ORDRE AAM/56/2014, de 25 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al tractament de la vegetació en les urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003, de 22 d'abril, i en nuclis urbans vulnerables, i es convoquen els corresponents a l'any 2014-2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) té com a objectiu, entre d'altres, fomentar la realització d'actuacions de prevenció d’incendis forestals.

La Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals, regula tot un seguit de mesures d’aplicació a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta; i insta la Generalitat a incloure un programa de subvencions per al compliment de les disposicions d’aquesta Llei.

Mitjançant els ajuts atorgats per l’Ordre MAH/103/2005, de 14 de març, l’Ordre MAH/234/2006, de 2 de maig, la Resolució MAH/1323/2008, de 15 d’abril, la Resolució MAH/2031/2010, de 9 de juny, i l’Ordre AAA/155/2012, de 6 de juny, s’ha impulsat la implantació de mesures de prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions.

El Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, desplega la Llei 5/2003 i estableix les característiques que han de complir les franges de protecció.

El Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, regula els municipis i períodes d’alt risc d’incendi així com la realització de treballs que generin risc d’incendi forestal.

Atès que les persones beneficiàries d’aquesta línia d’ajuts són ens locals, és factible la tramitació administrativa per mitjans electrònics, de conformitat amb la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Aquesta tramitació telemàtica es realitza a través de l’extranet de les administracions públiques EaCat.

Conseqüentment, i valorada la conveniència de donar suport als ens locals mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció de General del Medi Natural i Biodiversitat, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al tractament de la vegetació en les urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003 i en nuclis urbans vulnerables, que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per als anys 2014 i 2015 els ajuts destinats al tractament de la vegetació en les urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003, i en nuclis urbans vulnerables al foc forestal, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 La dotació màxima de les subvencions que preveu la present convocatòria per als anys 2014 i 2015 té naturalesa de crèdit plurianual per un import d’1.000.000,00 d'euros i va a càrrec de la posició pressupostària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural AG07D/460000100/5510. Aquest import es distribueix per a l’anualitat 2014 en 500.000,00 euros i per a l’anualitat 2015, en els 500.000,00 euros restants.

2.4 El crèdit inicial indicat al punt 2.3 pot ser modificat amb subjecció a la normativa vigent. En el cas que aquest s’incrementi, la seva aplicació resta condicionada a l’existència de crèdit suficient i adequat en el moment anterior a la resolució.

2.5 L’import de l’ajut pot ser reduït totalment o parcialment abans que no es dicti la resolució definitiva, com a conseqüència de les restriccions que derivin del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

2.6 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

2.7 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director general del Medi Natural i Biodiversitat. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel cap del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, que actua com a president i té vot de qualitat, el cap de la Secció de Gestió de la Prevenció d’Incendis Forestals i el cap de la Secció d’Inspecció.

2.8 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la a la persona sol·licitant serà de sis mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.9 Contra la resolució del director general del Medi Natural i Biodiversitat, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.10 Els ajuts concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i en el web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/ , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

2.11 El termini d’execució i justificació de les actuacions objecte de subvenció serà fins al dia 15 de juny de 2015, inclòs. Aquest termini es podrà prorrogar, per resolució expressa del director general del Medi Natural i Biodiversitat, prèvia sol·licitud del beneficiari d’acord amb el que preveu l’article 49.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 3

Aprovar la tramitació exclusiva per mitjans telemàtics en la convocatòria pública per a la concessió dels ajuts objecte d'aquesta convocatòria.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 25 de febrer de 2014

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix aquesta Ordre és el foment d'actuacions de tractament de la vegetació en franges de protecció que es detallen a l’apartat 3 en urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, i en nuclis urbans vulnerables als incendis forestals.

–2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els ens locals que tinguin en el seu àmbit territorial urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003 o nuclis urbans vulnerables als incendis forestals, amb contacte directe amb terrenys forestals.

2.2 Per adquirir la condició de persona beneficiària, la persona sol·licitant no ha d'estar inclosa en cap dels supòsits que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, ni l'article...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR