DECRET 179/2003, de 8 de juliol, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Francesc Candel i Tortajada.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 179/2003, de 8 de juliol, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Francesc Candel i Tortajada.

L'escriptor Francesc Candel i Tortajada ha estat, des de la seva reconeguda capacitat de seguir i interpretar la realitat més quotidiana, un dels pioners a defensar la realitat d'un sol poble com a entorn compartit i projecte col·lectiu de tots els ciutadans i ciutadanes que viuen i treballen a Catalunya, amb independència del seu origen.

Va néixer a Casas Altas, localitat del racó d'Ademús, al País Valencià, l'any 1925, però viu a Barcelona des de ben petit i va créixer a la zona de l'entorn de Montjuïc. La seva extensa obra literària, construïda amb un estil molt directe i des d'un clar esperit de denúncia, permet conèixer de prop la realitat social de la nostra història recent, singularment pel que fa a les persones que han vingut a Catalunya amb l'afany de prosperar-hi i als sectors més marginats.

D'entre els seus nombrosos llibres, en podem destacar, en castellà, les novel·les Donde la ciudad cambia su nombre (1957) .l'obra que el va fer popular., ¡Dios, la que se armó! (1964), Historia de una parroquia (1971), Diario para los que creen en la gente (1973), Hemos sido traicionados (1982) o Un Ayuntamiento llamado Ellos (1994); reculls de narracions com Échate un pulso, Hemingway (1959); assaigs com Ser obrero no es ninguna ganga (1972), o el llibre-enquesta Los que nunca opinan (1971).

Però dins la cultura difosa en la llengua que és pròpia del nostre país, Candel és sobretot l'autor d'Els altres catalans (1964), obra clau per entendre la problemàtica de la immigració a Catalunya procedent de la resta de l'Estat durant pràcticament tot el segle xx, des d'un esperit integrador i un gran sentit de la convivència. Aquesta temàtica la va reprendre a Encara més sobre els altres catalans (1973) i Els altres catalans vint anys després (1985). El 1988 va publicar La nova pobresa, radiografia del "quart món" a la Barcelona que es disposava a ser olímpica, i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR