ORDRE AAM/240/2011, de 16 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/240/2011, de 16 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vitivinícola protegida (DOP), indicació geogràfica protegida vitivinícola (IGP) i, especialitat tradicional garantida (ETG).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP vitivinícola, DOP, IGP i ETG possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària i la Llei 15/2002, de 27 de juny de 2002, d'ordenació vitivinícola.

L'artesania alimentària també regulada per la Llei 14/2003 es defineix com l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen a les persones consumidores un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. L'artesania ocupa un punt important d'inflexió entre el consum del producte sense transformar i la indústria de l'alimentació.

Les entitats associatives d'artesans i artesanes sense ànim de lucre proporcionen a les persones associades assessorament i informació sobre l'adaptació a les noves tecnologies, i al mateix temps uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt de persones artesanes associades i augmenti en el coneixement de la producció artesanal alimentària entre les persones consumidores.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea el 15 de febrer de 2008 mitjançant la Decisió C(2008)702, preveu una mesura per a fomentar els distintius d'origen i qualitat dels programes de qualitat d'aliments però només per als productes registrats a la Comissió Europea i els lligats amb la producció.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural vol fomentar la promoció i certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya.

Per aquest motiu, es publica aquesta Ordre d'ajuts per als distintius d'origen i qualitat DOP vitivinícola, DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement transitori, que no es poden acollir al PDR, i per la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP i IGP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG, així com per la promoció de l'artesania alimentària.

El règim d'aquests ajuts serà el que estableix el Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L-379, de 28.12.2006).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i al sector d'artesania alimentària mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts següents d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article anterior:

2.1.1 La promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement transitori.

2.1.2 La certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP i IGP vitivinícoles, les DOP, IGP i ETG.

2.1.3 La promoció de l'artesania alimentària a Catalunya.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 La dotació pressupostària és la següent:

La promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement transitori està dotada amb un import màxim de 100.000,00 euros.

La certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP i IGP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG, està dotada amb un import màxim de 165.559,00 euros.

La promoció de l'artesania alimentària a Catalunya està dotada amb un import màxim de 112.000,00 euros.

Aquests ajuts seran a càrrec de la partida pressupostària del DAAM per al 2011 AG06/D/482000100/6130/0042 amb un import màxim de 377.559,00 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajuts és el Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquest efecte es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general amb competència en qualitat agroalimentària, el subdirector o subdirectora general amb competència en agricultura i el/la cap de Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 4 mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la Resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR