DECRET 71/2014, de 27 de maig, pel qual es crea el Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior i s'estableixen els requisits i el procediment d'inscripció.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L’article 7.2 de l’Estatut d’autonomia estableix que gaudeixen, com a catalans, dels drets polítics definits per aquest Estatut els espanyols residents a l'estranger que han tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu, i també llurs descendents que mantenen aquesta ciutadania, si així ho sol·liciten, en la forma que determini la llei. Així mateix, l’article 13 de l’Estatut disposa que la Generalitat, en els termes establerts per la llei, ha de fomentar els vincles socials, econòmics i culturals amb les comunitats catalanes a l’exterior i els ha de prestar l’assistència necessària. Finalment, l’article 193 de l’Estatut assenyala que la Generalitat ha d’impulsar la projecció de Catalunya a l’exterior i promoure els seus interessos en aquest àmbit, respectant la competència de l’Estat en matèria de relacions exteriors, i reconeix a la Generalitat la capacitat per portar a terme accions amb projecció exterior que derivin directament de les seves competències.

En el pla de la legalitat ordinària, l’article 13 de la Llei 29/2010, del 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, reconeix el dret dels ciutadans i les empreses a disposar, en les relacions amb el sector públic català, d’un espai personalitzat a la seu electrònica corporativa i habilita l’Administració de la Generalitat per crear una base de dades amb la finalitat de mantenir les dades dels ciutadans i les empreses de Catalunya exactes i posades al dia per tal de permetre la comunicació dels diversos òrgans de l’Administració de la Generalitat amb les persones interessades respecte a les relacions juridicoadministratives derivades de les seves competències. Així mateix, i pel que fa als catalans a l’exterior, la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior, es refereix, entre els objectius recollits a l’article 2, al de fer possible l’ajuda, l’assistència i la protecció dels catalans i de les catalanes residents fora de Catalunya i preveu, a l’article 26, l’elaboració i actualització d’un cens dels catalans residents a l’exterior.

En un context en què la informació i el coneixement són claus per a l’avenç de les societats, és clara la rellevància de comptar amb les dades relatives a la ciutadania catalana que resideix fora de Catalunya, tant per a un disseny adequat de les polítiques públiques a l’exterior com per relativitzar la distància geogràfica existent amb aquesta comunitat mitjançant un exercici adequat de les competències de l’Administració de la Generalitat.

És amb aquesta finalitat que es considera convenient la creació d’un Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior com a eina que permeti un millor coneixement d’aquest col·lectiu i, en conseqüència, un millor disseny i una major eficàcia de les polítiques públiques de la Generalitat.

A aquest marc competencial s’afegeix la competència exclusiva que l’article 150 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat en matèria d’organització de la seva Administració, i la potestat d’autoorganització que s’exerceix mitjançant la creació d’òrgans dins els límits establerts a la Constitució, a l’Estatut d’autonomia i a la resta d’ordenament jurídic, reconeguda a l’article 4 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

De conformitat amb el que estableix l’article 39.1 en relació amb el 40.1, ambdós de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta de la vicepresidenta del Govern i del conseller de la Presidència, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte la creació i la regulació del Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior així com l’establiment dels procediments d’inscripció.

Article 2

Àmbit d’aplicació subjectiu

Les disposicions d’aquest Decret són aplicables als ciutadans i ciutadanes espanyols residents a l'estranger que han tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu, i també llurs descendents que mantenen aquesta ciutadania, si així ho sol·liciten, en la forma que determini la llei, d’acord amb l’article 7.2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

CAPÍTOL II

Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior

Article 3

Creació del Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior

Es crea el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, que s’adscriu al departament competent en matèria d’acció exterior, a través de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Article 4

Finalitats del Registre:

Són finalitats d’aquest Registre:

  1. Procurar el coneixement de les demandes i les necessitats dels catalans i catalanes residents a l’exterior per tal de desenvolupar les línies d’actuació i els programes adequats per part del Govern de la Generalitat.

  2. Facilitar als catalans residents a l’exterior l’exercici dels seus drets i afavorir que l’aplicació de les competències de la Generalitat de Catalunya que els afecten sigui més efectiva.

Article 5

Funcions del Registre:

La gestió del Registre de catalans residents a l’exterior comprèn les funcions següents:

  1. Integrar les dades dels catalans i catalanes residents a l’exterior inclosos en l’àmbit d’aplicació del decret.

  2. Posar a disposició dels òrgans de l’Administració de la Generalitat les dades actualitzades necessàries dels catalans i catalanes residents a l’exterior per a la planificació, execució i avaluació de les seves polítiques per a l’exercici de les seves competències, i d’acord amb els requisits legalment exigibles.

  3. Realitzar explotacions estadístiques de dades, prèvia ponderació del seu interès general, i elaborar un informe anual i comunicar als òrgans administratius i a les entitats responsables del registre de catalans i catalanes residents a l’exterior els resultats de les explotacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR