ORDRE AAM/279/2011, de 20 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la millora de la qualitat de la llet, i es convoquen els corresponents a 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/279/2011, de 20 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la millora de la qualitat de la llet, i es convoquen els corresponents a 2011.

El Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, estableix les normes generals d'higiene dels aliments d'origen animal. Aquest Reglament incideix en la importància del foment, des de les administracions públiques, de l'ús de pràctiques higièniques apropiades a les explotacions ramaderes. Aquestes han de ser implantades mitjançant guies nacionals o comunitàries de pràctiques correctes d'higiene.

Les guies de bones pràctiques d'higiene per producció de llet de vaca, ovella i cabra estan publicades a la pàgina web del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí i al web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) està publicada la Guia de pràctiques correctes d'higiene a les explotacions lleteres de bestiar boví, elaborada a Catalunya.

Amb l'objectiu de fomentar l'ús d'aquests sistemes, i atesa la complexitat i la varietat d'aspectes establerts a les esmentades guies, resulta convenient donar suport a mesures d'assessorament tècnic i certificació externa necessàries per a la seva correcta implantació.

S'estableixen dos tipus de subvencions per a la millora integral de la qualitat de la llet en l'àmbit de les explotacions ramaderes, de conformitat amb els criteris de la nova normativa. Els beneficiaris últims de les ajudes són els ramaders, i les cooperatives, agrupacions i associacions de productors, i les centrals de compra actuen com a executores de l'activitat subvencionable, la feina dels quals redunda finalment en la producció primària de llet, produïda així amb millors estàndards de qualitat.

En una primera línia d'ajudes, se supedita la percepció de les ajudes a la millora integral de la qualitat de la llet des de l'explotació, mitjançant la implantació de la guia de pràctiques correctes d'higiene, procés que requereix l'assessorament per un equip tècnic.

La segona línia d'ajudes instaura la possibilitat per al sector productor lacti d'avançar en la qualitat de la producció, i donar un valor afegit i diferenciador a la llet, que permeti millorar la competitivitat del producte de manera sostenible, mitjançant la certificació externa de la guia de pràctiques correctes d'higiene. S'estableix en aquesta línia d'ajuda l'obligació d'incloure un procés d'assessorament tècnic més complex, que permeti executar i controlar la implantació de la guia de pràctiques correctes d'higiene. Aquesta condició és prèvia a l'accés a l'obtenció del certificat de conformitat emès per l'entitat de certificació.

Malgrat això, i donat que les guies de pràctiques correctes les va elaborar el sector implicat, en el moment de l'entrada en vigor de l'esmentada normativa europea d'higiene determinats destinataris potencials d'aquests ajuts ja havien començat la seva implantació i es trobaven en disposició d'entrar en la fase de certificació sense necessitat d'una primera fase d'assessorament tècnic. Aquest fet permet que aquells que ja tinguin implantades les guies a les seves explotacions, s'acullin a programes de certificació externa que estiguin en condicions de certificar el compliment de les esmentades guies, i així, es poden subvencionar les despeses de certificació des del primer any d'aplicació dels programes.

Així mateix, es vol donar suport específicament al sector lleter dels petits remugants, i donar compliment parcial a les iniciatives aprovades el mes de maig de 2007, pel Congrés dels diputats i el Senat, per les quals s'insta a l'adopció d'accions a favor del sector oví i cabrum.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre al Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglamento (CE) 70/2001 (DOUE L-358, de 16.12.2006). Per aquest motiu, s'ha comunicat a la Comissió Europea aquest règim d'ajuts, d'acord amb el previst en l'article 20.1 de l'esmentat Reglament de la Comissió, i li ha estat assignat el número d'ajut XA-247/2009.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector lacti mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03D/770000114/6121/0062 dels pressupostos del DAAM per a l'any 2011 dotada amb un import màxim de 40.075,00 euros. S'estableix un import addicional estimat de 292.698,15 euros en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives. Els fons provenen del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei d'Ordenació Ramadera.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el o la cap del Servei d'Ordenació Ramadera i el o la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà el 31 de desembre de 2011. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualssevol altres que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Les persones sol·licitants han de realitzar les actuacions objecte dels ajuts en el termini comprès entre la data de presentació de la sol·licitud d'ajut i el 31 de desembre de 2011, i justificar-les, com a màxim, el 31 de gener de 2012, per tal que com a màxim el 30 d'abril de 2012 es pugui procedir a la certificació i comprovació de l'execució de les activitats previstes.

2.9 Els ajuts concedits a les persones físiques per import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/daam/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajut d'estat per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 20 d'octubre de 2011

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum.

1.2 Amb aquest objectiu, s'estableixen dues línies d'ajudes, per a les activitats subvencionables següents:

  1. Ajuts per a assessorament tècnic bàsic en la implantació de les guies, mitjançant l'aplicació dels programes corresponents.

  2. Ajuts per a la certificació externa de la implantació de les guies, portada a terme igualment mitjançant els programes corresponents.

    Aquesta línia d'ajudes inclou un procés d'assessorament tècnic intensiu previ al procediment de certificació externa.

    1.3 El contingut mínim dels programes ha d'abastar les obligacions i recomanacions previstes a les guies de bones pràctiques d'higiene per producció de llet de vaca, ovella i cabra, publicades pel MARM, i a la Guia de pràctiques correctes d'higiene a les explotacions lleteres de bestiar boví elaborada a Catalunya.

    1.4 En les dues línies d'ajudes les tasques d'assessorament han d'estar repartides de manera equilibrada entre tots els apartats corresponents a les diferents matèries que inclouen les guies.

    1.5 Queden excloses d'aquestes ajudes les despeses vinculades a la transformació o comercialització de la llet i els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR