DECRET 237/2003, de 8 d'octubre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat Autònoma de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET 237/2003, de 8 d'octubre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona.

Els Estatuts de les universitats p˙bliques sÛn elaborats, en virtut de la seva autonomia, pel Claustre universitari i s'aproven, previ control de la seva legalitat, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya.

La disposiciÛ transitÚria cinquena de la Llei d'Universitats de Catalunya estableix que les universitats p˙bliques han d'adaptar els seus Estatuts en el termini fixat a la disposiciÛ transitÚria segona de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, que Ès de nou mesos a partir de la constituciÛ del claustre universitari.

…s per aixÚ que, un cop analitzada l'adequaciÛ a la legalitat vigent de la proposta d'Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona aprovats pel seu Claustre General, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la InformaciÛ, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article ˙nic

S'aproven els Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona que figuren com a annex del present Decret.

DisposiciÛ transitÚria

La denominaciÛ de catedr‡tica o catedr‡tic referida al professorat contractat queda afectada per la suspensiÛ de la vigËncia i aplicaciÛ de l'article 46.a) de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, produÔda arran del recurs d'inconstitucionalitat n˙mero 3280-2003, promogut pel President del Govern contra diversos preceptes de la Llei d'universitats de Catalunya (DOGC n˙m. 3910, 23.6.2003).

DisposiciÛ derogatÚria

Queda derogat el Decret 37/1985, de 18 de gener, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona.

DisposiciÛ final

De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, els Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona entren en vigor el mateix dia de la seva publicaciÛ en el DOGC.

Barcelona, 8 d'octubre de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

Annex

Estatuts de la Universitat AutÚnoma de Barcelona

TÕTOL preliminar

Naturalesa, autonomia, principis d'actuaciÛ i finalitats de la Universitat

Article 1

DefiniciÛ i naturalesa

La Universitat AutÚnoma de Barcelona Ès una instituciÛ de dret p˙blic, amb personalitat jurÌdica i patrimoni propi, que, d'acord amb la ConstituciÛ i la legislaciÛ vigent, gaudeix i actua en rËgim d'autonomia prestant el servei p˙blic de l'ensenyament superior mitjanÁant la docËncia, la recerca i l'estudi.

Article 2

Autonomia

2.1††L'autonomia universit‡ria, de la qual aquests Estatuts sÛn expressiÛ, es manifesta en l'autogovern, en la docËncia, en la recerca i en la gestiÛ administrativa, pressupost‡ria i econÚmica i en el compromÌs de rendiciÛ de comptes a la societat.

2.2††Correspon als Úrgans de govern de la Universitat vetllar pel manteniment i defensa de l'autonomia i tambÈ pel compliment de les lleis.

Article 3

Principis d'actuaciÛ

3.1††Per a desenvolupar les seves activitats, la Universitat AutÚnoma de Barcelona s'inspira en els principis de llibertat, democr‡cia, justÌcia, igualtat i solidaritat.

3.2††…s deure de totes les persones integrants de la comunitat universit‡ria, i en particular dels Úrgans de govern, atenir-se i donar plena efectivitat a aquests principis.

3.3††La Universitat i els membres de la comunitat han d'impedir qualsevol mena de discriminaciÛ i promoure en particular la integraciÛ de les persones amb discapacitats.

3.4††SÛn principis especialment proclamats i garantits:

a)†La llibertat de c‡tedra, de recerca i d'estudi, aixÌ com la llibertat d'expressiÛ i de reuniÛ dins dels recintes i campus de la universitat.

b)†El dret a la informaciÛ i el dret a la participaciÛ de tots els membres de la comunitat.

c)†L'accÈs a la informaciÛ publicada digitalment, amb la garantia que estigui en formats lliures.

d)†L'orientaciÛ de la docËncia, la recerca i l'activitat universit‡ria vers la cultura de la pau, el respecte dels drets humans, el progrÈs social, el respecte del medi ambient i el desenvolupament sostenible i la ren˙ncia explÌcita a la recerca orientada directament a finalitats militars.

Article 4

Finalitats

SÛn finalitats de la Universitat AutÚnoma de Barcelona:

a)†Exercir la docËncia de grau superior, tant pel que fa al coneixement i a la cultura com pel que fa a la formaciÛ especialitzada i la preparaciÛ per a l'exercici professional, amb un esperit de recerca constant de la qualitat i l'excel∑lËncia.

b)†Participar en la creaciÛ de coneixements cientÌfics, tËcnics i professionals mitjanÁant la dedicaciÛ a la recerca i la posterior transferËncia dels resultats obtinguts a la societat.

c)†Cercar la plena integraciÛ de l'activitat de docËncia i de recerca en l'‡mbit internacional i, en particular, en els espais europeus d'educaciÛ superior i de la recerca.

d)†Fomentar l'avaluaciÛ de la qualitat en la docËncia, la recerca i la gestiÛ, d'acord amb criteris, objectius i metodologies equiparables als est‡ndards internacionals.

e)†Participar en la millora i en el desenvolupament del sistema educatiu.

f)†Afavorir, estimular i acollir l'activitat intel∑lectual i artÌstica en tots els ‡mbits de la cultura i del coneixement.

g)†Fomentar el pensament crÌtic, l'esperit emprenedor i la cultura de la llibertat i el pluralisme, aixÌ com l'educaciÛ en els valors cÌvics i socials propis d'una societat democr‡tica.

h)†Difondre la cultura a travÈs d'activitats d'extensiÛ universit‡ria i de formaciÛ permanent al llarg de la vida de les persones.

i)†Participar en el progrÈs i en el desenvolupament generals de la societat catalana i en la conservaciÛ i enriquiment del seu patrimoni intel∑lectual, cultural, natural i cientÌfic i en el seu desenvolupament econÚmic i benestar social.

j)†Les altres finalitats que les lleis li atribueixin.

Article 5

CoordinaciÛ i cooperaciÛ

5.1††Per tal d'assolir les seves finalitats, la Universitat AutÚnoma de Barcelona pot coordinar-se i cooperar amb altres universitats, aixÌ com amb altres institucions culturals i cientÌfiques.

5.2††La Universitat AutÚnoma de Barcelona, sense perjudici de la seva autonomia, s'integra en el sistema universitari de Catalunya, forma part del Consell Interuniversitari de Catalunya i col∑labora en els objectius i tasques d'interËs compartit amb la resta d'universitats catalanes.

5.3††La Universitat AutÚnoma de Barcelona participa en les iniciatives que reforcin la cooperaciÛ entre les universitats de l'‡mbit ling¸Ìstic catal‡ i, en particular, com a membre de l'Institut Joan LluÌs Vives, en les que endegui o impulsi aquest institut.

Article 6

SuficiËncia i ˙s dels recursos

6.1††La Universitat AutÚnoma de Barcelona fa seu el dret de la ciutadania a l'estudi i la formaciÛ i es compromet, en conseq¸Ëncia, a instar els Úrgans pertinents a fer...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR