STSJ Cataluña 950/2021, 16 de Febrero de 2021

JurisdicciónEspaña
Número de resolución950/2021
Fecha16 Febrero 2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2020 - 0005425

EBO

Recurs de Suplicació: 5208/2020

IL·LM. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 16 de febrer de 2021

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 950/2021

En el recurs de suplicació interposat per GEROS AZUR, S.L. i Rosario a la sentència del Jutjat Social 27 Barcelona de data 20 de decembre de 2019 dictada en el procediment Demandes núm. 165/2018 en el qual s'ha recorregut contra la part FONDO DE GARANTIA SALARIAL (FOGASA), ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. Andreu Enfedaque Marco.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 20 de febrer de 2018 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament disciplinari, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 20 de decembre de 2019, que contenia la decisió següent:

Estimo parcialment la demanda presentada per la treballadora Rosario contra l'empresa GEROS AZUR SL i Fons de Garantia Salarial, sobre acomiadament disciplinari; declaro la improcedència de l'acomiadament de la demandant realitzat amb efectes del dia 12 de gener de 2018, i condemno la societat demandada a què procedeixi a la seva immediata readmissió, o cas d'optar per la rescissió contractual, que l'indemnitzi en la suma de 14.665,60 euros. També la condemno al pagament dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament f‌ins al següent dia 14 de gener 2019, a raó de 47,20 euros/dia. Finalment, autoritzo l'empresa demandada a que imposi una sanció per falta greu a la demandant, consistent en suspensió de sou i feina per

un període d'entre 30 i 60 dies, amb efectes retroactius, l'import econòmic de la qual li podrà ser descomptat en el moment d'efectuar la corresponent liquidació

Absolc al FONS de GARANTIA SALARIAL sens perjudici de les responsabilitats legals adients en cas d'insolvència de l'empresa.

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

Primer

La demandant Rosario, amb DNI NUM000, va ser contractada per l'empresa GEROS AZUR SL en data 27 d'agost de 2009, en jornada a temps complet i torn de nit; ostenta la categoria professional d'Auxiliar de geriatria i percep un salari de 1.435,60 euros mensuals, amb inclusió de la prorrata de pagues extres.

Segon

El dia 17 de gener de 2018 l'empresa li va notif‌icar carta d'acomiadament disciplinari, amb efectes de l'anterior 12 de gener atès que des de l'endemà dels fets imputats estava en situació d'ILT per ansietat. El contingut íntegre de la carta es dóna per reproduït atès que consta acompanyada a la demanda, on en síntesi se li atribueix transgressió molt greu de la bona fe contractual per haver abandonat el seu lloc de treball l'anterior 14.12.17, durant la jornada laboral del torn de nit assignat La supervisora la va trobar dormint a " l'off‌ice " de la planta baixa (junt amb una altra companya de torn) sobre les 03h de la matinada. Fet reconegut per la demandant.

Tercer

En la ronda de control efectuada conjuntament ( treballadora i empresa) a les 03,45h, es va constatar que al pacients Marí Trini, Luis Angel i María Cristina, no se'ls havia canviat el bolquer ni feta la rotació de postura des de feia un mínim de 4 hores, malgrat que la demandant coneixia que la prescripció facultativa ordenava aquests canvis terapèutics cada 2-3 hores. Els tres pacients geriàtrics presentaven el bolquer desbordat d'orina. No consta cap manca d'atenció i cura al pacient Juan Ramón .

Quart

Es va convocar el preceptiu acte de conciliació davant del CMAC en data 19.02.18, que va f‌inalitzar amb el resultat d'intentat sense efecte.

Tercer

En data 13 de gener de 2020, es va dictar interlocutória d'aclariment la part dispositiva de la mateixa es com segueix: " Aclareixo l'incís f‌inal de la sentència dictada en aquest procediment en data 27.12.19, en el sentit de suprimir l'adverbi "també" per la frase "en cas d'optar per la indemnització...". Es mantenen inalterats la resta de pronunciaments."

Quart

Contra aquesta sentència van interposar recurs de suplicació, les dues parts que van formalitzar dins del termini. Es van donar trasllat a la part contrària ambdos recursos van ser impugnats per la part contraria. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la sentència de la instància, que estimà la demanda interposada pel la part actora en reclamació per acomiadament improcedent recorren les dues parts demanant també totes dues la revisió de fets provats i denunciant també la infracció de normes substantives o de la jurisprudència que shi haurien comès. Ambdós recursos han estat impugnats per la part contrària.

SEGON

Raons sistemàtiques ens hauran de dur a examinar prioritàriament el recurs de la part actora. Respecte de la modif‌icació de fets provats demana modif‌icar el fet provat segon en el sentit de suprimir la menció de que tant la demandant com la seva companya de torn estaven dormint juntes. No es possible com es sabut dins el recurs de suplicació dur a terme una revisió total de la prova practicada per part del Tribunal Superior sinó solament en forma excepcional modif‌icar fets puntuals que derivin de prova exclusivament documental o pericial i evidenciïn error del jutge "a quo" el que no es produeix en aquest cas. Respecte de aquesta qüestió la Sala ha de mantenir el dit fet provat obtingut pel jutge "a quo" a partir de la prova practicada sense que sigui possible en via de suplicació donar determinada credibilitat a un testimoni per damunt de la que li ha donat qui va presidir el judici.

Respecte del fet provat tercer, no es pot donar lloc al que es demana doncs novament e que pretén la part es revisar la valoració judicial substituïnt-la per la pròpia. Seguidament es demana afegir un nou fet provat en el qual es faci constar que l'horari de descans de la treballadora acabava a les 2,30, el que ja no es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 6 de Abril de 2022
    • España
    • 6 Abril 2022
    ...ningún perjuicio. Sentencia recurrida: Se recurre en casación para la unificación de doctrina la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 16 de febrero de 2021, R. Supl. 5208/2020, que desestimó el recurso de la trabajadora y estimó el recurso de la empresa y revocó la se......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR