DECRETO 115/2023, de 20 de junio, por el que se fijan los precios de los servicios académicos en las universidades públicas de Cataluña y en la Universitat Oberta de Catalunya para el curso 2023-2024.

Fecha de disposición20 Junio 2023
Fecha de publicación22 Junio 2023
ELIeli/es-ct/d/2023/06/20/115/dof
EmisorDepartament de Recerca i Universitats

L'article 117 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya estableix que correspon al Govern de la Generalitat aprovar els preus dels ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols universitaris oficials i la resta de drets legalment establerts.

L'article 57 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, estableix que els preus per als estudis que condueixen a l'obtenció d'un títol universitari oficial els fixa la comunitat autònoma dins d'un marc general de contenció o reducció progressiva dels preus públics.

El curs 2020-2021 es van rebaixar els preus per crèdit dels serveis acadèmics docents dels estudis de grau i de màster a les universitats públiques de Catalunya un 30% respecte dels preus fixats per al curs 2019-2020. Per al curs 2021-2022, el Decret va establir una reducció dels preus dels màsters universitaris, que es van igualar als preus dels estudis de grau amb coeficient C, els de més quantia.

La disposició transitòria de la Llei 7/2022, del 12 de maig, de modificació de la Llei 1/2003, d'universitats de Catalunya, disposa la reducció progressiva dels preus públics dels serveis acadèmics universitaris per tal d'assolir, durant els tres exercicis econòmics següents (fins al curs 2025-2026), un únic preu en els estudis de grau igual o inferior al preu més baix dels fixats pel Decret 300/2021, de 29 de juny, per al curs 2021-2022, i un únic preu en els estudis de màster igual o inferior al 70 % del preu fixat pel mateix decret.

Per al curs 2022-2023, es va rebaixar el preu per crèdit dels graus amb coeficient d'estructura docent B i C i dels màsters habilitants a 18,46 euros. D'aquesta manera, es va donar compliment al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), aprovat pel Govern de la Generalitat el 9 de juny de 2020, que inclou com un dels objectius d'actuació millorar l'equitat de l'educació superior a Catalunya i, específicament, completar el procés de reducció de preus públics a tots els trams de renda, mantenint les reduccions específiques en els trams de renda més baixos.

Per al curs 2023-2024, d'acord amb el previst als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2023, es proposa continuar amb els preus fixats per al curs 2022-2023, excepte en el cas del recàrrec per a segones titulacions, que se suprimeix per tal de donar més oportunitats a les persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements universitaris en línia amb el foment de la formació contínua.

Amb la finalitat de mantenir la corresponsabilitat de les persones beneficiàries dels serveis educatius en una etapa educativa postobligatòria, compatible amb el principi d'equitat, el Govern preveu mantenir el sistema d'ajuts (beques Equitat) per als i les estudiants dels graus i els màsters que habiliten per a l'exercici professional que es troben en els trams 1 i 2 de renda, de manera que cap persona amb mèrits suficients quedi exclosa dels estudis per raons econòmiques.

Per tal de garantir que els recursos públics, sempre limitats, vagin destinats de manera prioritària a donar les màximes oportunitats d'estudi als i les estudiants que cursen per primera vegada una carrera en una universitat pública i als que tenen un rendiment acadèmic millor, s'estableixen els recàrrecs o preus diferenciats per a segones i successives matrícules.

Finalment, i d'acord amb la legislació sectorial d'aplicació, s'estableixen exempcions en els preus, les quals pretenen facilitar els estudis universitaris a persones de determinats col·lectius que reuneixen condicions subjectives específiques. Per a aquest curs, s'ha ampliat l'exempció als i a les estudiants amb matrícula d'honor provinents de cicles formatius superiors equiparant-los a batxillerat.

Per tot això, a proposta conjunta del conseller de Recerca i Universitats i de la consellera d'Economia i Hisenda, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte fixar els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que condueixen a l'obtenció de títols oficials que consten als annexos d'aquest Decret i que imparteixen els centres universitaris propis de les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya en el curs 2023-2024.

1.2 L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) apliquen els imports que estableix aquest Decret en concepte de preus per a la prestació de serveis acadèmics universitaris. Els òrgans de govern de l'INEFC i de l'ISPC poden establir el preu dels crèdits dels estudis per als i les estudiants estrangers no residents que no siguin nacionals d'estats membres de la Unió Europea ni dels estats en els quals sigui aplicable el règim comunitari.

1.3 Els consells socials de les universitats públiques de Catalunya fixen els preus pels conceptes següents:

a) La prestació dels ensenyaments propis de les universitats, la prestació dels cursos d'especialització i la inscripció d'estudiants que cursen determinades matèries amb autorització de la universitat.

b) La contraprestació per serveis específics i de suport a l'aprenentatge per als i les estudiants dels centres universitaris, i la contraprestació pels materials didàctics específics en els sistemes metodològics que impliquen semipresència en els estudis.

c) El cost d'enviament dels títols universitaris als i les estudiants que sol·licitin aquest enviament.

d) Els preus de l'apartat 7.4 de l'annex 1 sempre que no superin els fixats en aquest punt.

1.4 En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, els preus pels conceptes esmentats en l'apartat anterior els fixa el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya. En el cas d'estudis universitaris conjunts entre la Universitat Oberta de Catalunya i les universitats públiques, l'estudiant ha d'abonar, addicionalment al preu de la matrícula, el preu dels serveis específics fixats per la Universitat Oberta de Catalunya d'acord amb aquest article i segons preveu cada conveni interuniversitari.

1.5 Els consells socials de les universitats públiques i el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya poden establir el preu dels crèdits en qualsevol nivell d'estudis per als i les estudiants estrangers no residents que no siguin nacionals d'estats membres de la Unió Europea ni dels estats en els quals sigui aplicable el règim comunitari, sense que el preu corresponent pugui excedir el 100% del seu cost, sens perjudici del que preveuen els acords i els convenis o tractats internacionals en aquesta matèria i la resta de la normativa vigent.

A aquest efecte, d'acord amb el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, després de la reforma mitjançant la Llei orgànica 2/2009, aprovat pel Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, l'autorització d'estada concedida als i les estudiants estrangers no equival a la condició de residents.

Article 2

Centres adscrits

2.1 Els centres adscrits no inclosos en l'article 1.2 apliquen els preus que estableixen els seus òrgans de govern.

2.2 Els i les estudiants d'estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals correspon a la Generalitat de Catalunya i als seus ens autònoms abonen a les universitats, directament o per mitjà del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 10% dels preus establerts a l'apartat 1 de l'annex 1. Els i les estudiants de màster d'aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte el 17% dels preus que estableix l'apartat 2 de l'annex 1.

2.3 Els i les estudiants d'estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals no correspon als ens esmentats en l'apartat anterior abonen a la universitat, directament o per mitjà del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 23% dels preus establerts a l'apartat 1 de l'annex 1. Els i les estudiants de màster d'aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte el 37% dels preus que estableix l'apartat 2 de l'annex 1.

2.4 Per tal de determinar l'import al qual cal aplicar els percentatges anteriors, en l'annex 3 figura el coeficient d'estructura docent al qual pertany l'estudi.

Article 3

Universitat Oberta de Catalunya

Atesa la seva formulació jurídica i les seves particularitats metodològiques, la Universitat Oberta de Catalunya determina la contraprestació per les eines i pels recursos per a l'aprenentatge d'acord amb la seva normativa.

Article 4

Beques de l'Administració de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya, les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya, mitjançant l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), apliquen les beques Equitat, que signifiquen una tarifació del pagament del preu per crèdit de la matrícula per part dels i les estudiants de grau i de màster que habiliti per a l'exercici d'activitats professionals regulades d'aquestes universitats, en funció del nivell de renda familiar, de manera que els imports resultants, un cop descomptat l'ajut, corresponen als que figuren en l'annex 6.

A més, es preveu l'establiment d'un procediment específic d'acreditació gestionat per l'AGAUR per ampliar la gratuïtat dels preus aprovats per aquest Decret en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l'àmbit de la parella.

Capítol 2

Règim dels preus

Article 5

Pagament

5.1 Les universitats han d'exigir, com a condició prèvia de matrícula o d'expedició de títols o certificats, el pagament de les quantitats pendents per matrícules en qualsevol estudi o curs acadèmic i universitat o centre al qual sigui aplicable aquest Decret, i els interessos de demora corresponents, si escau.

5.2 Les universitats públiques han de fer constar en el resguard de matrícula...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR