ORDRE AAR/433/2010, de 6 de setembre, per la qual es convoquen els ajuts per bonificar els costos financers dels préstecs per la sequera de 2008 als titulars d'explotacions agràries de flor i planta ornamental.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/433/2010, de 6 de setembre, per la qual es convoquen els ajuts per bonificar els costos financers dels préstecs per la sequera de 2008 als titulars d'explotacions agràries de flor i planta ornamental.

La forta sequera que va afectar el país durant la tardor del 2007 i la primavera del 2008 va fer que les reserves d'aigua minvessin de manera considerable, raó per la qual es van haver d'establir restriccions en l'ús de l'aigua que van comportar la prohibició d'utilitzar aigua per al reg de jardins, fet que va reduir de manera considerable les vendes en el sector de la flor i la planta ornamental, i va provocar quantioses pèrdues.

Per tal de que aquest fet puntual no posés en compromís la continuïtat d'unes explotacions que en condicions normals eren perfectament viables, el Govern, en la seva reunió de 26 d'agost de 2008, va autoritzar l'ICCA a obrir un línia de préstecs per tal de permetre als titulars de les explotacions afectades, periodificar en diversos anys els mals resultats del 2008.

Per altra banda, la crisi financera mundial ha dificultat l'accés al crèdit de moltes explotacions que estan patint una situació de manca de liquiditat, fet que compromet fins i tot la continuïtat d'algunes explotacions, i especialment les que han fet inversions als últims anys per incrementar la seva capacitat i competitivitat, que es troben amb la impossibilitat d'accedir al crèdit bancari per fer front a les necessitat de capital circulant derivades de les inversions realitzades, amb el que el Govern, en la seva reunió del 6 de juliol de 2010 ha autoritzat l'ICCA a ampliar el termini de devolució d'aquests préstecs, i estableix un període extraordinari de carència de 2 anys.

El pla de xoc del sector agroalimentari aprovat per Acord de Govern de 30 de març de 2010, estableix entre altres mesures, aportar liquiditat al sector. Aquest objectiu es pot aconseguir tant facilitant la concessió de préstecs, com ja s'ha fet obrint línies de finançament de circulant per part de l'ICCA, com reduint els pagaments que han de realitzar les explotacions, fet que es pot aconseguir atorgant períodes extraordinaris de carència dels préstecs que tenen contractats les explotacions.

Per tal de no incrementar en excés els costos financers de les explotacions de flor i planta ornamental, es creu convenient que els interessos que es generin durant aquest període extraordinari de carència gaudeixin d'una bonificació del tipus d'interès similar a la que s'ha aplicat a altres sectors als quals també s'ha ampliat el termini de devolució de préstecs que tenien concedits.

Els ajuts regulats en aquesta Ordre se sotmeten al Reglament CE 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre de 2007, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció agrària.

Conseqüentment, valorada la conveniència d'establir ajuts per tal de bonificar els interessos corresponents al període extraordinari de carència dels préstecs concedits per l'ICCA a les explotacions de flor i planta ornamental en el marc de l'Acord de Govern de 6 de juliol de 2010, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a bonificar els interessos corresponents al període extraordinari de carència dels préstecs concedits per l'ICCA a les explotacions de flor i planta ornamental en el marc de l'Acord de Govern de 7 de juliol de 2010, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a bonificar els interessos corresponents al període extraordinari de carència dels préstecs concedits per l'ICCA a les explotacions de flor i planta ornamental en el marc de l'Acord de Govern de 7 de juliol de 2010, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article anterior.

2.2 El termini per presentar les sol·licituds serà d'un mes des de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre. Les sol·licituds presentades fora de termini no s'admetran a tràmit.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02D/770000103/6121/0000 per un import màxim 100.000 euros.

D'acord amb el que preveu l'article 94.7 de la Llei de finances públiques de Catalunya, en tractar-se de subvencions amb caràcter compensador de les càrregues per operacions financeres formalitzades pels perceptors, aquestes es poden lliurar per l'import total a l'Institut Català de Crèdit Agrari perquè dugui a terme el pagament periòdic d'aquestes subvencions en els exercicis corresponents o l'amortització parcial del capital pendent de les operacions amb subvenció associada. Aquest és el sistema que s'utilitza per efectuar els pagaments dels ajuts previstos a l'apartat 3.1 de l'annex d'aquesta Ordre.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Mesures d'Acompanyament i Assegurances Agràries.

2.5 L'òrgan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR