SAP Girona 31/2021, 27 de Enero de 2021

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2021:72
Número de Recurso549/2020
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución31/2021
Fecha de Resolución27 de Enero de 2021
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

Secció núm. 02 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.02)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1, pl. 5a - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps2.girona@xij.gencat.cat

NIG 1707942120198103763

Recurs d'apel·lació 549/2020 2

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Girona

Procediment d'origen: Procediment ordinari 701/2019

Part recurrent / Sol·licitant: SAGEMAR HOTELS, S.A.

Procurador/a: Maria Elena Martinez Pujolar

Advocat/ada: Juan Perez Fontas

Part contra la qual s'interposa el recurs: BANCO DE SANTANDER, Isaac

Procurador/a: Mercè Canal Piferrer, Ignacio Alberto De Quintana Tuebols

Advocat/ada: Juan Vallet Regi, Alejandro Ferreres Comella

SENTÈNCIA NÚM. 31/2021

Il·lms. Srs:

PRESIDENT

Sr. JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

Sr. JOAQUIM FERNÁNDEZ FONT

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 27 de gener de 2021

FETS

PRIMER

El 2 de novembre de 2020 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari 701/2019, procedents del Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Girona, a f‌i de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la procuradora Maria Elena Martinez Pujolar, en representació de Sagemar Hotels SA, contra la Sentència de data 16 d'abril de 2020, en què consten com a parts apel·lades la procuradora Mercè Canal Piferrer, en representació de Banco de Santander, i el procurador Ignacio Alberto de Quintana Tuebols, en representació de Isaac .

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"FALLO

Que desestimando la demanda interpuesta por Sagemar Hotels S.A debo absolver y absuelvo a Banco de Santander S.A y D. Isaac de las pretensiones deducidas contra los mismos en el presente procedimiento, con imposición de las costas a la parte actora".

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 27/01/2021.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat Jaume Masfarré Coll.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora qüestiona la decisió d'instància ja que, per una banda, considera que fa una incorrecte valoració de la prova practicada i, per altra banda, no aplica degudament la normativa en què fonamenta la seva decisió. En les seves al·legacions es manté, en essència, allò que, en demanda, constituïa el fonament de la seva pretensió i que ha estat analitzat i rebutjat en la resolució impugnada.

Atès, doncs, que les qüestions que aquí es plantegen han estat abastament analitzades per la Jutgessa d'instància amb arguments que la Sala comparteix plenament, cal dir ja d'entrada que ens hi remetem per evitar reiteracions innecessàries, de manera que, en allò que no s'expliciti expressament, la resolució que dictem es troba complementada pels raonaments d'instància.

SEGON

El primer que cal dir és que, com posa de manifest la resolució impugnada, sobre la base de la jurisprudència que esmenta, la demanda sol·licita la nul· litat d'una clàusula del contracte subscrit per les parts per vici del consentiment, la qual cosa és contrària a la jurisprudència esmentada, que només permet la sol·licitud, per aquest motiu, de la nul·litat de la totalitat del contracte i no només d'una de les seves clàusules. I aquí no es pot acollir la pretensió de la recurrent d'entendre que la clàusula impugnada (clàusula de compensació per risc de tipus d'interès, CCRTI en endavant) no formava part del contracte, per signar-se posteriorment com un annex del contracte de préstec hipotecari, ja que, lògicament, integrava el contingut del contracte subscrit per les parts (segons s'hi fa constar de manera expressa en l'escriptura) com una clàusula més que el condicionava en els termes en què venia subscrit.

Una altra cosa és que la recurrent consideri també que la prestataria va signar l'escriptura de préstec sense saber de la incorporació de la clàusula en qüestió. Però, com raonarem, tampoc això pot acollir-se.

La base de la pretensió de la demandant, doncs, queda orfe de substrat jurídic en què poder fonamentar-la, una vegada que no es va demanar, d'acord amb la tesi de l'actora, una nul·litat de tot el contracte subscrit amb les conseqüències previstes a l' article 1303 CC.

En tot cas, si s'hagués acreditat l'existència del vici de consentiment que denuncia la part i s'hagués plantejat degudament l'acció, la petició de danys i perjudicis que també es reclama en demanda es trobaria amb les objeccions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 11 de Octubre de 2023
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • October 11, 2023
    ...sentencia de 27 de enero de 2021, dictada por la Audiencia Provincial de Gerona, Sección Segunda, que resuelve el recurso de apelación núm. 549/2020-2, dimanante del proceso ordinario seguido con núm. 701/2019, en el juzgado de primera instancia n º 5 de La citada Audiencia tuvo por interpu......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR