DECRET 21/1999, de 9 de febrer, de creació del Consell Català de Formació Professional

Fecha de Entrada en Vigor13 de Febrero de 1999
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

La finalitat de la formació professional és la capacitació per a l'exercici qualificat de les diverses professions. Des d'una perspectiva global, la formació professional comprèn tant la formació inicial o específica, anomenada també formació reglada, com la denominada no reglada, és a dir la formació ocupacional que s'adreça a la inserció o reinserció laboral dels treballadors, i la formació continuada en les empreses. Una mostra del sentit integrador de la formació professional s'evidencia en la Llei 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, quan atribueix a la formació professional específica els objectius següents: facilitar la incorporació dels joves a la vida activa, contribuir a la formació permanent dels ciutadans i atendre les demandes de qualificació del sistema productiu.

Amb aquesta finalitat, l'article 34.1 de l'esmentada Llei explicita que en el disseny i la planificació de la formació professional específica es fomentarà la participació dels agents socials. En la mateixa línia, la Llei 3/1993, de 22 de març, bàsica de les cambres oficials de comerç, indústria i navegació, preveu la col·laboració empresarial amb l'Administració educativa en la gestió de la formació pràctica en els centres de treball, inclosa en els ensenyaments de formació professional reglada, en especial en la selecció i l'homologació de centres de treball i empreses i, si s'escau, en la designació dels tutors dels alumnes i en el control del compliment de la programació.

En la situació actual, davant d'aquests reptes de millora de la qualitat de la formació professional és indispensable fomentar la participació i conjuminar els esforços de l'Administració, dels agents socials, de les cambres de comerç, com també d'altres institucions que promouen activitats de formació professional. Igualment, cal reconèixer el paper que correspon a les administracions locals i aprofitar adequadament les experiències que han desenvolupat en aquest camp.

Prèviament, cal subratllar la diferent naturalesa i funcions del Consell Català de Formació Professional que aquí es regula, de la del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, la creació del qual va ser aprovada pel Parlament de Catalunya per la Llei 3/1997, de 16 de maig, i de la del Consell Escolar de Catalunya, previst en la Llei 25/1985, de 10 de desembre, dels consells escolars. Ara, dons, pertoca la creació d'un òrgan complementari dels consells anteriors des de la perspectiva formativa i dependent del Departament d'Ensenyament. Per això, es crea el Consell Català de Formació Professional com a òrgan de consulta i assessorament del Govern de la Generalitat que compti amb la participació dels agents socials i les entitats públiques implicades en el desenvolupament de la formació professional tant inicial o reglada com no reglada, ocupacional o continuada.

D'aquesta manera, es manté la diferenciació entre la responsabilitat de gestió de les matèries competència del Departament d'Ensenyament i del Departament de Treball respectivament i, alhora, s'articula la coordinació de les ofertes de formació professional en les seves diverses modalitats.

També s'ha de tenir en compte que les parts signants del Pacte per a l'Ocupació a Catalunya 1998-2000 col·laboraran en l'elaboració del Pla general de formació professional a Catalunya, de caràcter plurianual, amb l'objectiu d'articular la interrelació i la cooperació dels tres subsistemes que en l'actualitat concorren en la formació professional, és a dir, la inicial o reglada, l'ocupacional i la continuada, així com l'experiència laboral, amb l'objectiu de millorar l'aprofitament dels recursos i de contribuir a l'adequació de la formació a les necessitats del mercat de treball.

Per tant, a proposta del conseller d'Ensenyament i de Treball, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, amb l'informe favorable de la Comissió de Govern Local, escoltat el Consell de Treball i les cambres oficials de Comerç, Industria i Navegació, i amb la deliberació prèvia del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

Creació i naturalesa jurídica

Es crea el Consell Català de Formació Professional com a òrgan de consulta i assessorament, amb caràcter no vinculant, del Govern de la Generalitat, amb la participació de les organitzacions empresarials, sindicals i entitats públiques implicades, respecte de tota la formació professional, reglada i no reglada, adscrit al Departament d'Ensenyament.

Aquest òrgan és complementari del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya.

Article 2

Presidència, objectius i funcions

El Consell Català de Formació Professional...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR