DECRET 51/1999, de 23 de febrer, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'elaboració d'olis i sucs.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET 51/1999, de 23 de febrer, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'elaboració d'olis i sucs. El Reial decret 2053/1995, de 22 de desembre, ha establert el títol de tècnic en elaboració d'olis i sucs i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims. El Reial decret 777/1998, de 30 d'abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l'ordenació de la formació professional en l'àmbit del sistema educatiu; alguns d'aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu. De conformitat amb l'article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent. D'acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional. El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s'estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l'àmbit socioeconòmic dels centres docents. L'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l'alumnat i han de respondre al requisit d'integració dels continguts del cicle formatiu. En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern, Decreto: Article 1 Aquest Decret estableix el currículum per a l'ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en elaboració d'olis i sucs regulat pel Reial decret 2053/1995, de 22 de desembre, pel qual s'aproven els ensenyaments mínims. Article 2 2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex d'aquest Decret. 2.2 El perfil professional és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex. 2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex. 2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex. 2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació. 2.6 Les hores a disposició del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex. Article 3 La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals de l'ensenyament corresponent al títol de tècnic en elaboració d'olis i sucs s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex. Article 4 Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s'expressen a l'apartat 4 de l'annex. Article 5 Estan autoritzats per impartir aquest cicle formatiu els centres privats de formació professional que imparteixin els ensenyaments que s'indiquen a l'apartat 5 de l'annex. Article 6 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 6.1 i 6.2 de l'annex. Disposicions addicionals --1 El professorat de l'especialitat de processos en la indústria alimentària del cos de professors d'ensenyament secundari podrà impartir la matèria de química del batxillerat. --2 El conseller d'Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat. --3 El conseller d'Ensenyament pot autoritzar la realització d'experimentacions sobre aquest currículum d'acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya. Disposició final Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC. Barcelona, 23 de febrer de 1999 Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya Josep Xavier Hernández i Moreno Conseller d'Ensenyament Annex --1 Identificació del títol. 1.1 Denominació: elaboració d'olis i sucs. 1.2 Nivell: formació professional de grau mitjà. 1.3 Durada del cicle formatiu: 1400 hores. 1.3.1 Formació en el centre educatiu: 960 hores (crèdits de l'1 al 9 i l'11). 1.3.2 Formació en centres de treball: 440 hores (crèdit 10). --2 Perfil professional. 2.1 Competència general. És competència general d'aquest tècnic realitzar les operacions d'extracció, elaboració i envasament d'olis, sucs i altres fluids en les condicions establertes en els manuals de procediment i qualitat. Manejar la maquinària i els equips corresponents i efectuar el seu manteniment de primer nivell. 2.2 Competències professionals. Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són: a) Organitzar i controlar la recepció, l'emmagatzematge i l'expedició de primeres matèries, auxiliars i productes acabats en la indústria oleícola i extractiva: 1. Rebre les primeres matèries, materials i productes subministrats pels proveïdors o producció i controlar que es corresponen amb allò sol·licitat. 2. Verificar els tipus i les qualitats dels productes subministrats, i comparar-los amb les especificacions requerides. 3. Emmagatzemar i conservar les mercaderies, atenent a les exigències dels productes i optimar els recursos disponibles. 4. Efectuar els subministraments interns requerits per producció, d'acord amb els programes establerts, i possibilitar la continuïtat dels processos. 5. Preparar les comandes externes de productes emmagatzemats i la seva expedició. 6. Controlar les existències i realitzar inventaris seguint els procediments adoptats per l'empresa. b) Conduir els processos d'extracció d'olis, sucs i altres fluids: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars d'extracció d'olis, greixos i altres sucs, segons els manuals de procediment i instruccions d'utilització, amb la finalitat de garantir-ne la producció. 2. Controlar les operacions de neteja i preparació de les primeres matèries, d'acord amb les exigències del procés d'extracció posterior, seguint els procediments establerts. 3. Obtenir olis, sucs i extractes bruts, controlant les operacions d'extracció i separació establertes pels manuals de procediment, i garantir la qualitat i higiene dels productes i els nivells de producció. 4. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts. 5. Prendre mostres i realitzar durant el procés els assaigs-proves amb la precisió requerida, verificant que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions establertes. 6. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat. c) Realitzar les operacions de refinament i correcció d'olis, sucs i altres extractes: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per al refinament i la correcció d'olis i sucs, segons els manuals i les instruccions d'utilització, amb el fi de garantir-ne la producció. 2. Conduir el procés de refinament d'olis i greixos d'acord amb les especificacions establertes, els manuals de procediment i les instruccions d'operació, i garantir la qualitat i la higiene dels productes i els nivells de producció. 3. Controlar els processos de modificació dels olis, operant sobre els equips de reacció d'acord amb el que està indicat en el manual de procediment, i garantir la qualitat i la higiene dels productes i els nivells de producció. 4. Aplicar els tractaments indicats en els manuals de procediment per a la purificació, correcció i conservació de sucs, i garantir la qualitat i la higiene dels productes i els nivells de producció. 5. Ajustar les característiques finals de l'oli o suc als requeriments comercials del producte, i executar les operacions de condicionament final indicades en les instruccions de treball. 6. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts. 7. Prendre mostres i realitzar assaigs-proves amb la precisió requerida, verificant que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions establertes. 8. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat. d) Realitzar i controlar les operacions d'envasament i embalatge de productes alimentaris: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a l'envasament i l'embalatge de productes, l'àrea i els equips assignats, i realitzar les feines de neteja i de manteniment de primer nivell establertes en els manuals de procediment i les instruccions d'utilització. 2. Preparar els materials i regular els equips necessaris per a l'envasament i embalatge de productes alimentaris d'acord amb les prescripcions establertes en els manuals de procediment. 3...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR