de la Llei 1/2014, la conselleria competent en matèria de serveis socials del Govern de les Illes Balears, en el termini màxim de divuit mesos des de l’entrada en vigor de la Llei, havia d’elaborar la normativa que regulàs la documentació oficial recollida en l’article 14. La documentació bàsica que ha de tenir un ca d’assistència es compon d’un carnet que l’identifiqui i d’un distintiu de caràcter oficial. Per tant, correspon a aquest Decret determinar el format d’ambdues identificacions.

En tot...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR