DECRET 27/2001, de 23 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

27/2001, de 23 de gener, pel qual s’aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.

La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, sens perjudici i amb independència del dret i el deure de col·laboració a què es refereix el seu article 6, possibilita la participació ciutadana de forma regular en tasques de protecció civil per mitjà de les associacions del voluntariat de protecció civil, definides per l’article 55 com les constituïdes d’acord amb la legislació general d’associacions que tenen com a finalitat social la col·laboració desinteressada en tasques de protecció civil dins una localitat o comarca determinades.

L’apartat 2 de l’article 55 esmentat estableix que els plans de protecció civil només poden reconèixer una associació de voluntaris i voluntàries de protecció civil per municipi. A aquests efectes, correspon a l’ajuntament determinar l’associació que ha de quedar vinculada funcionalment a l’autoritat municipal de protecció civil.

Les associacions a què es refereix aquest darrer apartat s’han d’inscriure, a més a més, en un registre especial que ha de gestionar el Departament d’Interior, d’acord amb el que s’estableixi reglamentàriament.

Així mateix, i en compliment del que disposa l’article 56.1.b) de la Llei, s’han de determinar per reglament les insígnies que els membres de les associacions de protecció civil han de portar durant els exercicis, els simulacres i les emergències.

Tenint en compte el que s’exposat, és objectiu del present Decret regular el règim de les associacions del voluntariat de protecció civil, en els seus aspectes orgànic i funcional, tot això amb la finalitat d’obtenir una col·laboració eficaç i ordenada dels ciutadans i ciutadanes que signifiqui una ajuda i una contribució reals a les tasques de protecció civil.

Per tot això, vist l’informe de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya i d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d’Interior i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovació del Reglament

S’aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya, el text del qual figura en l’annex 1.

Disposició final

Entrada en vigor

El present Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 23 de gener de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella

Conseller d’Interior

Annex 1

Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 Es consideren associacions del voluntariat de protecció civil, d’ara en endavant AVPC, les constituïdes d’acord amb la legislació general d’associacions que tenen com a finalitat social la col·laboració desinteressada en tasques de protecció civil dins una localitat o una comarca determinades.

1.2 Les AVPC són organitzacions de caràcter humanitari i altruista, sense ànim de lucre.

Article 2

Àmbit

L’àmbit territorial d’acció previst per a l’activitat de les associacions del voluntariat de protecció civil regulades en aquest Reglament és el territori de Catalunya.

Article 3

Marc normatiu

Les AVPC es regeixen per la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, per la legislació general d’associacions, per aquest Reglament, per la normativa autonòmica i de desenvolupament local i pels seus propis estatuts.

Article 4

Finalitat

Les AVPC tenen com a finalitat canalitzar la col·laboració regular del voluntariat de protecció civil com a recurs del municipi en el desenvolupament de les funcions corresponents a la protecció civil.

Capítol 2

Marc d’actuació, organització i funcions de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya

Secció 1

Marc d’actuació

Article 5

Marc de la protecció civil

5.1 Les AVPC han de desenvolupar les seves funcions en el marc de la protecció civil local i en especial en el marc dels plans de protecció civil d’aquest àmbit.

5.2 Els plans de protecció civil només poden reconèixer una AVPC per municipi. Correspon als ajuntaments determinar l’AVPC que ha de quedar vinculada funcionalment a l’autoritat municipal corresponent i als plans de protecció civil.

Article 6

Àmbit municipal

6.1 L’àmbit operatiu de les AVPC és el terme municipal corresponent.

6.2 Les AVPC poden col·laborar amb altres municipis, a petició d’una altra autoritat de protecció civil. La mobilització correspon a l’alcalde del municipi mateix o persona en qui delegui. En cas d’emergència, la coordinació de les actuacions a desenvolupar pel voluntariat de protecció civil s’ha de dur a terme per les persones o centres previstos en els plans de protecció civil o, si no n’hi ha, per aquells a qui correspongui segons la disposició legal aplicable. En aquest cas, es mantindrà informat el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

Article 7

Àmbit supramunicipal

Per tal d’assolir una major eficàcia en les actuacions, una mateixa AVPC pot ser reconeguda per diversos municipis i vinculada funcionalment a tots ells, sempre que hi hagi acord amb els ajuntaments interessats.

Secció 2

Organització de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya

Article 8

Organització interna

Les AVPC, d’acord amb la normativa general d’associacions i de conformitat amb el que estableixen els seus estatuts, s’han de dotar per al seu funcionament de la seva pròpia organització interna.

Article 9

Vinculació al municipi

Per tal de garantir la vinculació funcional del voluntariat de protecció civil a les tasques de protecció civil dins d’un municipi, les AVPC han d’acordar amb l’ajuntament corresponent el sistema que coordini la col·laboració del voluntariat amb la unitat municipal de la qual depengui el servei de protecció civil.

Article 10

Objectius

L’organització de les AVPC ha de garantir:

a) L’organització funcional en les tasques i activitats de protecció civil on participi el voluntariat, segons el que disposa la secció 5 del capítol 4 d’aquest Reglament, i l’actuació d’acord amb les previsions locals establertes.

b) L’assistència del voluntariat a les actuacions de protecció civil concertades, així com la mobilització del voluntariat en cas de ser necessari per risc o sinistre sobrevingut.

c) L’aprofitament per part del voluntariat de les activitats formatives.

d) La correcta conservació i manteniment dels locals, mitjans materials i/o tècnics i recursos en general.

Secció 3

Funcions de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya

Article 11

Funcions de col·laboració

11.1 Les AVPC tenen com a funció la col·laboració amb l’administració municipal en tasques de protecció civil. En l’àmbit d’aquesta funció, han de centrar la col·laboració principalment en la participació en les següents tasques:

a) La coordinació de l’aportació desinteressada del voluntariat en tasques de protecció civil dins el municipi.

b) L’impuls de la participació ciutadana en temes de prevenció o actuacions de protecció civil.

c) La sensibilització de la població respecte dels riscos que els puguin afectar.

d) Les activitats formatives i divulgatives.

e) El suport en l’elaboració, la implantació o el manteniment de plans de protecció civil que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR