SAP Tarragona 165/2021, 8 de Abril de 2021

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Tarragona, seccion 3 (civil)
Fecha08 Abril 2021
Número de resolución165/2021

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4316342120178053931

Recurs d'apel·lació 310/2019 D

Matèria: Judici ordinari altres supòsits

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 del Vendrell (UPSD)

Procediment d'origen: Procediment ordinari 394/2017

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4249000012031019

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Concepte: 4249000012031019

Part recurrent / Sol·licitant: Bernardo, Milagros

Procurador/a: JOSE ROMAN GOMEZ, JOSE ROMAN GOMEZ

Advocat/ada: BERTA RABASA OBES

Part contra la qual s'interposa el recurs: Cayetano, Ofelia

Procurador/a: Josep Farre Lerin, ANA ADORACION CALLES DURAN

Advocat/ada: Josep Maria Arnau Casals

SENTÈNCIA NÚM. 165/2021

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA (President i Ponent)

Il·lma. Sra. MATILDE VICENTE DIAZ

Il·lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 8 d'abril de 2021

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per Bernardo i Milagros, representats en aquesta instància pel Procurador/a Sr. Román Gómez i defensats pel Lletrat/da Sra. Rabassa Obes, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 1 del Vendrell de data 5-11-2018, en procediment Ordinari 394/17, en el que f‌igura com a part demandant la recurrent i com a part demandada Cayetano i Ofelia .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: "Desestimo la demanda presentada per Bernardo i Milagros, amb imposició de costes a la part actora".

SEGON

Es va presentar per Bernardo i Milagros recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància.

TERCER

Cayetano i Ofelia es varen oposar al recurs.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

OBJECTE DEL PLET

  1. Es va interposar demanda exercitant acció declarativa del domini.

  2. S'al·lega que els actors són propietari i usufructuària respectivament del solar o parcel·la que constitueix la f‌inca registral NUM000, inscrita en el Registre de la Propietat 3 del Vendrell en el tomo NUM001, llibre NUM002 de Sant Vicenç de Calders, foli NUM003 ; que Milagros i el seu marit Iván la varen adquirir, juntament amb altres f‌inques, per escriptura de data 23-10-1968; en escriptura de data 5-4-1990 es va donar la nua propietat de la f‌inca al f‌ill Bernardo, reservant-se els donants l'usdefruit; que l'any 2015 reben comunicació del Cadastre de que es procedia a fer regularització al haver- se detectat que hi havia una casa construïda en el solar o parcel·la; que es va comprovar que la f‌inca registral NUM000 és també la f‌inca registral NUM004

    , inscrita en el Registre de la Propietat 3 del Vendrell en el tomo NUM005, llibre NUM006, foli NUM007, la qual pertany als demandats, que la varen comprar el 6-4-2006.

  3. Es sol·licita a la demanda: 1.- Que es declari que la f‌inca registral NUM000 dels actors és la mateixa f‌inca que la f‌inca registral NUM004 dels demandats; 2.- Que es declari que, havent doble immatriculació, ha de prevaldre el dret dels actors i s'ha de procedir a la cancel·lació de la inscripció de la f‌inca registral NUM004 ;

  4. - Que es condemni als demandats, que han edif‌icat sobre tal f‌inca, a pagar als actors 40.000 euros del valor del solar, fent-se seguidament les rectif‌icacions pertinents en el Registre de la propietat per adequar-lo a la realitat extraregistral.

  5. La part demandada es va oposar a la demanda, negant que es tracti de la mateixa f‌inca; subsidiàriament, al·legant que els demandats l'haurien adquirit per usucapió de 20 anys; i, subsidiàriament, que no es pot valorar en 40.000 euros sinó en menys.

  6. La sentència impugnada desestima la demanda, en considerar que no acrediten els actors ni la seva propietat ni que es tracti de la mateixa f‌inca.

  7. Interposa recurs la part demandant al·legant error en la valoració de la prova, demanant l'estimació de la seva demanda.

SEGON

VALORACIÓ DE LA PROBA, ACCIÓ DECLARATIVA DEL DOMINI I DOBLE IMMATRICULACIÓ

I) Segons reiterat criteri jurisprudencial, la valoració probatòria és facultat dels Tribunals sostreta als litigants, els quals encara que evidentment poden aportar les proves que la Llei autoritza, de cap manera poden tractar d'imposar-la als Jutjadors, ja que no pot substituir-se la valoració que el Jutjador fa de tota la prova legalment practicada per la valoració que de la mateixa fa la part recurrent, al correspondre la valoració de la prova única i exclusivament al Jutjador i no a les parts, valoració que ha de fer de manera lliure però mai arbitrària. Mitjançant el recurs d'apel·lació, es transfereix al Tribunal de segona instància o ad quem el coneixement ple de la qüestió, però quedant reduïda la seva funció a verif‌icar si la valoració conjunta del material probatori feta pel Jutge de primera instància és il· lògica, arbitrària, contrària a les màximes d'experiència o a les normes de la sana crítica, o si, pel contrari, l'apreciació conjunta de la prova és la procedent ( SSTS 15-2-1999 i 26-1-1998, entre moltes).

És a la part actora a qui correspon la càrrega de provar els fets en que fonamenta la seva pretensió, conforme la norma general de distribució de la càrrega de la prova de l' art. 217 LEC, en el sentit de que correspon a l'actor la prova dels fets normalment constitutius de la seva pretensió, i al demandat, en general, la dels fets impeditius o extintius que al·legui.

II) Constitueix doctrina jurisprudencial consolidada que l' article 348 del Codi Civil, en relació actualment amb l' article 5.1 de la Llei d'Enjudiciament Civil, empara o tutela el dret de propietat, que es pot aconseguir especialment a través de dos accions diferents, encara que entrellaçades i que a vegades es confonen: l'acció reivindicatòria, que protegeix el domini davant d'una privació o bé d'una detenció possessòria de la cosa per una altra persona diferent al del seu titular, encaminada fonamentalment a la recuperació de la possessió a favor del propietari; i l'acció merament declarativa del domini, la qual no requereix per al seu exercici que el demandat sigui posseïdor, tenint únicament per f‌inalitat obtenir la declaració que el demandant és el propietari de la cosa, fent callar a la part contrària que l'hi discuteix tal dret o se'l pretén atribuir. És a dir, l'acció declarativa de domini, segons molt reiterada jurisprudència, no requereix que el demandat sigui posseïdor, sent suf‌icient que es contravingui en forma efectiva el seu dret de propietat, ja que en aquesta acció té com a f‌inalitat obtenir la declaració que el demandant és propietari de la cosa, fent callar a la part contrària que discuteix aquest dret o se'l atribueix ( SS.TS de 2 abril 1979, 14 març 1989, 14 octubre 1991 i 10 juliol 2003). Conseqüència d'aquesta naturalesa, i una constant jurisprudència ho posa de manifest ( ss. TS 4 abril i maig 9, 1997 19 febrer 1998, i 26 febrer 1999 o 5 Juny 2000) l'acció declarativa de propietat, a diferència de la reivindicatòria, requereix de la concurrència dels següents requisits:

1r) Que el accionant justif‌iqui el seu dret de propietat respecte dels béns a què l'acció es refereix, és a dir, l'existència d'un títol que acrediti la propietat de la cosa, havent de signif‌icar que el "títol" l'hem de conceptuar en el sentit natural de causa adquisitiva del dret, independentment de l'eventual instrument en què es materialitzi (títol formal), per això no és imprescindible que consisteixi en un instrument públic o en un document privat, podent acreditar-se la propietat per qualsevol mitjà de prova, de tal manera que a qui al·legui títol de compravenda tindrà prou provar la perfecció, tot i verbal, del contracte def‌init en l' article 1445 del Codi Civil, seguida de la imprescindible tradició ( articles 609 i 1095 CC).

2n) Que s'identif‌iqui plenament la cosa que és l'objecte de l'esmentat dret real; i

3r) Que tal dret, la declaració del qual es sol·licita, sigui contradit, discutit o posseït per la persona del demandat, que contravingui de manera efectiva el dret de propietat, la qual vulneri amb actes d'indiscutible realitat o adopti una posició davant del domini que ho facin dubtós o el desconegui, atribuint-se'l o discutint-lo en termes tals que sigui necessària la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATSJ Cataluña 301/2021, 8 de Septiembre de 2021
    • España
    • 8 Septiembre 2021
    ...recurso de casación y extraordinario por infracción procesal contra la Sentencia de fecha 8/4/21 dictada en el Recurso de apelación 310/2019 - Sección Civil 3 Audiencia Provincial Tarragona. Por providencia de fecha 5/7/21 pasado, se dio traslado a las partes personadas sobre la posible cau......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR