DECRET 176/2003, de 8 de juliol, de creació de l'Institut Català de les Qualificacions Professionals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 176/2003, de 8 de juliol, de creaciÛ de l'Institut Catal‡ de les Qualificacions Professionals.

Els paÔsos, cada vegada mÈs, han de mantenir relacions econÚmiques en un mercat global sotmËs a una competËncia creixent d'ordre internacional. En aquest marc, el domini del coneixement de les persones que en formen part i la capacitaciÛ per desenvolupar el seu treball, sÛn factors que han esdevingut clau per tal que qualsevol paÌs pugui mantenir i incrementar el seu creixement econÚmic, el benestar dels seus ciutadans i ciutadanes i la creaciÛ de llocs de treball.

A l'‡mbit de Catalunya, el Govern de la Generalitat sempre ha tingut, i mantÈ, la ferma convicciÛ que l'educaciÛ, les polÌtiques d'ocupaciÛ i l'aplicaciÛ de mesures que afavoreixin l'adquisiciÛ de mÈs i millor formaciÛ sÛn garantia de desenvolupament i progrÈs dels ciutadans i ciutadanes, els capaciten per adaptar-se a un mercat laboral que es troba en constant evoluciÛ, i conformen la resposta mÈs sÚlida i generosa a l'exigËncia de qualitat necess‡ria per enfortir el teixit productiu i fer-lo mÈs competitiu. Tot aixÚ, en el marc d'una economia globalitzada que comporta importants transformacions socials i, alhora, canvis productius i organitzatius constants, amb noves oportunitats ocupacionals que depenen, perÚ, i cada vegada mÈs, de la qualificaciÛ professional dels recursos humans.

El Pacte per a l'OcupaciÛ a Catalunya, subscrit el 13 de maig de 1998 pel Govern de la Generalitat i els agents socials amb mÈs representativitat, va establir, entre altres mesures, l'elaboraciÛ d'un Pla General de FormaciÛ Professional a Catalunya amb l'objectiu d'articular la interrelaciÛ de la formaciÛ professional especÌfica, la formaciÛ professional ocupacional i la formaciÛ professional contÌnua, aixÌ com l'experiËncia laboral, i amb l'objectiu de millorar l'aprofitament dels recursos i de contribuir a l'adequaciÛ de la formaciÛ a les necessitats del mercat de treball. Amb aquesta finalitat es va acordar la creaciÛ del Consell Catal‡ de FormaciÛ Professional.

En aquest context, mitjanÁant el Decret 21/1999, de 9 de febrer, es va crear el Consell Catal‡ de FormaciÛ Professional, com a Úrgan de consulta i assessorament, amb car‡cter no vinculant, del Govern de la Generalitat, comptant amb la participaciÛ dels agents socials i les entitats p˙bliques implicades en el desenvolupament de la formaciÛ professional. En aquest sentit, el mateix Consell ha definit com a prioritat b‡sica per a la formaciÛ professional a Catalunya, el desenvolupament d'un sistema integrat de qualificacions i formaciÛ professional, prioritat desenvolupada en el Pla General de FormaciÛ Professional a Catalunya.

AixÌ doncs, un cop aprovat pel Govern de la Generalitat el Pla General de FormaciÛ Professional a Catalunya, d'acord amb les lÌnies directrius establertes per la UniÛ Europea de crear un espai europeu d'aprenentatge permanent amb la finalitat de capacitar els ciutadans perquË es puguin moure lliurament en entorns d'aprenentatge, ocupaciÛ, regions i paÔsos diferents (Comunicat de la ComissiÛ Europea (2001) 678, per fer realitat un espai europeu de l'aprenentatge permanent), i tenint present que a la disposiciÛ addicional divuitena de la Llei org‡nica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenaciÛ general del sistema educatiu, s'estableix la necessitat d'aprovar un Programa de qualificaciÛ professional, es crea l'Institut Catal‡ de les Qualificacions Professionals, com a Úrgan responsable de car‡cter tËcnic, amb l'objectiu d'establir les bases d'un sistema integrat de qualificacions i formaciÛ professional, entËs com un conjunt coherent de normes i procediments que reguli la identificaciÛ, adquisiciÛ i reconeixement de la competËncia professional adquirida mitjanÁant un procÈs de formaciÛ, d'aprenentatge o d'experiËncia laboral. Tot aixÚ, considerant que es fa necessari ajustar permanentment l'oferta formativa als requeriments de les persones des del punt de vista del seu desenvolupament

integral i les necessitats del mÛn del treball.

La Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenaciÛ del sistema d'ocupaciÛ i de creaciÛ del Servei d'OcupaciÛ de Catalunya, preveu a la disposiciÛ addicional cinquena, d'una banda, que s'ha de crear l'Institut Catal‡ de les Qualificacions Professionals, d'acord amb el Pla General de la formaciÛ professional de Catalunya, com a Úrgan tËcnic responsable del desenvolupament del sistema integral de formaciÛ i de les qualificacions professionals, i d'altra banda, que aquest Institut dÛna suport al Servei d'OcupaciÛ de Catalunya en l'exercici de les seves competËncies.

L'Institut Catal‡ de les Qualificacions Professionals, que ara es crea, ha d'esdevenir l'instrument d'integraciÛ de les qualificacions i la formaciÛ professional: la formaciÛ especÌfica, l'ocupacional i la contÌnua, que delimiti les convalidacions entre aquestes, i la seva correspondËncia amb l'experiËncia adquirida en el mÛn laboral. Per portar-ho a terme, l'Institut Catal‡ de les Qualificacions Professionals haur‡ de promoure i impulsar les bases i les directrius d'un sistema integrat de qualificacions i formaciÛ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR