Decret 5/2015, de 13 de febrer, pel qual es regula el canvi de port base i les autoritzacions d’ús temporal de ports diferents del port base de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

En els darrers anys el nombre de moviments de la flota pesquera de les Illes Balears s’ha incrementat de manera important per tal d’estar més a prop dels recursos disponibles. Regular el moviment de manera organitzada és funció de l’administració responsable de l’ordenació pesquera, d’acord amb el sector pesquer.

La curta durada de les marees a les Illes Balears, juntament amb la normativa reguladora de les modalitats d’arrossegament i d’arts menors, fa que la freqüència dels canvis de port sigui superior a la nostra comunitat del que seria comú en altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol.

Així mateix, l’estacionalitat en les captures d’algunes espècies provoca que en determinades èpoques el nombre de sol·licituds de canvis de port s’incrementi de manera notable, la qual cosa n’impossibilita una resolució correcta i àgil.

Aquests fets, juntament amb la manca d’una regulació específica per part de l’Estat per als usos temporals de ports diferents del port base, justifiquen la necessitat d’elaborar una normativa pròpia per a la regulació dels canvis de port de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Els objectius finals d’aquesta regulació són facilitar l’accés i la proximitat al recurs millorant l’operatiu de pesca i l’estalvi energètic, i alhora agilitzar l’obtenció de l’autorització per als de canvis de port base i les d’ús temporal de ports diferents del port base de les embarcacions pesqueres a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

II

La Llei 3/2001, de 26 de març, de pesca marítima de l’Estat, defineix el concepte de port base d’embarcacions pesqueres i determina en els articles 66 i 67 l’establiment de port base, i també que els canvis de port base són atorgats per la comunitat autònoma corresponent, quan aquests es facin entre ports de la mateixa comunitat.

Amb anterioritat, el Reial decret 1838/1997, de 5 de desembre, en matèria d’ordenació del sector pesquer, regulà l’inici de l’activitat pesquera i els establiments i canvis de port base d’embarcacions pesqueres. Aquest Reial decret es dictà invocant l’article 149.1.19 de la Constitució, que empara tant els aspectes relatius a la pesca marítima, com els aspectes bàsics d’ordenació del sector pesquer, i remet a les comunitats autònomes el desplegament i la determinació de determinats aspectes, com els relatius a l’establiment del port base i a l’autorització de canvi de port base quan es produeixi entre ports de la mateixa comunitat.

L’Estatut d’autonomia, en l’article 31.8, estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és titular de la competència de desplegament legislatiu i d’execució en matèria d’ordenació del sector pesquer.

La Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, regula els canvis de port base en els articles 47, 48, i 49. Així mateix, l’incís final de l’article 48 estableix que el Govern de les Illes Balears ha de regular els canvis de port base inferiors a tres mesos, atesa la manca de regulació dels canvis d’aquesta durada.

Mitjançant el Decret 5/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, es va determinar la composició del Govern i es va establir l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquest procés es va completar mitjançant l’aprovació del Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i les modificacions posteriors.

D’acord amb l’article 2.8a del Decret 6/2013, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori exerceix les competències en la matèria objecte d’aquest Decret mitjançant la Direcció General de Medi Rural i Marí.

Per tot això, en virtut del que estableix l’article 38.1 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, oït el Consell Pesquer, d’acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 13 de febrer de 2015, dict el següent

DECRET

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

  1. Aquest Decret té per objecte regular...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR