DECRET 279/1987, de 27 d'agost, pel qual es regulen els Centres Ocupacionals per a Disminuïts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya ha rebut per la Llei 26/1985, de 27 de desembre, la responsabilitat d'ordenar els serveis socials reglamentant les entitats, serveis i establiments públics i privats en què es presten, determinant les condicions d'obertura, de modificació, de funcionament, de tancament, de capacitació de personal i de règim de preus, i establint normes d'acreditació, de registre i d'inspecció. D'altra banda li competeix igualment la planificació general i la coordinació d'accions i programes tant del sector públic com del privat. Quant a aquella ordenació, el Decret 27/1987, de 29 de gener, va establir el marc general d'aplicació a tots els serveis socials, en desenvolupament del qual el Departament de Sanitat i Seguretat Social ha regulat les condicions materials i funcionals mínimes per a l'autorització i funcionament, així com el registre de cada tipus de serveis i d'entitats.

La Llei i el Decret esmentats preveuen l'existència d'un sistema de serveis socials de responsabilitat pública que quedarà configurat per una xarxa bàsica mitjançant l'assoliment, pels serveis i establiments que l'han d'integrar, d'un grau d'acreditació com a conseqüència de reunir uns determinats requisits quantitatius, qualitatius i d'ubicació geogràfica. La responsabilitat pública suposa, a més, la presència activa de l'Administració per dictar reglaments organitzatius i funcionals, per inspeccionar el compliment de les normes, per avaluar els resultats assolits, per vetllar pels drets dels usuaris i per coadjuvar a la creació i manteniment dels establiments i serveis d'iniciativa social.

Un dels tipus de servei que cal reglamentar amb prioritat és el d'atenció a persones disminuïdes en centres de teràpia ocupacional, i fixar els seus àmbits funcional i personal per tal de delimitar-los en els Centres Especials de Treball per a disminuïts creats per la Llei estatal d'Integració Social dels Minusvàlids. Aquesta Llei va establir una sistemàtica integració laboral que parteix d'una separació radical entre les actuacions productives que tenen per objectiu facilitar ocupació laboral als diminuïts i aquelles altres en què predomina la component terapèutica, les quals són privades de relació laboral i sotmeses íntegrament a la disciplina dels serveis socials, en la qual la Generalitat té competència exclusiva.

Els Centres Ocupacionals per a Disminuïts són, doncs, l'alternativa des de l'àmbit dels serveis socials a la integració laboral d'aquelles persones que, segons la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids, no puguin incorporar-se al sistema ordinari de treball ni a un Centre Especial de Treball perquè no arriben a un determinat nivell de capacitat productiva i conseqüentment no poden cenyir-se a una relació laboral. Els Centres Ocupacionals tenen per missió dur a terme la teràpia ocupacional necessària per a la integració social d'aquestes persones i, a aquests efectes, la present norma fixa el seu règim legal havent tingut en consideració el Programa model de política de rehabilitació destinat a les Autoritats nacionals, adoptat pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa per Resolució de 17 de setembre de 1984, i la Recomanació del Consell sobre l'ocupació de disminuïts en les Comunitats Europees de 24 de juliol de 1986.

Per tant, atesa la Llei 26/1985, de 27 de desembre, de Serveis Socials, article 8, i la Llei 3/1982, de 23 de març, article 71.e;

Vist l'informe del Consell General de Serveis Socials, i a proposta del Conseller de Sanitat i Seguretat Social i per acord del Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

Objecte de la present norma El present Decret estableix el règim jurídic, econòmic i de relacions personals dels serveis i establiments de serveis socials classificables com a Centres Ocupacionals per a Disminuïts, com a reglament específic dimanant de la Llei 26/1985, de 27 de desembre, de Serveis Socials i complementari del Decret 27/1987, de 29 de gener, d'Ordenació dels Serveis Socials de Catalunya.

Article 2

Definició dels Centres Ocupacionals per a Disminuïts Seran classificats com a Centres Ocupacionals per a Disminuïts, i consegüentment hauran de complir la present norma, tots els serveis i establiments de serveis socials, destinats a les persones esmenatades a l'article següent, que tenen per objecte facilitar als seus destinataris, mitjançant una atenció diürna de tipus rehabilitador integral, els serveis de teràpia ocupacional que s'especifiquen, a fi que puguin assolir, dins les possibilitats de cada una i a través d'un programa individual de rehabilitació, la seva màxima integració social.

Article 3

Usuaris Els Centres Ocupacionals per a Disminuïts són destinats a aquelles persones disminuïdes, que estan en edat laboral i han acabat el corresponent període de formació, el grau de disminució de les quals és igual o superior al 65%, segons valoració feta per l'Equip de Valoració i Orientació (EVO) de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials aplicant les taules publicades per l'Ordre del Ministeri de Treball i Seguretat Social, de 8 de març de 1984. En aquestes persones ha de concòrrer el fet que, temporalment o definitivament, no tinguin capacitat de treball suficient per cobrir el cost de manteniment d'una plaça de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR