Decret 24/2014, de 23 de maig, pel qual es regulen els requisits que han de complir els laboratoris de salut ambiental i seguretat alimentària, el procediment de declaració responsable i el Registre de Laboratoris de Salut Ambiental i Seguretat Alimentària

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 43 de la Constitució reconeix el dret a la protecció de la salut i atribueix als poders públics la potestat d’organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i els serveis necessaris.

L’article 30.48 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de promoció de la salut en tots els àmbits, dins el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat.

L’article 29 de la Llei 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat, estableix que els centres i els establiments sanitaris, de qualsevol nivell i categoria o titular, necessiten l’autorització administrativa prèvia per a la instal·lació i el funcionament, així com per a les modificacions que respecte de l’estructura i el règim inicial es puguin establir.

Així, es va dictar el Decret 163/1996, de 26 de juliol, que regula l’autorització per a la creació, la modificació, el trasllat i el tancament de centres, establiments i serveis sanitaris, derogat posteriorment pel Decret 100/2010, de 27 d’agost, per adaptar els procediments d’autorització al Reial decret 1277/2003, de 10 d’octubre, pel qual s’estableixen les bases generals sobre l’autorització de centres, serveis i establiments sanitaris. El Decret 100/2010, seguint la norma estatal, exclou de l’àmbit d’aplicació els laboratoris de salut pública, per la qual cosa no necessiten l’autorització administrativa de funcionament.

Ara bé, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels assajos que duen a terme els laboratoris i les condicions mínimes perquè funcionin, s’han de regular els requisits que han de complir i el procediment de formulació de la declaració responsable prèvia a l’inici de l’activitat, d’acord amb el que estableix la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i al seu exercici, així com el control i la inspecció. De la mateixa manera, es crea el Registre de Laboratoris de Salut Ambiental i Seguretat Alimentària als efectes de facilitar-ne el control.

La competència per controlar l’activitat dels laboratoris que duen a terme anàlisis en matèria de seguretat alimentària i salut ambiental correspon a la Direcció General de Salut Pública i Consum, en virtut del que disposa el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atès que la Direcció General esmentada és la que exerceix les competències en matèria de sanitat ambiental i veterinària.

Per tot això, a proposta del conseller de Salut, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 23 de maig de 2014,

DECRET

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

  1. Aquest Decret té per objecte regular els requisits que han de complir els laboratoris que duen a terme anàlisis en matèria de salut ambiental i seguretat alimentària i el procediment de formulació de la declaració responsable prèvia a l’inici de l’activitat, així com crear el Registre de Laboratoris de Salut Ambiental i Seguretat Alimentària.

  2. L’àmbit d’aplicació d’aquest Decret són tots els laboratoris ubicats en el territori de les Illes Balears que duen a terme activitats analítiques en matèria de salut ambiental i seguretat alimentària per tal de protegir la salut pública.

  3. Queden exclosos de l’àmbit d’aplicació els laboratoris que fan anàlisis clíniques, així com els laboratoris d’anàlisis en matèria de sanitat animal i vegetal quan les anàlisis que efectuen es refereixen a investigacions que no afecten la cadena alimentària o es fan sobre aspectes que no tenen implicacions en la salut pública.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquest Decret, s’estableixen les definicions següents:

— Laboratori de salut ambiental i seguretat alimentària: el centre públic o privat que du a terme activitats d’anàlisi de mostres per a la investigació de paràmetres que afecten la seguretat alimentària o la salut ambiental i amb incidència en la salut pública.

— Tasques de control oficial dels laboratoris: les tasques de verificació, amb reconeixement oficial, del compliment de la legislació en matèria de salut ambiental i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR