STSJ Cataluña 5527/2020, 11 de Diciembre de 2020

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha11 Diciembre 2020
Número de resolución5527/2020

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2020 - 0003615

mm

Recurs de Suplicació: 3405/2020

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 11 de desembre de 2020

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5527/2020

En el recurs de suplicació interposat per AJUNTAMENT DE SANT BOI DE LLOBREGAT a la sentència del Jutjat Social 3 Barcelona de data 20 de desembre de 2019 dictada en el procediment núm. 733/2018 en el qual s'ha recorregut contra la part Victoria i Zaira, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. Félix V. Azón Vilas.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Al Jutjat Social esmentat va arribar una demanda sobre Recl.quantitats i drets derivats contracte treball, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 20 de desembre de 2019, que contenia la decisió següent:

Estimo la demanda presentada per Zaira i Victoria, contra Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, sobre reconeixement de dret i quantitat, he de declarar i declaro el dret de les demandants al nivell 9, i condemno la demandada a estar i passar per aquesta declaració, i al pagament de les següents quantitats en concepte de diferències salarials del mesos de gener de 2017 a octubre de 2019, ambdós inclosos:

Zaira : 26.638,86 euros Victoria : 26.638,86 euros

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

"Primer. La Sra. Zaira, DNI NUM000, presta serveis en l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, amb una antiguitat de 04.09.06, amb la categoraia professional d'educadora de suport i una retribució mensual de

1.694,80 euros.

La Sra. Victoria, DNI NUM001, presta serveis en l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, amb una antiguitat de

01.09.08, amb la categoraia professional d'educadora de suport i una retribució mensual de 1.721,16 euros.

Segon

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va acordar, en el seu Ple de data 19.11.15, la modif‌icació del sistema de gestió del servei de titularitat municipal, de guarderies públiques en el municipi. Això va suposar la subrogació per l'ajuntament, amb efectes de l'01.01.16, del personal de l'empresa pública Corporació d'Empreses i Serveis de Sant Boi SA (Coressa) que gestionava f‌ins llavors el servei de les guarderies públiques de titularitat municipal.

Tercer

En data 17.12.15 la Mesa general de matèries comunes del personal laboral i funcionari va acordar una sèrie de mesures transitòries per al personal subrogat com a conseqüència de la municipalització de les guarderies. També es va acordar que al llarg del any 2016 es realitzaria la valoració dels llocs de treball de les persones subrogades, a f‌i de integrar-les en l'escala salarial que preveu el conveni propi de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Es van dur a terme tres reunions, de les quals es van aixecar les corresponents actes, els dies 15.12.16, 28.06.17 i 12.09.17, les quals van f‌inalitzar sense cap acord. D'aquestes actes es desprèn que l'ajuntament va realitzar la proposta de que les educadores de suport quedessin integrades en el nivell salarial 5 del conveni. Al no haver-hi cap acord, l'ajuntament es va dirigir individualment a aquestes treballadores indicant que podien o bé mantenir la seva retribució actual, idèntica a la que tenien en l'empresa pública Coressa, o bé acceptar la proposta de valoració municipal inicial.

Quart

El coordinador general de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Sr. Simón, va enviar cartes a les treballadores de les guarderies municipals en la qual informava individualment de l'increment retributiu que suposava el nivell salarial proposat per l'Ajuntament als sindicats, i que aquests no havien acceptat i que la proposta tindria vigència f‌ins al 31.07.17. En data 20.06.17 la directora de l'Àrea d'Educació, Convivència i Solidaritat, Sra. Joaquina, va remetre una nova comunicació a tot el personal de les guarderies municipals, en què indicava que les que acceptessin la proposta havien de comunicar-ho a la cap de Recursos Humans, Sra. Asunción, per correu electrònic.

Cinquè

En la reunió de la Comissió de Valoració de 28.06.17 s'informa als sindicats que, davant la manca d'acord, es manté la proposta inicial d'adhesió individual de les treballadores a l'oferta salarial, i tornava a f‌ixar el termini del 31.07.17.

Sisè

En la reunió de la Comissió de Valoració de llocs de treball de 12.09.17 s'informa que 41 persones, entre les quals no es estan les demandants, s'havien adherit a la proposta individual realitzada per l'ajuntament, i que per tant la proposta que s'elevaria a def‌initiva, una vegada informada la comissió. Això suposava reconèixer un nivell salarial 5 a les educadores de suport que havien acceptat la proposta individual. Adjunta a l'acta de la Comissió de Valoració de llocs de treball s'afegeix la valoració en punts dels diferents llocs de treball de les guarderies municipals, segons la proposta de l'ajuntament que passa a def‌initiva.

Setè

Finalment, el dia 21.12.17 es va publicar en el BOP de Barcelona els acords del Ple de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat de 19.12.17, en què s'aprovava la modif‌icació de la relació de llocs de treball. Concretament, s'acordaren els nivell per les categories d'educadora referent i de suport:

Lloc de treball Nivell Grup C destí C Dotació

Educador/a referent 6 C1 14 14

Educador/a de suport 5 C1 13 14

Vuitè

Contra aquest acord de modif‌icació de llocs de treball el sindicat UGT ha presentat recurs contenciós administratiu, que ha recaigut en el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 7 de Barcelona, procediment abreujat núm. 75/2018-E. Es va celebrar la vista oral el 21.05.19 i ambdues parts van estar d'acord en sol·licitar la suspensió del procediment per prejudicialitat davant la jurisdicció social. El dia 22.05.19 es va dictar provisió acordant-la i la resolució és ferma.

Novè

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat disposa d'un Manual de gestió dels llocs de treball, de febrer de 2004, el qual declara que té per objecte regular el sistema d'assignació inicial i d'actualització de les funcions i valoració dels llocs de treball de l'Ajuntament i Patronats municipals, i que hauria de servir de base per a l'aplicació dels corresponents nivells salarials. S'indica que les valoracions de llocs de treball s'aplica un sistema anomenat de puntuació per factors basat en el mètode "HAY" El citat manual incorpora un Annex, que conté el Reglament de valoracions dels llocs de treball, que fa referència al mecanisme per a la valoració i classif‌icació dels llocs de treball, i concretament explica que el sistema es caracteritza per

assignar punts a tres grans factors comuns a tots els llocs, i a un factor no comú. Segons aquest manual els tres factors comuns són: competència, solució de problemes i responsabilitat. El quart factor, no comú, mesura les condicions d'execució del treball. En el mateix apartat s'assenyala que "el conjunt de graus i factors, així com les corresponents taules de puntuació, conformen el manual de valoració que va ser utilitzat per a l'aplicació de la actual valoració i serà empleat per a les posteriors revisions i/o aplicacions de les mateixes. Aquest manual estarà signat tant per la representació municipal com per la social. El manual de valoració es considerarà invariable i només es revisarà quan es demostri que és inef‌icaç (total o parcialment) com a instrument de mesura".

Desè

Per realitzar la valoració dels llocs de treball de les educadores de suport l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va fer servir el Manual de Valoració de Llocs de. Treball elaborat per la Direcció dels Serveis de Recursos Humans de la Diputació de Barcelona, tal com consta en l'acta de 12.09.17. Segons aquest manual, per a la valoració dels llocs de treball es prenen en consideració una sèrie de factors, agrupats en cinc grans blocs: competència, solució de problemes, responsabilitat, penalitat i riscos possibles.

Onzè

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat disposa, pel seu personal laboral, de conveni col·lectiu propi. El vigent f‌ins des del 26.01.15 f‌ins el 31.12.18 està publicat en el BOP de 22.06.15. Els articles i apartats que són aplicables als efectes d'aquesta reclamació són els següents:

Article 3.4. Relació, funcionarització i valoració de llocs de treball.

3.4.1. Relació de llocs de treball.

La relació de llocs de treball (o document de gestió de l'organització equivalent), serà la expressió ordenada del conjunt de llocs de treball que pertanyen a l'Ajuntament i inclourà la totalitat dels existents a l'organització.

Mitjançant la relació de llocs de treball s'assignen les funcions, atribucions i comeses que ha de realitzar el personal que ocupa els respectius llocs de treball així com la forma de provisió, i es determinen, en el cas de personal funcionari, l'escala i sots-escala i en el cas del personal laboral la categoria a què ha de pertànyer la persona que ocupa cada lloc de treball.

Per a cada lloc de treball s'indicarà, almenys:

  1. La denominació del lloc de treball, el seu enquadrament orgànic i el seu nivell de valoració.

  2. Les característiques del lloc, incloent les funcions específ‌iques atribuïdes. Referència al f‌itxa descriptiva.

  3. Els requisits exigits per ocupar el lloc de treball.

  4. El nivell del complement de destinació i el complement específ‌ic corresponent quan hagin d'ésser ocupats per personal funcionari, o la categoria professional i el règim...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 15 de Diciembre de 2021
    • España
    • 15 Diciembre 2021
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 11 de diciembre de 2020, en el recurso de suplicación número 3405/20, interpuesto por el Excmo. Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Bar......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR