SAP Barcelona 209/2022, 13 de Abril de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha13 Abril 2022
Número de resolución209/2022

Secció núm. 01 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16 - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866050

Fax: 934866034

A/e: aps1.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0821142120198055136

Recurs d'apel·lació 395/2021 A

Matèria: Judici Ordinari

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 7 d'Arenys de Mar

Procediment d'origen: Procediment ordinari 347/2019

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 0647000012039521

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 01 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Concepte: 0647000012039521

Part recurrent / Sol·licitant: SEGURCAIXA,S.A.

Procurador/a: Robert Francesc Marti Campo

Advocat/ada:

Part contra la qual s'interposa el recurs: INDEXO ENERGIA,SL

Procurador/a: Cari Pascuet Soler

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 209/2022

Barcelona, a 13 de abril de 2022

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lm. Sr. Antonio RECIO CÓRDOVA, Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA i Il·lma. Sra. Isabel Adela GARCIA DE LA TORRE FERNÁNDEZ, el primer de les quals ha actuat com a president del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·lació número 395/21, interposat contra la sentència dictada en data 24 de novembre de 2020 en el procediment núm. 347/19

tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 7 dArenys de Mar. Ha estat recurrent SEGURCAIXA, S.A.i apel·lat INDEXO ENERGÍA, S.L . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: " Desestimar íntegramente la demanda interpuesta por SEGURCAIXA SOCIEDAD ANONIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS S.A. representada por el Procurador de los Tribunales don Robert Martí Campo contra INDEXO ENERGÍA S.L., representada por la Procuradora de los Tribunales doña Cari Pascuet Soler, con expresa condena en costas a la parte demandante." SEGON.- Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il·lma. Sra Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

I.Segurcaixa SA, exercint l'acció de l' article 43 LC Asseg, ha formulat una demanda contra Indexo Energia SL en la seva condició de comercialitzadora d'energia elèctrica en el local del seu assegurat, destinat a barrestaurant.

Al·lega que el 15 de novembre del 2017, a causa d'una alteració elèctrica, van resultar danyats diversos aparells elèctrics del local. Refereix que el sinistre va afectar a molts veïns i que la comercialitzadora els va facilitar els números de la incidència. Segons el pèrit a qui es va encarregar la valoració del sinistre, la causa de l'alteració elèctrica fou una fallada en el neutre que va provocar una sobretensió. Afegeix que els danys es van taxar en 7.848,22€ que és la quantitat que va abonar al seu assegurat i que reclama en aquest procediment.

II .Indexo Energia SL s'oposa al·legant, en primer lloc, la seva falta de legitimació perquè la responsable de la qualitat del subministrament és la distribuïdora. En segon lloc, sosté que la demandant ha d'acreditar l'averia, la causa i el nexe causal amb els danys pels que es reclama i que l'informe pericial que acompanya a la demanda no ho fa. Finalment, i de forma subsidiària, oposa pluspetició perquè no s'ha aplicat un demèrit per ús.

  1. La sentència desestima l'excepció de legitimació passiva i f‌inalment també la demanda en no considerar acreditat que la causa dels danys pels que es reclama fos una sobretensió externa i no un defecte en la pròpia instal·lació. Les costes s'imposen a la demandant.

  2. Contra aquesta resolució recorre en apel·lació Segurcaixa. Invoca errònia valoració de les proves practicades les quals acrediten sobradament el nexe causal entre els danys causats en els aparells del seu assegurat i la pujada de tensió en el subministrament elèctric. Per contra, no hi ha cap prova que els danys els hagués pogut causar un defecte o una averia en la instal·lació privativa.

  3. La demandada s'oposa al recurs i sol·licita que es conf‌irmi la sentència.

SEGON

Criteris de valoració de la prova.

Les proves han de ser lliurament valorades pels jutges i tribunals ( STS de 22 de desembre del 2000) els quals en aquest procés valoratiu, queden sotmesos a les regles de la sana crítica. Aquestes regles no són altres que les del raciocini lògic i el bon sentit ( SSTS de de 20 de març i 24 de juliol del 2001) o les més elementals directrius de la lògica humana ( STS 2 d'octubre de 1997, 14 d'octubre del 2000) i per tant contràries a l'admissió de conclusions arbitràries, incoherents, irracionals o absurdes ( STS de 27 de juliol i 15 de desembre del 2005, 30 de març del 2007). En resum, el procés de valoració només està subjecte als límits inherents al principi constitucional de proscripció de l'arbitrarietat, al mandant legal de respectar les regles de la lògica que formen part del comú sentir de les persones i a l'obligació de motivar les sentències ( STS de 17 de juny de 2015). Altrament en aquesta lliure apreciació de les proves, la convicció judicial es pot obtenir atorgant un valor superior a determinades proves en relació a unes altres. Al respecte raona la STS de 23 de maig de 2006 que " estas facultades de valoración son inherentes al ejercicio de la potestad jurisdiccional.

En concret i pel que fa a la prova pericial i la seva valoració, per principi general la prova de perits és d'apreciació lliure, no taxada i valorable pels tribunals segons el seu prudent criteri, sense que existeixen regles preestablertes que regeixin la seva estimació f‌ins el punt de no estar obligats a subjectar-se al dictamen pericial

emès ( STS de 14 d'octubre del 2000). Així recorda la STS de 5 de gener del 2010 que "la función del perito es la de auxiliar al juez, ilustrándolo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR