DECRET 276/2005, de 27 de desembre, de les comissions territorials del patrimoni cultural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET

276/2005, de 27 de desembre, de les comissions territorials del patrimoni cultural.

La regulació vigent de les comissions del patrimoni cultural del Departament de Cultura, establerta en el Decret 15/1990, de 9 de gener, va ser dictada abans de l'aprovació de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, en la qual es determinen les competències i funcions del Departament de Cultura en aquesta matèria. Atès que algunes de les funcions indicades se situen en l'àmbit d'actuació propi de les comissions del patrimoni cultural, cal atribuir-los-les i regular el règim del seu exercici.

D'altra banda, l'experiència obtinguda pel funcionament de les comissions del patrimoni cultural ha posat de relleu la conveniència d'introduir algunes modificacions relatives a la seva composició.

La més rellevant consisteix en la supressió de la Comissió del Patrimoni Cultural de Catalunya, atès que la pràctica de quinze anys de vigència del Decret 15/1990 ha demostrat que la doble instància que suposa respecte de les comissions territorials per aprovar determinades qüestions alenteix excessivament el procediment. Partint del fet que la Llei del patrimoni cultural català atribueix de manera genèrica al Departament de Cultura la competència per desenvolupar les funcions que el Decret 15/1990 va atribuir a les comissions del patrimoni cultural, es considera que la desconcentració de les funcions esmentades en les comissions territorials és suficient per garantir que es tindran en compte les característiques del territori sense que calgui afegir una altra instància.

Una altra modificació consisteix a donar entrada en les comissions a representants dels municipis i de les diputacions provincials per tal d'assegurar una millor representativitat territorial i a una persona representant del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya per tal de reforçar-ne la composició tècnica.

Quant a les funcions, per tal de donar més seguretat jurídica, el nou Decret s'adapta a la terminologia tant de la Llei del patrimoni cultural català com del Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic.

Finalment, es regulen els documents que s'han d'adjuntar a les sol·licituds i el procediment de tramitació que han de seguir els expedients a examinar per les comissions del patrimoni cultural.

Per tot això, a proposta de la consellera de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Definició i composició de les comissions territorials del patrimoni cultural

1.1 Les comissions territorials del patrimoni cultural són òrgans col·legiats adscrits al Departament de Cultura, amb competència sobre la demarcació de cadascun dels serveis territorials, en els quals tenen la seu.

1.2 Les comissions territorials del patrimoni cultural tenen la composició següent:

  1. Presidència: el/la titular de la Direcció General del Patrimoni Cultural. En cas d'absència, vacant o malaltia, la presidència és exercida pel/per la titular de la Subdirecció General del Patrimoni Cultural.

  2. Vicepresidència primera: el/la director/a dels Serveis Territorials del Departament de Cultura corresponent.

  3. Vicepresidència segona: el/la cap de l'Àrea de Planificació i Acció Territorial, amb funcions de coordinació tècnica per tal d'unificar criteris i definir protocols d'anàlisi en relació amb els expedients sotmesos a la consideració de les comissions.

  4. Vocalies:

    Un/a tècnic/a de l'Àrea de Planificació i Acció Territorial, amb funcions de ponent.

    Un/a tècnic/a de l'Àrea de Coneixement i Recerca, amb funcions de ponent.

    Dues persones tècniques en representació del Departament de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR