DECRET 150/2000, d'11 d'abril, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Benet i Morell.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

150/2000, d’11 d’abril, pel qual es concedeix la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Benet i Morell.

L’advocat, historiador i polític Josep Benet va néixer l’any 1920 a la ciutat de Cervera. Format a l’Escolania de Montserrat i a l’Acadèmia Ramon Llull, ja des de ben jove participà en el moviment nacionalista i també en l’associacionisme catòlic, com a membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Incorporat el 1938 a l’exèrcit republicà, fou ferit en el front amb la "lleva del biberó".

La seva activitat de resistència política i cultural a la postguerra s’inicià, des de la Universitat de Barcelona, amb la formació del Front Universitari de Catalunya (1944-1947), que presidí, i dels Grups Nacionals de Resistència. Llicenciat en dret (1945), entre d’altres iniciatives fou cap de la secretaria de la Comissió Abat Oliba, que el 1947 organitzà les festes populars de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, la primera manifestació catalanista de masses durant el franquisme. Militant, durant un temps, d’Unió Democràtica de Catalunya, també fou cofundador de la revista Germinabit i un dels promotors, i col·laborador, de la publicació Serra d’Or. Alhora, inspirà o contribuí a promoure molts dels episodis més coneguts del combat antifranquista al nostre país.

Com a advocat, defensà nombrosos processats davant els tribunals civils i militars franquistes. També participà, com a independent, en la fundació de l’Assemblea de Catalunya. El 1977 fou elegit senador per l’Entesa dels Catalans, de la qual fou portaveu al Senat, i reelegit el 1979 amb el suport del PSUC, partit a les llistes del qual fou diputat al Parlament de Catalunya (1980) i després candidat a la Presidència de la Generalitat.

Nomenat director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (1985), Josep Benet s’ha especialitzat, com a historiador, en la Catalunya dels segles XIX i XX en la triple vessant social, política i religiosa. Ha publicat Maragall i la Setmana Tràgica (1963), El doctor Torras i Bages en el marc del seu temps (1968), l’informe Catalunya sota el règim franquista -publicat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR