STSJ Cataluña 2152/2021, 19 de Abril de 2021

JurisdicciónEspaña
Fecha19 Abril 2021
Número de resolución2152/2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2016 - 8039422

MC

Recurs de Suplicació: 211/2021

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. JOAN AGUSTI MARAGALL

Barcelona, 19 d'abril de 2021

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2152/2021

En el recurs de suplicació interposat per SINDICAT METGES DE CATALUNYA a la sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 29 de gener de 2020 dictada en el procediment núm. 857/2016, en el qual s'ha recorregut contra la part CONSORCI SANITARI INTEGRAL, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. Joan Agusti Maragall.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conf‌licte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 29 de gener de 2020, que contenia la decisió següent:

Que desestimo la demanda presentada por SINDICAT METGES DE CATALUNYA en el presente procedimiento, y en consecuencia absuelvo a la demandada CONSORCI SANITARIA INTEGRAL de las pretensiones realizadas contra el mismo.

Notifíquese la presente Sentencia a las partes haciéndoles saber que la misma no es f‌irme y que contra la presente resolución cabe interponer recurso de suplicación ante la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Autónoma de Catalunya, anunciando tal propósito dentro de los cinco días siguientes a su notif‌icación debiendo haber depositado en la cuenta de depósitos y Consignaciones de este Juzgado el

depósito necesario para recurrir, si no ostenta la condición de trabajador, de 300 euros y el importe íntegro de la condena .

Se absuelve al codemandado FONDO DE GARANTIA SALARIAL sin perjuicio de las responsabilidades que en su día pudieran corresponderle.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"1º.- La relación jurídico laboral entre las partes discutida en el presente procedimiento se rige por el Convenio Colectivo de trabajo de los hospitales de agudos de cetros de atención primaria, centros sociosanitarios y centros de salud mental concertados con el Servei Català de Salut, desde 1 de mayo de 2015, sustituido el 1 de enero de 2017, por el II.

  1. El art 22 del convenio referido regula el descanso periódico anual 8vacaciones), y el apartado 3 dispone que las vacaciones se retribuirán incluyendo el salario base y todos los complementos salariales que corresponden a la jornada ordinaria y que según la tablas se establecen como mínimo en 12 pagas incluyendo y excluyendo determinados conceptos (hecho conforme).

  2. La Sentencia núm. 1/2017 del TSJ de Catalunya de fecha 2 de febrero de 2017, en la que eran partes por adhesión también el Sindicat de Metges de Catalunya y la parte demandada (documental demandada, folio 127), tuvo por objeto el procedimiento de conf‌licto colectivo 42/2016 siendo su objeto la interpretación del artículo 22 del Convenio Colectivo mencionado en relación con el artículo 7 del Convenio 132 de la OIT y de la directiva 2003/88 para determinar que conceptos retributivos deben incluirse en la paga de las vacaciones de los trabajadores. Damos por íntegramente reproducida dicha sentencia que consta en el ramo de prueba, siendo conf‌irmada la misma por STS de 4 de julio de 2019 . (documental de ambas partes)

  3. Consta celebrada conciliación sin avenencia."

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, lo va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència d'instància ha desestimat la demanda de conf‌licte col.lectiu formulada pel SINDICAT DE METGES DE CATALUNYA en apreciar l'excepció de cosa jutjada oposada per la demandada CONSORCI SANITARI INTEGRAL.

Contra l'esmentada sentència interposa recurs de suplicació la part demandant, que ha estat impugnat per la demandada.

SEGON

Prèviament a abordar el primer motiu de recurs, es fa necessari delimitar l'objecte de debat a la pretensió inicial del procediment de conf‌licte col.lectiu que origina les presents actuacions, i la incidència que en el mateix té el posterior procediment de conf‌licte col.lectiu interposat per CCOO, UGT i SATSSE en el àmbit superior del sector de la sanitat concertada de Catalunya (SISCAT), resolt a la instància per la nostra sentència de data 2.2.17 (proced. 42/16), conf‌irmada per la sentència de la Sala Social del Tribunal Suprem de 4.7.19.

La pretensió declarativa de la demanda inicial de conf‌licte col.lectiu, presentada el 26.10.16 el registre general del Jutjats del Social de Barcelona, és que els facultatius/ves empleats al del Consorci Sanitari Integral (que integra diversos hospitals, CAPs, centres d'atenció especialitzada i del servei de valoració de la dependència de l'àrea urbana de Barcelona) percebin les vacances "conforme a la seva remuneració normal o mitjana percebuda en els onze mesos anteriors al pagament i, per tant, amb inclusió de tots els conceptes que recull el fet desè de la demanda" (amb inclusió de plus nocturnitat, complement de cap de guàrdia, plus de dissabtes, diumenges i festius, complement d'atenció continuada, retribució variable en funció del objectius i CPTA), amb dret a percebre les diferències salarials que resultin d'aquest reconeixement des de l'any 2015 en endavant, amb un increment del 10% per mora salarial. No consta que aquesta pretensió hagi estat modif‌icada posteriorment, ni abans ni durant l'acte del judici.

Dies abans, el 7.10.16, s'havia presentat davant d'aquesta Sala conf‌licte col.lectiu interposat per CONFEDERACIÓ SINDICAL DE LA COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA ( Sindicato CCOO), UNIO GENERAL DE TREBALLADORS DE CATALUNYA y SINDICATO DE ENFERMERIA ( SATSE ) y contra UNIO CATALANA D'HOSPITALS, CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITÀRIA I SOCIAL ( CAPSS) y ASSOCIACIÓ CATALANA D' ENTITATS DE LA SALUT ( ACES), amb afectació de tots els empleats/des incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col.lectiu d'hospital d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de Salut (en endavant, Conveni SISCAT), en el que es

demanava que la retribució de les vacances del personal afectat inclogués la mitjana anual de la seva retribució, amb inclusió de determinats conceptes del conveni col.lectiu f‌ins llavors exclosos: Plusos de dissabtes, diumenge i festius (art. 32), complement d'atenció continuada (art. 33), hores extraordinàries (art. 34), guàrdies o retribució de la jornada complementària d'atenció continuada (art. 36), i la retribució variable per objectius (art. 36).

A petició del sindicat demandant, i amb la conformitat de la demandada, s'acordà pel jutjat social d'instància, en data 17.2.17, l'arxivament del conf‌licte col.lectiu origen de les presents actuacions, en considerar que el pronunciament que recaigués en el conf‌licte col.lectiu d'àmbit superior, tramitat davant d'aquesta Sala, vincularia la seva resolució.

Respecte d'aquest conf‌licte col.lectiu d'àmbit superior, al que s'adherí com a coadjuvant el sindicat demandant, la Sala dictà sentència en data 2.2.17 (proc. 42/16), per la que, amb estimació de la demanda, es declarà " que deben integrar la retribución de las vacaciones anuales de los trabajadores a los que afecta el Convenio Colectivo de Trabajo de los Hospitales de Agudos, Centros de Atención Primaria, Centros Socio Sanitarios y de Salud Mental concertados con el Servei Català de la Salut, además de los conceptos retributivos que ya se tienen en cuenta en la actualidad, el complemento de atención continuada, las guardias o retribución de atención continuada y los pluses de sábado, domingo, festivo, estos últimos única y exclusivamente los recogidos en los artículos 32-1, 32-2 y 32-3 del aludido Convenio Colectivo, condenando a los demandados a estar y pasar por esta declaración y absolviendo a los mismos de las demás pretensiones de la demanda". És rellevant destacar que en el fet provat tercer d'aquesta sentència es ref‌lecteix que el "plus responsabilitat", regulat a l'art. 31 del Conveni aplicable, ja integra -amb altres conceptes- la retribució de les vacances.

Aquesta sentència fou conf‌irmada per la del Tribunal Suprem de data 4.7.19, núm. 535/19, que desestimà els recursos interposats per les entitats empresarials demandades i també els interposats per UGT, pel sindicat demandant a les presents actuacions, Sindicat de Metges de Catalunya, i pel Sindicat d'Infermeria.

Dictada aquesta sentència per part del Tribunal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 17 de Mayo de 2022
    • España
    • 17 Mayo 2022
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 19 de abril de 2021, en el recurso de suplicación número 211/2021, interpuesto por el Sindicat Metges de Catalunya, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 25 de los de Barcelona de fecha 2......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR