DECRET 239/1999, de 31 d'agost, pel qual s'aprova el catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics sotmesos a la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServeis Sanitaris de Referència-Centre de Transfusió i Banc de Teixits
Rango de LeyDecret

DECRET 239/1999, de 31 d'agost, pel qual s'aprova el catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics sotmesos a la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics.

La Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, regula, en el marc de les competències de la Generalitat, la funció de policia respecte als espectacles públics i els establiments i les activitats recreatives de pública concurrència. Aquesta regulació global de la funció de policia en els àmbits esmentats reflecteix la necessitat de preservar l'ordre públic en sentit ampli i la necessitat de garantir la seguretat del públic i la higiene dels locals, de vetllar pel compliment de les finalitats culturals, d'evitar molèsties a tercers, de defensar els drets i la seguretat del públic com a usuari i consumidor, de protegir els menors i d'utilitzar les forces de policia per preservar l'ordre públic en sentit estricte.

L'article 1.2 de la Llei 10/1990, de 15 de juny, estableix que, a l'efecte del que preveu aquesta Llei, s'entén que són espectacles les activitats esportives i les recreatives relacionades amb el lleure, sempre que tinguin també caràcter públic.

Igualment, l'article 1.3 de la Llei esmentada preveu que per decret del Govern de la Generalitat s'ha d'establir el catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics sotmesos a aquesta Llei, el qual ha de definir les diverses activitats i els diversos locals per raó de les seves característiques pròpies, el seu aforament, si són recintes oberts o tancats, instal·lacions fixes o estructures desmuntables, si tenen lloc en espais oberts o són espectacles en la via pública.

En aquest sentit, la disposició transitòria segona de la Llei 10/1990, de 15 de juny, disposa expressament que, mentre el Govern no hagi aprovat el decret que preveu el paràgraf 3 de l'article 1, les activitats i els establiments recreatius de pública concurrència, així com els espectacles públics sotmesos a aquesta Llei, seran els establerts en el catàleg que figura en el seu annex.

Així, aquest Decret té com a objectiu establir el catàleg en el qual es defineixen i classifiquen els diversos espectacles i activitats recreatives, així com els diferents tipus d'establiments públics on es realitzen aquests espectacles i activitats recreatives definits.

A més, els espectacles i activitats recreatives descrits en el catàleg es classifiquen en fixos, eventuals o extraordinaris. Aquesta previsió té una especial importància en el cas dels espectacles o activitats de caràcter extraordinari, per als quals es regula un règim específic d'autorització.

En l'elaboració d'aquest catàleg s'han tingut presents les tendències actuals, amb la intenció de no deixar buits legals, i de manera que permeti recollir la dinàmica constant del sector, amb definicions obertes en previsió dels canvis que es puguin produir segons les diferents preferències de cada moment.

Amb aquest Decret, s'adequa la normativa a la realitat actual i es distingeix la diversitat d'activitats lúdiques existents d'acord amb les seves característiques pròpies, la qual cosa ha de facilitar als ajuntaments la tramitació dels procediments d'atorgament de les corresponents llicències municipals.

En compliment del que disposen l'article 7.3.c) de la Llei 10/1990, de 15 de juny, i l'article 2.1.a) del Decret 200/1991, d'1 d'octubre, de creació del Consell Assessor d'Espectacles i Activitats Recreatives, la Comissió Permanent de l'esmentat Consell Assessor, en la sessió de 3 de desembre de 1998, va emetre informe favorable sobre la present norma reglamentària.

Per tot això, atès el que preveuen l'article 1.3 i la disposició final primera de la Llei 10/1990, de 15 de juny, i d'acord amb el que disposen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització i procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Títol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objecte definir el catàleg dels diversos espectacles i activitats recreatives i delimitar els conceptes dels locals, espais o establiments de pública concurrència amb una finalitat d'esbarjo, on aquells es duen a terme i que es troben sotmesos a la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics.

Article 2

Classificació dels espectacles i activitats recreatives pel seu caràcter fix, eventual o extraordinari

2.1 Els espectacles i les activitats recreatives que es descriuen en aquest catàleg poden ser de caràcter fix, eventual o extraordinari. Aquests espectacles i activitats recreatives es poden realitzar en locals tancats i coberts, en recintes tancats i descoberts, o en espais oberts adequats per a la seva realització o execució, i han de complir les prescripcions tècniques que s'estableixen en la normativa reguladora dels espectacles i les activitats recreatives.

2.2 Es consideren espectacles o activitats recreatives de caràcter fix aquells que funcionen de manera permanent i subjectes a llicència o autorització municipal corresponent.

2.3 Es consideren espectacles o activitats recreatives de caràcter eventual aquells que es realitzen durant un període determinat de temps, sigui en instal·lacions fixes o eventuals, i subjectes a la llicència o autorització municipal corresponent.

2.4 Es consideren espectacles o activitats recreatives de caràcter extraordinari les esmentades en aquest catàleg que es realitzen amb caràcter esporàdic en un local o en un recinte que disposi de llicència o autorització municipal corresponent per a una activitat diferent de la que es pretén realitzar. Per a aquests espectacles o activitats cal sol·licitar i obtenir prèviament autorització de la corresponent delegació territorial del Govern de la Generalitat, o de l'Ajuntament corresponent en el cas que aquells es realitzin amb motiu de la celebració de festes populars.

Article 3

Definició d'empresa

A l'efecte del que estableix aquest catàleg, es considera empresa qualsevol persona física o jurídica constituïda legalment com, entre d'altres, els organismes, les entitats, les societats, les associacions o els clubs que habitualment o es-

poràdicament assumeixin la responsabilitat de l'organització d'espectacles o d'activitats recreatives.

Títol II

Espectacles

Article 4

Definició

4.1 Es consideren espectacles les representacions, les actuacions, les exhibicions, les projeccions, les competicions o les activitats d'altre tipus adreçades a l'entreteniment o lleure, realitzades davant de públic, ofertes per una empresa i dutes a terme per artistes, esportistes o executants, que intervenen per compte de l'empresa.

4.2 Els espectacles en els quals intervinguin animals s'han de realitzar d'acord amb el que disposi la normativa específica.

Article 5

Classificació

Els espectacles es classifiquen en:

  1. Cinema i autocinema: exhibició de pel·lícules cinematogràfiques en una pantalla, amb independència dels mitjans tècnics utilitzats.

  2. Teatre i similars: representació a càrrec d'actors o executants d'obres teatrals o artístiques. Les representacions poden ser acompanyades en tot o en part de música, ja sigui instrumental o vocal, interpretada per artistes o altres persones o enregistrada amb anterioritat.

  3. Audició: actuació en la qual s'interpreten obres musicals o recitals de poesies o de cant, davant d'espectadors que ocupen localitats de seient.

  4. Concert: actuació en la qual s'interpreten composicions musicals en directe des d'un escenari, amb equips de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR