ORDRE JUS/3/2009, de 8 de gener, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Justícia.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

JUS/3/2009, de 8 de gener, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Justícia.

L'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, disposa que la creació, la modificació o la supressió dels fitxers de les administracions públiques només es poden dur a terme mitjançant una disposició general publicada al diari oficial corresponent.

La disposició addicional tercera de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, habilita els consellers de la Generalitat, dins l'àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant ordre, dels fitxers que siguin pertinents.

En ús d'aquesta potestat es va aprovar l'Ordre JUS/86/2007, de 10 d'abril, que regula els fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Justícia.

La Instrucció 1/2006, de 8 de novembre (BOE de 12.12.2006), de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, sobre el tractament de dades personals amb la finalitat de vigilància mitjançant sistemes de càmeres o videocàmeres, estableix, en el seu article 7, l'obligació d'inscriure al Registre de Protecció de Dades corresponent els fitxers de videovigilància que no siguin exclusivament de reproducció en temps real.

Pel Decret 409/2006, de 30 d'octubre, es van assignar al Departament de Justícia l'exercici de les atribucions pròpies de l'Administració de la Generalitat de Catalunya en matèria de notaries i registres públics de la propietat, mercantils i de béns mobles, que comporta, entre altres funcions, el nomenament dels notaris i els registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles, per mitjà de la convocatòria, l'administració i la resolució de les oposicions lliures i restringides i dels concursos, que ha de convocar i portar a terme, i que ha generat un nou tractament de dades relacionat amb aquestes atribucions.

El Decret 381/2006, de 17 d'octubre, pel qual s'assignen al Departament de Justícia les funcions i els serveis traspassats a la Generalitat de Catalunya en matèria d'expedició del títol de gestor administratiu pel Reial decret 756/2006, de 16 de juny, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Generalitat de Catalunya, ha generat un nou tractament de dades relacionat amb aquesta professió titulada.

D'altra banda, l'increment de la qualitat en la gestió de la seguretat en l'àmbit penitenciari fa necessari modificar diversos fitxers de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, per tal d'ampliar les dades personals actualment recollides.

Per això, és necessari crear tres nous fitxers, el de Videovigilància del Departament de Justícia, el de Notaris/es i registradors/es de la propietat, mercantils i de béns mobles i el de Gestors/es administratius/ves, i modificar quatre fitxers, el de Personal dels centres penitenciaris, el de Menors sota la custòdia del Departament de Justícia, el de Gestió de mesures penals alternatives i el de Gestió de professionals, voluntariat, visitants i altre personal relacionat amb l'entorn penitenciari.

D'altra banda, el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, estableix els diferents nivells de seguretat: bàsic, mitjà i alt.

En conseqüència, a fi de fer efectiu el mandat legal de l'article 20.1 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de dur a terme, mitjançant disposició general, la creació, la modificació o la supressió de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per aquest Departament; fixar el nivell de seguretat exigible a cada fitxer; garantir la màxima transparència en el tractament automatitzat de dades de caràcter personal, i assegurar, d'aquesta manera a la ciutadania de Catalunya l'exercici dels seus drets legítims; en ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atès que s'ha emès l'informe preceptiu que estableix l'article 5.1.j) de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

  1. Es creen els tres fitxers següents que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Justícia, i que es descriuen a l'annex 1 d'aquesta Ordre:

    Videovigilància del Departament de Justícia.

    Notaris/es i registradors/es de la propietat, mercantils i de béns mobles.

    Gestors/es administratius/ves.

  2. Es modifiquen els quatre fitxers següents que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Justícia regulats per l'Ordre JUS/86/2007, de 10 d'abril, i que es descriuen a l'annex 2 d'aquesta Ordre:

    Personal dels centres penitenciaris.

    Menors sota la custòdia del Departament de Justícia.

    Gestió de mesures penals alternatives.

    Gestió de professionals, voluntariat, visitants i altre personal relacionats amb l'entorn penitenciari.

    Per al Fitxer Personal dels centres penitenciaris es modifiquen els apartats "Finalitat i usos previstos", "Procediment de recollida i procedència de les dades" i "Estructura bàsica del fitxer i tipus de dades de caràcter personal".

    Per als Fitxers Menors sota la custòdia del Departament de Justícia i Gestió de mesures penals alternatives, es modifiquen els apartats "Finalitat i usos previstos", "Persones i col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades", "Procediment de recollida i procedència de les dades" i "Estructura bàsica del fitxer i tipus de dades de caràcter personal".

    Per al Fitxer Gestió de professionals, voluntariat, visitants i altre personal relacionats amb l'entorn penitenciari, es modifiquen els apartats "Procediment de recollida i procedència de les dades" i "Estructura bàsica del fitxer i tipus de dades de caràcter personal".

Article 2

Normativa aplicable

Els fitxers a què fa referència l'article 1 estan dins l'àmbit d'aplicació de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i la resta de normativa d'aplicació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

Article 3

Contingut dels fitxers

Per a cadascun dels fitxers s'estableix la seva denominació, la finalitat i els usos previstos; les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal; els procediments de recollida i la procedència de dades; l'estructura bàsica del fitxer i la descripció del tipus de dades de caràcter...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR