Decret 17/2020, de 23 de novembre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es prorroguen novament les mesures establertes mitjançant el Decret 10/2020, de 26 d’octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen mesures en el territori de les Illes Balears com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyDecret

Com a conseqüència de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19, a escala nacional i internacional, el Govern de l'Estat, a l'empara del que disposen l'article 116 de la Constitució i les lletres b) i d) de l'article 4 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, va declarar, mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, l'estat d'alarma en tot el territori espanyol. L'estat d'alarma es va prorrogar sis vegades. La darrera, mitjançant el Reial decret 555/2020, de 5 de juny, fins a les 00.00 hores del dia 21 de juny de 2020, en els termes expressats en la dita norma.

El dia 28 d'abril de 2020, el Consell de Ministres va aprovar el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, en què s'establien els principals paràmetres i instruments per a la consecució de la normalitat. Aquest procés, articulat en quatre fases, de la 0 a la 3, havia de ser gradual i adaptable als canvis d'orientació necessaris en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques i de l'impacte de les mesures adoptades. L'objectiu fonamental del dit Pla és aconseguir que, preservant la salut pública, es recuperi gradualment la vida quotidiana i l'activitat econòmica, minimitzant els riscos que representa l'epidèmia per a la població i evitant el desbordament de les capacitats dels sistemes de salut.

D'acord amb l'article 6 del Reial decret 555/2020, de 5 de juny, pel qual es prorroga l'estat d'alarma, durant el període de vigència d'aquesta pròrroga l'autoritat competent delegada per a l'adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada passa a ser, en l'àmbit de les Illes Balears, exclusivament, la presidenta de la Comunitat Autònoma, excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l'àmbit territorial de les Illes Balears.

La presidenta quedava habilitada, així mateix, per decidir, conformement a criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase 3 en les diferents illes que conformen l'arxipèlag i, per tant, per donar entrada a la nova normalitat.

En aquest context, la Presidència de la Comunitat Autònoma va dictar, en primer lloc, el Decret 3/2020, de 7 de juny, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen mesures de flexibilització, regulació i graduació de determinades restriccions en l'àmbit de Illes Balears establertes durant la declaració de l'estat d'alarma, en aplicació de la fase III del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, i, després, el Decret 4/2020, de 12 de juny, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen mesures complementàries de flexibilització de determinades restriccions en l'àmbit de les Illes Balears establertes durant la declaració de l'estat d'alarma, en aplicació de la fase III del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat; va assumir així la responsabilitat de completar i innovar el marc normatiu corresponent a la fase III de la desescalada i va proporcionar als ciutadans certesa jurídica i claredat respecte de les limitacions actuals a la vida social i a l'activitat econòmica que segueix imposant la situació de crisi.

Mitjançant el Decret 5/2020, de 18 de juny, de la presidenta de les Illes Balears, es declarà superada, en el territori de les Illes Balears, la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, declaració que tenia efectes a partir del dia 21 del mateix mes.

Aquell mateix dia i en aplicació de l'article 2 del Reial decret 555/2020, de 5 de juny, pel qual es prorrogava l'estat d'alarma declarat pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, restà sense efectes l'estat d'alarma declarat en tot l'Estat.

El Consell de Govern, per l'Acord adoptat en la sessió de 19 de juny de 2020, va aprovar el Pla de Mesures Excepcionals de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR