Decret 33/2015, de 15 de maig, d’aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 30.35 de l’Estatut d’autonomia, segons la redacció feta per la Llei orgànica1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, atribueix a aquesta Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d’instal·lacions de producció, distribució i transport d’energia, quan el transport no surti de la comunitat autònoma i el seu aprofitament no afecti una altra comunitat autònoma, respectant el que estableix el número 25 de l’apartat 1 de l’article 149 de la Constitució.

El model energètic actual, basat en els combustibles fòssils, és la causa principal del fenomen del canvi climàtic. L’augment de la temperatura mitjana de la terra associat a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, com el CO2 i d’altres, posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals; el desenvolupament econòmic i social, i la salut i el benestar de les persones.

La comunitat científica identifica l’augment de les temperatures mitjanes, la reducció de les precipitacions, l’increment de les sequeres, l’augment del risc d’incendis i la pèrdua de potencial agrícola i forestal com els principals efectes del canvi climàtic. La regió mediterrània es considera una de les àrees més vulnerables d’Europa enfront del canvi climàtic.

La Unió Europea, signatària del Protocol de Kyoto, ha establert recentment els seus objectius per a l’horitzó 2030 en matèria de clima i energia per fer front al canvi climàtic. Se’n destaquen aquí els dos primers:

L’Estat espanyol està compromès a lluitar contra el canvi climàtic mitjançant la ratificació del Conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic i del Protocol de Kyoto. En aquest sentit, l’Estratègia Espanyola de Canvi Climàtic i Energia Neta, Horitzó 2007-2012-2020, aprovada l’any 2007, determina que les comunitats autònomes són clau per posar en marxa mesures per a la reducció de les emissions a través d’estratègies autonòmiques, atès que moltes de les mesures que s’han de dur a terme corresponen a l’àmbit competencial autonòmic.

En la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Comissió Interdepartamental sobre el Canvi Climàtic va aprovar el 8 d’abril de 2013 l’Estratègia Balear de Canvi Climàtic, que inclou el Pla d’Acció de Mitigació del Canvi Climàtic 2013-2020, per donar continuïtat i actualitzar els objectius de la primera Estratègia Balear de Lluita contra el Canvi Climàtic (2005) i el Pla d’Acció per a la Lluita contra el Canvi Climàtic 2008-2012.

L’únic camí possible per assolir els objectius de reducció d’emissions fixats per les administracions és el desenvolupament d’un model energètic...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR