ACORD GOV/67/2007, de 2 de maig, pel qual s'aprova la constitució del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els seus estatuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/67/2007, de 2 de maig, pel qual s'aprova la constitució del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els seus estatuts.

L'article 137 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'habitatge que inclou, en l'apartat a), la planificació, l'ordenació, la gestió, la inspecció i el control de l'habitatge d'acord amb les necessitats socials i d'equilibri territorial.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona comprèn un àmbit territorial on hi ha greus problemes per a l'obtenció de sòl disponible per a la construcció d'habitatges protegits, i també una forta demanda d'accés a l'habitatge atesa la concentració de població en aquesta zona.

La Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona té atribuïdes, segons els seus estatuts, competències relacionades amb l'habitatge assequible i també exerceix funcions relatives a la planificació, programació i gestió de diferents serveis relacionats amb l'habitatge.

Mitjançant el Decret 196/2003, de 20 de desembre, es van atribuir les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d'habitatge, al Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Les administracions públiques tenen el mandat constitucional de promoure condicions per fer efectiu el dret a un habitatge digne. És per això que els eixos de l'actual política d'habitatge de la Generalitat de Catalunya que exerceix a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, es centren en l'objectiu de facilitar l'accés als sectors de la població que no poden accedir al mercat de l'habitatge lliure.

Per tot això, i vist que la figura jurídica del consorci és l'instrument més adequat per establir una col·laboració mútua entre les administracions en matèria d'habitatge, en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona;

Vist l'article 55 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, segons el qual el Govern pot acordar la constitució de consorcis entre la Generalitat i altres administracions públiques per a finalitats d'interès comú;

A proposta de la persona titular del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Govern

Acorda:

.1 Aprovar la constitució del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la participació de la Generalitat de Catalunya en aquest Consorci.

.2 Aprovar els Estatuts que han de regir el Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que s'adjunten com annex.

.3 Facultar el conseller de Medi Ambient i Habitatge per tal que dugui a terme els actes i subscrigui, en nom de la Generalitat de Catalunya, els documents necessaris pel desplegament i aplicació d'aquest Acord.

.4 En cas que la Junta General del Consorci aprovi la creació de l'ens a què fa referència l'article 5.2 dels Estatuts, els representants de la Generalitat de Catalunya han de sol·licitar l'autorització prèvia del Govern.

.5 Acordar la publicació d'aquest Acord al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de maig de 2007

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

Annex

Estatuts del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Capítol 1

Constitució i funcions

Article 1

Denominació, naturalesa i administracions participants

Es crea el Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona com a ens públic associatiu constituït per la Generalitat de Catalunya i la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Article 2

Finalitat

2.1 El Consorci té per finalitat el desenvolupament en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona de les funcions, activitats i serveis en matèria d'habitatge protegit que la normativa vigent atribueix als ens consorciats.

2.2 Concretament, correspon al Consorci la planificació, la programació i la gestió de l'habitatge protegit, en règim de propietat i de lloguer, en l'Àrea Metropolitana de Barcelona definit per l'àmbit d'actuació de la seva Mancomunitat o de l'Administració local que la pugui succeir, en el marc de les disposicions generals establertes per les normes vigents i pel Govern de la Generalitat en relació amb aquest àmbit sectorial.

Article 3

Domicili

El domicili del Consorci queda establert a les dependències de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La modificació del domicili ha d'acordar-la la Junta General.

Article 4

Règim jurídic

El Consorci, en tant que ens de caràcter associatiu, es regeix per aquests estatuts, per la normativa aplicable a l'Administració de la Generalitat i per la normativa sobre règim local en tot allò que afecta les competències locals.

Article 5

Personalitat jurídica

5.1 El Consorci té personalitat jurídica pròpia i independent de la dels seus membres, i plena capacitat d'obrar per al compliment dels seus fins, i pot, en conseqüència, realitzar actes d'administració i disposició de béns, celebrar contractes, assumir obligacions, interposar recursos i, prestar els serveis mitjançant les formes admeses legalment fins i tot, creant ens o òrgans de gestió i, en general, tots els actes necessaris per aconseguir els objectius establerts en aquests Estatuts.

5.2 El Consorci podrà crear un ens amb personalitat jurídica per a la gestió dels serveis i activitats que en el moment de l'aprovació d'aquests Estatuts exerceix la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Article 6

Funcions

El Consorci desenvolupa les funcions següents, a l'àmbit metropolità de Barcelona:

  1. Coordinar la planificació de les actuacions d'habitatge amb protecció oficial.

  2. Coordinar la planificació de la promoció d'habitatges directa per part de les administracions públiques, o convinguda amb d'altres ens.

  3. Coordinar les actuacions de remodelació o rehabilitació de barris que s'hagin de dur a terme.

  4. Gestionar, amb delegació prèvia, els patrimonis públics de sòl destinats a habitatge amb protecció oficial de les administracions consorciades.

  5. Gestionar, amb delegació prèvia, el sòl la titularitat del qual la tenen altres administracions.

  6. Promoure la mobilització de sòls susceptibles d'admetre habitatge amb protecció oficial en els municipis consorciats.

  7. Aprovar els criteris de selecció i accés a l'habitatge amb protecció oficial i de promoció pública en el conjunt de municipis del seu àmbit d'actuació, sens perjudici dels que estableixi la normativa vigent a Catalunya.

  8. Coordinar el disseny de les polítiques d'atenció al ciutadà en matèria d'habitatge i particularment la gestió dels registres municipals de sol·licitants d'habitatges amb protecció oficial.

  9. Assumir altres funcions en matèria d'habitatge que li atribueixin les administracions consorciades, d'acord amb el procediment i règim jurídic que estableixi la normativa aplicable.

Capítol 2

Organització

Article 7

Òrgans

El Consorci s'estructura en els òrgans següents:

  1. De direcció i gestió:

    El president o la presidenta.

    El vicepresident o la vicepresidenta.

    La Junta General.

    La Comissió Permanent.

    El director general o la directora general.

    El secretari o la secretària.

  2. Consultiu i de participació:

    Consell d'Habitatge Social. La seva regulació es durà a terme a través d'un reglament d'organització.

Article 8

El president o la presidenta del Consorci

8.1 El/La president/a del Consorci és el/la conseller/a del departament que té atribuïda la competència en matèria d'habitatge.

8.2 Correspon al president o presidenta les atribucions següents:

  1. Exercir la representació del Consorci.

  2. Convocar, presidir, suspendre i aixecar les sessions de la Junta General i decidir els empats amb el seu vot de qualitat.

  3. Dictar les disposicions particulars que consideri adequades per al compliment dels acords de la Junta General.

  4. Elevar a la Junta General la documentació i els informes que estimi oportuns.

Article 9

El vicepresident o la vicepresidenta del Consorci

9.1 El/La vicepresident/a del Consorci és designat/ada pel president de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

9.2 El vicepresident o la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR