ORDRE MAB/394/2003, de 18 de setembre, per la qual es regula el contingut, l'aprovació, la revisió i el seguiment dels plans tècnics de gestió i millora forestal i dels plans simples de gestió forestal.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyOrdre

ORDRE MAB/394/2003, de 18 de setembre, per la qual es regula el contingut, l'aprovació, la revisió i el seguiment dels plans tècnics de gestió i millora forestal i dels plans simples de gestió forestal.

Amb la darrera modificació de la Llei 7/1999, de 30 de juliol, del Centre de la Propietat Forestal, mitjançant la Llei 31/2002, de 30 de desembre, de mesures i fiscals i administratives, es creen els plans simples de gestió forestal com a nous instruments per a l'ordenació dels terrenys forestals amb una superfície inferior a 25 hectàrees. Les normes per a la redacció, aprovació, revisió i seguiment d'aquests instruments s'han d'aprovar per ordre del conseller de Medi Ambient.

Aquest fet ha posat de manifest la necessitat de donar coherència al conjunt de l'actuació en matèria forestal, establint la regulació dels nous plans i l'adaptació de les instruccions generals per a la redacció, aprovació i revisió dels plans tècnics de gestió i millora forestal, continguda a l'Ordre de 28 de setembre de 1998, fent extensiva a tots els terrenys forestals, tant de titularitat pública com privada, les disposicions de la present Ordre.

Per aquest motiu, a proposta del Centre de la Propietat Forestal i de la Direcció General de Boscos i Biodiversitat,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Finalitat i objectius

Els plans tècnics de gestió i millora forestal i els plans simples de gestió forestal tenen per finalitat facilitar la gestió de finques forestals i millorar-ne la rendibilitat d'acord amb els objectius següents:

a) Estendre el principi d'ordenació i de planificació dels boscos mitjançant instruments que garanteixin la gestió forestal sostenible.

b) Integrar i fer compatibles els elements de plurifuncionalitat dels terrenys forestals en els seus vessants productiu, social i mediambiental.

c) Facilitar la participació dels titulars de terrenys forestals en el marc de la política forestal de Catalunya a través d'eines que els permetin implicar-se en la gestió dels seus boscos.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Les disposicions de la present Ordre són d'aplicació a tots els terrenys forestals, tant de titularitat pública com de titularitat privada.

Article 3

Instruments d'ordenació forestal

3.1 La planificació de la gestió dels terrenys forestals es fa mitjançant els instruments d'ordenació forestal següents, tenint en compte les dimensions de la superfície a ordenar i la seva viabilitat tècnica i econòmica:

a) Plans tècnics de gestió i millora forestal (en endavant PTGMF), d'aplicació a les finques forestals amb una superfície a ordenar igual o superior a 25 hectàrees.

b) Plans simples de gestió forestal (en endavant PSGF), d'aplicació a les finques forestals amb una superfície a ordenar inferior a 25 hectàrees.

3.2 Els plans simples de gestió forestal poden ser redactats, revisats i signats pel propietari o per un facultatiu forestal.

3.3 Els plans tècnics de gestió i millora forestal han de ser redactats i revisats per un facultatiu forestal i signats per aquest i pel propietari.

3.4 Els titulars de finques forestals de superfície inferior a 25 hectàrees poden fer la seva ordenació mitjançant PSGF si la suma d'aquestes no assoleix les 25 hectàrees, superfície a partir de la qual haurà de redactar un PTGMF que agrupi totes les finques.

3.5 El que preveu l'apartat anterior no serà d'aplicació en aquells casos que, per ubicació geogràfica de les finques o per motius de viabilitat tecnicoeconòmica justificats i valorats per l'òrgan competent d'acord amb l'article 12, sigui recomanable l'ordenació mitjançant un PSGF.

Article 4

Vigència

4.1 La vigència dels PTGMF és de 10 a 30 anys i la dels PSGF, de 10 a 15 anys.

4.2 A sol·licitud dels interessats, els plans poden ser revisats a partir del 5è any de vigència. No obstant això, poden ser revisats abans d'aquest termini per causes excepcionals, valorades per l'òrgan competent per aprovar l'instrument d'ordenació forestal d'acord amb l'article 12.

4.3 Els plans podran ser prorrogats prèvia revisió del seu contingut. L'aprovació de la pròrroga es regirà pel mateix procediment establert per a l'aprovació inicial.

Article 5

Finques que disposen d'instruments de col·laboració

5.1 Els propietaris de finques forestals que tenen subscrit un conveni o un consorci amb l'administració forestal poden sol·licitar l'aprovació d'un PTGMF o d'un PSGF i la cancel·lació de l'instrument de col·laboració.

5.2 Per a la cancel·lació d'aquests instruments de col·laboració és necessari l'informe del Servei de Gestió Forestal.

5.3 Correspon a la Direcció General de Boscos i Biodiversitat resoldre la cancel·lació dels instruments de col·laboració subscrits amb propietaris de finques forestals.

Capítol 2

Els plans tècnics de gestió i millora forestal

Article 6

Estructura

L'estructura dels PTGMF és la següent:

a) Situació legal i administrativa.

b) Descripció de les finques i anàlisi de mercats.

c) Aprofitaments dels darrers anys.

d) Infraestructures de prevenció i lluita contra incendis.

e) Definició d'objectius.

f) Parcel·lació.

g) Característiques de la planificació.

h) Programa d'aprofitament i millores.

i) Resum econòmic.

j) Fitxa descriptiva de les unitats d'actuació.

k) Cartografia.

l) Annexos.

Article 7

Contingut

El contingut mínim dels PTGMF, d'acord amb l'estructura prevista a l'article anterior, està establert a l'annex 1 de la present Ordre.

Capítol 3

Els plans simples de gestió forestal

Article 8

Estructura

L'estructura dels PSGF és la següent:

a) Situació legal i administrativa.

b) Descripció de la finca.

c) Infraestructures de prevenció i lluita contra incendis a la finca.

d) Definició d'objectius.

e) Característiques generals de la planificació.

f) Parcel·lació.

g) Programa d'aprofitament i millores.

h) Anàlisi econòmica.

i) Fitxa descriptiva de les unitats d'actuació.

j) Cartografia.

k) Annexos.

Article 9

Contingut

El contingut mínim dels PSGF, d'acord amb l'estructura prevista a l'article anterior, està establert a l'annex 2 de la present Ordre.

Capítol 4

Règim jurídic

Article 10

Sol·licituds

10.1 Les sol·licituds per a l'aprovació, modificació o revisió dels instruments d'ordenació objecte d'aquesta Ordre s'han de formalitzar en un imprès normalitzat facilitat pel Departament de Medi Ambient.

10.2 Les sol·licituds s'han de presentar al Departament de Medi Ambient, al Centre de la Propietat Forestal o als registres i oficines d'acord amb el que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i han de ser signades per la propietat o el seu representant legal acreditat i, si escau, pels usufructuaris.

Article 11

Documentació

11.1 Les sol·licituds han d'anar acompanyades, juntament amb l'instrument d'ordenació corresponent, de la documentació següent:

a) Si el titular és una persona física:

  1. Còpia confrontada del DNI (en cas de copropietat dels terrenys, còpia dels DNI de tots els copropietaris).

  2. Còpia confrontada del DNI dels usufructuaris.

  3. Còpia confrontada de la documentació acreditativa de la titularitat de la finca o finques objecte de planificació (escriptura pública registrada o certificat de domini i càrregues del Registre de la Propietat).

  4. Cèdula cadastral i plànol cadastral.

  5. En cas d'extinció o constitució d'un usdefruit, còpia confrontada de la documentació que ho acrediti (escriptura pública registrada o certificat del Registre corresponent).

    b) Si el titular és una persona jurídica:

  6. Còpia confrontada del DNI del representant.

  7. Còpia confrontada del CIF de l'entitat.

  8. Còpia confrontada de la documentació acreditativa de la capacitat del representant.

  9. Còpia confrontada de la documentació justificativa de la personalitat jurídica del titular.

  10. Còpia confrontada de la documentació acreditativa de titularitat la finca o finques objecte de planificació (escriptura pública registrada o certificat de domini i càrregues del Registre de la Propietat).

  11. Cèdula cadastral i plànol cadastral.

    11.2 Per a l'aprovació dels PTGMF i del PSGF de finques de titularitat pública, la Direcció General de Boscos i Biodiversitat sol·licitarà un certificat del Ple de l'ajuntament en el que consti l'informe favorable de l'instrument d'ordenació forestal, o l'acord d'aprovació inicial.

    11.3 S'han de presentar quatre exemplars de l'instrument d'ordenació per al qual se sol·licita l'aprovació. Es presentarà un exemplar addicional en cas que la finca estigui dins d'un espai natural d'interès especial gestionat per una altra administració. A més, si el sol·licitant ho considera oportú, pot presentar còpies en suport CD-ROM.

Article 12

Aprovació

12.1 Correspon a la Direcció General de Boscos i Biodiversitat aprovar els PTGMF i els PSGF relatius a terrenys de titularitat pública i al Centre de la Propietat Forestal aprovar els PTGMF i els PSGF relatius a terrenys de titularitat privada.

12.2 Les aprovacions de PTGMF i de PSGF s'han de comunicar a la Delegació Territorial del Departament de Medi Ambient, a l'ajuntament corresponent i, si escau, a l'òrgan gestor de l'espai d'interès natural.

12.3 Per a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR