Decret 28/2015, de 30 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Constitució espanyola, en l’article 149.1.29a, reserva la competència exclusiva sobre seguretat pública a l’Estat, mentre que en l’article 148.1.22a atribueix a les comunitats autònomes la competència sobre la coordinació i la resta de facultats en relació amb les policies locals.

L’article 30.19 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears reserva a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la coordinació i altres facultats en relació amb les policies locals, en els termes que estableixi una llei orgànica.

La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat, regula, entre altres qüestions, diversos aspectes fonamentals relatius als principis bàsics d’actuació, a l’organització i a les funcions de les policies locals, que constitueixen el marc d’actuació de la Comunitat Autònoma en aquesta matèria.

En l’exercici de la competència exclusiva esmentada, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va dictar la Llei 6/2005, de 3 de juny, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, que va suposar una passa important en aquesta matèria. Aquesta Llei es va modificar mitjançant la Llei 7/2008, de 5 de juny, i es va desplegar normativament mitjançant el Decret 67/2007, de 7 de juny, pel qual s’aprova el Reglament marc de mesures urgents de les policies locals de les Illes Balears. Aquest Decret va declarar la vigència de determinades normes reglamentàries dictades abans.

La realitat emergent demanava que en l’àmbit de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es revisassin i millorassin els objectius bàsics de coordinació de les policies locals, de manera que suposàs un avenç i una millora perceptible en aquesta matèria.

Per aquest motiu, es va aprovar la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Aquesta norma, en la disposició final primera, faculta el Govern de les Illes Balears per dictar les disposicions que siguin necessàries per desplegar-la i aplicar-la. Per tant, aquest Reglament neix amb la vocació de ser un reglament executiu de la Llei 4/2013 i d’abordar les matèries que es regulen en múltiples normes reglamentàries, en ocasions parcialment derogades, mitjançant les quals es regeixen les policies locals de les Illes Balears.

El Reglament fa una regulació detallada de les qüestions més importants i preveu, en altres supòsits, aspectes generals que es recullen amb la finalitat de configurar-lo com el marc normatiu de desplegament de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR