Decret 45/2019, de 24 de maig, pel qual es creen, es modifiquen i se suprimeixen diverses categories de personal estatutari en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 31.3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atribueix a la Comunitat Autònoma la competència per al desplegament legislatiu i l’execució en matèria de l’estatut dels funcionaris de l’Administració de la Comunitat Autònoma i de l’Administració local.

L’article 15.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, preveu que en l’àmbit de cada servei de salut s’estableixin, es modifiquin o se suprimeixin les categories de personal estatutari d’acord amb les previsions del capítol XIV i, si escau, de l’article 13 d’aquesta Llei.

A més, l’article 15.2 de la Llei 55/2003 estableix que correspon al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat aprovar un catàleg homogeni en el qual s’estableixin les equivalències de les categories professionals dels serveis de salut. A aquest efecte, cada servei de salut ha de comunicar al Ministeri les categories de personal estatutari existents en aquell, i també la modificació, la supressió i la creació de noves categories, a fi d’elaborar —si cal— aquest quadre d’equivalències i a homologar-lo de conformitat amb l’article 37.1.

D’altra banda, el Reial decret 184/2015, de 13 de març, regula el catàleg homogeni d’equivalències de les categories professionals del personal estatutari dels serveis de salut i el procediment d’actualització amb la finalitat de facilitar i garantir la mobilitat dels professionals del Sistema Nacional de Salut.

En l’àmbit de les Illes Balears, la disposició addicional primera de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, estableix que la creació, la modificació i la supressió de categories de personal estatutari en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears s’han d’efectuar per mitjà d’un decret del Consell de Govern, d’acord amb les previsions que indica el capítol XIV i, si escau, l’article 13 de la Llei 55/2003.

El Reial decret 450/2005, de 22 d’abril, sobre especialitats d’infermeria, determina una nova regulació de les diferents especialitats d’infermeria de conformitat amb la normativa europea i la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries.

És imprescindible fer referència a la Sentència 162/2014, de 17 de març, del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que va declarar la nul·litat dels articles 23 a 26 i el punt 4 de la disposició addicional primera del Decret 47/2011, de 13 de maig, pel qual es crea, entre d’altres, la categoria de tècnic/tècnica de prevenció en riscs laborals. Aquesta Sentència va esdevenir ferma en ser confirmada per la Sentència de 15 de juliol de 2015 del Tribunal Suprem.

D’altra banda, resulta necessari que l’Administració sanitària dugui a terme constantment una adaptació organitzativa per adequar-se a les noves necessitats i per millorar la qualitat de l’assistència, cosa que implica unes categories professionals adequades i adaptades a les necessitats del moment i que incorporin les persones que estiguin més preparades professionalment per cobrir aquestes necessitats.

En l’àmbit del personal estatutari sanitari de formació universitària es creen les categories d’infermer/infermera especialista en infermeria familiar i comunitària (subgrup A2); infermer/infermera especialista en infermeria del treball (subgrup A2); infermer/infermera especialista en infermeria geriàtrica (subgrup A2), i infermer/infermera especialista en infermeria pediàtrica (subgrup A2); així mateix, es modifica la denominació de la categoria d’infermer obstetricoginecològic / infermera obstetricoginecològica (subgrup A2).

En l’àmbit del personal estatutari sanitari de formació professional es crea la categoria de tècnic mitjà / tècnica mitjana en emergències sanitàries (subgrup C2) i es modifica la denominació de la categoria d’auxiliar d’infermeria (subgrup C2).

En l’àmbit del personal estatutari de gestió i serveis de formació universitària es creen les categories de tècnic/tècnica superior de prevenció de riscs laborals (subgrup A1); arquitecte/arquitecta (subgrup A1); enginyer/enginyera de camins, canals i ports (subgrup A1); tècnic superior estadístic / tècnica superior estadística i en metodologia de la recerca (subgrup A1); tècnic superior jurídic / tècnica superior jurídica (subgrup A1); tècnic/tècnica superior de l’àrea econòmica (subgrup A1); tècnic/tècnica superior d’administració i gestió (subgrup A1); tècnic titulat mitjà / tècnica titulada mitjana de prevenció de riscs laborals (subgrup A2); tècnic/tècnica de gestió de documentació (subgrup A2); tècnic de gestió estadístic / tècnica de gestió estadística (subgrup A2), i arquitecte tècnic / arquitecta tècnica (subgrup A2), i s’extingeixen les categories de grup tècnic de la funció administrativa (subgrup A1) i de personal tècnic titulat de grau mitjà (subgrup A2).

Així mateix, es modifiquen la denominació de la categoria de bibliotecari/bibliotecària i el requisit de titulació d’aquesta (subgrup A1), i les funcions de la categoria del grup de gestió de la funció administrativa (subgrup A2).

En l’àmbit del personal estatutari de gestió i serveis de formació professional es crea la categoria de tècnic/tècnica superior especialista en sistemes i tecnologies de la informació (subgrup C1) i la categoria de teleoperador/teleoperadora de central de coordinació del 061 (subgrup C2). Així mateix, es modifica la denominació de totes les categories de tècnic/tècnica especialista (subgrup C1) i la denominació, les funcions i les retribucions de la categoria de conductor/conductora (subgrup C2).

Finalment, aquest Decret preveu el procediment per integrar les noves categories a altres d’existents i la valoració dels serveis prestats.

Aquest Decret és coherent amb els principis de bona regulació establerts per l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Així doncs, resulta conforme amb els principis de necessitat i eficàcia, ja que compleix allò que preveu l’article 15 de la Llei 55/2003, segons el qual en l’àmbit de cada servei de salut cal establir, modificar o suprimir les categories de personal estatutari. D’aquesta manera es compleix igualment allò que estableix el Reial decret 184/2015, de 13 de març, pel qual es regula el catàleg homogeni d’equivalències de les categories professionals del personal estatutari dels serveis de salut i el procediment de la seva actualització, ja que aquest Decret facilita i garanteix la mobilitat dels professionals del Sistema Nacional de Salut.

També és conforme aquest Decret al principi de proporcionalitat, ja que conté la regulació imprescindible per assolir els objectius establerts, i igualment s’ajusta al principi de seguretat jurídica, ja que és plenament coherent amb l’ordenament jurídic d’àmbit estatal i autonòmic perquè desplega adequadament les previsions legals vigents dirigides a garantir la mobilitat del personal estatutari dels serveis de salut.

Pel que fa al principi d’eficiència, aquest Decret suposa una eina fonamental de cohesió i racionalització dels processos de mobilitat en el Sistema Nacional de Salut.

Finalment, per tal de complir el principi de transparència, en la fase d’avantprojecte ha estat sotmès als tràmits de consulta pública prèvia, audiència i informació pública. Igualment n’han emès informes l’Institut Balear de la Dona, el Consell de Salut de les Illes Balears, el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, la Comissió de Personal de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Consultiu de les Illes Balears.

Aquest Decret s’aprova havent-lo negociat prèviament amb les organitzacions sindicals més representatives presents en la Mesa Sectorial de Sanitat del Servei de Salut, d’acord amb el Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

En virtut de les consideracions anteriors, a proposta de la titular de la conselleria de Salut, oït el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 24 de maig de 2019,

DECRET

Capítol I Disposicions generals

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és crear diverses categories de personal estatutari en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears i regular-ne els requisits de titulació, les funcions i les retribucions; preveure’n —si cal— la integració, a més de modificar el requisit de titulació de categories ja existents; canviar la denominació de diverses categories; declarar com a extintes diverses categories, i modificar les funcions d’una categoria.

Article 2

Règim jurídic

A les categories creades per aquest Decret els és aplicable el règim previst pel Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic; per la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, i per la normativa aplicable al personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.

​​​​​​​Capítol II Creació de noves categories

Article 3

Creació de la categoria d’infermer/infermera especialista en infermeria familiar i comunitària

  1. Es crea la categoria de personal estatutari d’infermer/infermera especialista en infermeria familiar i comunitària.

  2. Grup de classificació: subgrup A2.

  3. Titulació exigida per accedir-hi: grau universitari que habiliti per exercir la professió d’infermeria o diplomatura universitària en infermeria amb el títol d’especialista en infermeria familiar i comunitària, expedit pel Ministeri d’Educació i Ciència i regulat pel Reial decret 450/2005, de 22 d’abril, sobre especialitats d’infermeria.

  4. Funcions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR