Decret 6 /2015, de 20 de febrer, pel qual es regula la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Mineria de les Illes Balears i es crea el Comitè Tècnic Permanent

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 149.25 de la Constitució espanyola estableix que l’Estat té competència exclusiva sobre la fixació de les bases del règim miner.

L’article 31.15 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, per la qual s’aprova l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, preveu que, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, corresponen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desplegament legislatiu i l’execució en matèria de règim miner i energètic.

L’activitat minera està regulada en la Llei 22/1973, de 21 de juliol, que constitueix legislació bàsica.

Recentment ha entrat en vigor la Llei 10/2014, d’1 d’octubre, d’ordenació minera a les Illes Balears, que regula l’activitat minera a les Illes Balears, majoritàriament representada per l’explotació de pedreres, per la qual cosa dóna especial rellevància a aquest tipus d’explotació, així com a la seva restauració o reutilització.

Una de les novetats de la Llei 10/2014 és la creació del Consell de la Mineria de les Illes Balears com a òrgan col·legiat de participació, consulta i assessorament de l’Administració de la Comunitat Autònoma en matèria de mineria.

S’estableix que el Consell de la Mineria té principalment funcions consultives i d’assessorament, excepte en dos supòsits en què les seves funcions són decisòries: els informes que emeti sobre plans sectorials d’activitats extractives a les Illes Balears i sobre projectes miners de les seccions C i D. Així, s’estableix una composició diferent segons que exerceixi funcions consultives o decisòries, ja que en aquest darrer cas estarà tan sols compost per representants de les administracions.

El Consell de la Mineria serà un òrgan que fomentarà el consens i la participació de tots els agents implicats en l’activitat minera, i suposarà la total transparència d’aquest sector.

Els articles 9, 10 i 11 de la Llei 10/2014 regulen la creació, la composició i les funcions del Consell de la Mineria, i estableixen que se n’ha de determinar reglamentàriament el desplegament.

Aquest Decret concreta la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Mineria, en què s’estableix un funcionament amb la màxima agilitat i simplificació possible.

Així mateix, es crea el Comitè Tècnic Permanent, que té la funció d’elaborar informes i propostes sobre la restauració o reutilització de les pedreres, per poder així acomplir un dels principis de la Llei 10/2014, eliminar la situació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR