AAP Barcelona 426/2020, 29 de Junio de 2020

JurisdicciónEspaña
Fecha29 Junio 2020
Número de resolución426/2020

Secció núm. 01 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16 - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866050

Fax: 934866034

A/e: aps1.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0801942120090277838

Recurs d'apel·lació 509/2019 A

Matèria: Incident

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 23 de Barcelona

Procediment d'origen: Incident d'oposició a l'execució per motius de fons 66/2017

Part recurrent / Sol·licitant: Sebastián, LINDORFF HOLDING SPAIN, S.L.

Procurador/a: Susana Garcia Abascal, Josefa Manzanares Corominas

Advocat/ada: FRANCISCO CABISCOL SALVA

Part contra la qual s'interposa el recurs: BIT ONE S.L.

Procurador/a:

Advocat/ada:

INTERLOCUTÒRIA 426/2020

Barcelona, 29 de juny de 2020

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrades Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA ., Il·lma. Sra. Mª Teresa MARTÍN DE LA SIERRA GARCÍA-FOGEDA, i Il·lma. Sra. Isabel Adela GARCÍA DE LA TORRE FERNÁNDEZ, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel· lació núm. 509/19, interposat contra la interlocutòria dictada en data 2/10/18. en el procediment núm. 66/17, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 23 de Barcelona. . Ha estat recurrent el Sr. Sebastián i apel·lat LINDORFF HOLDING SPAIN SL . . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S. M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la interlocutòria objecte d'apel·lació és la següent: "DESESTIMANDO la oposición a la ejecución formulada por el Procurador Dn IGNACIO LOPEZ CHOCARRO en representación de BBVA SA., CONTINUANDO ADELANTE LA EJECUCIÓN, sin imposición de costas."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons costa en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament

Un cop ferma la sentència dictada el 6 d'octubre de 2011 per la que es condemnava solidàriament a Bit One SL i al Sr. Sebastián a pagar a la demandant la quantitat de 15.855,72€, Lindorff Holding Spain SLU formula demanda perquè es procedeixi a la seva d'execució. Al·lega que li ha estat cedit el crèdit en virtut de contracte de compravenda d'actius subscrit el 12 de desembre de 2012 amb Banco Popular Español SA i Banco Popular-E, SAU.

Despatxada execució, el Sr. Sebastián s'oposa perquè Lindorff Holding Spain SLU no acredita la cessió que al·lega i en tot cas, d'existir, no es tractaria res que d'una especulació creditícia amb la voluntat d'impedir que pugui sol·licitar l'extinció del crèdit d'acord amb l' article 1535 CC . En segon lloc invoca l'existència de clàusules abusives en el préstec del que deriva la sentència i que comporta la seva nul·litat. Finalment, sosté que la present demanda és contrària a la bona fe atès el temps transcorregut des que la sentència va esdevenir ferma.

La demandant impugna l'oposició que considera que ha de ser desestimada.

Per resolució de 27 de setembre de 2018 desestima el motiu formal en considerar acreditada la cessió del crèdit a favor de l'ara demandant. Sosté que no es pot examinar el caràcter abusiu de la clàusules contractuals quan el que s'està executant és la sentència, sense perjudici de la condició de consumidors dels demandats. Finalment descarta que la present demanda sigui contrària a la bona fe o suposi un retard deslleial quan s'ha presentat abans que haguessin transcorregut cinc anys des que la sentència va esdevenir ferma.

Contra aquesta resolució recorre el Sr. Sebastián . Insisteix, en primer lloc, en la mala fe de la demandant i el retard deslleial en la presentació de la demanda en atenció al temps transcorregut. I en segon lloc, al·lega que és nul el despatx d'execució perquè havent-se produït la cessió del crèdit el 12 de desembre de 2012, pendent l'apel·lació, no va sol·licitar la successió processal per evitar que pogués exercir les facultats que li concedeix l' article 1535 CC .

La demandant s'oposa al recurs.

SEGON

Doctrina del retard deslleial. Valoració i aplicació en el present cas

I.El Codi civil català en el seu article 111-7 estableix que " en les relacions jurídiques privades s'han d'observar sempre les exigències de la bona fe i de l'honradesa en els tractes ". En el mateix sentit ho recull l' article 7 CC quan preveu que els drets s'han d'exercir de conformitat amb les exigències de la bona fe.

La bona fe es contempla, així, com un es tàndard jurídic, un model de conducta social o la conducta que la consciència social exigeix conforme un determinat imperatiu ètic. Així, doncs es tracta d'un principi informador en l'exercici dels drets subjectius que obliga a rebutjar aquelles actituds i actuacions que es separaren d'aquella conducta estàndard( SSTS de 4 de març del 2002, 26 de novembre del 2005). D'aquesta manera, la bona fe imposa que en aquests casos el dret subjectiu o una determinada pretensió no pugui exercir-se ( STS de 3 de desembre de 2010). En aquest principi es fonamenta la coneguda doctrina del retard deslleial.

El Tribunal Suprem, a la STS d '1 d'abril de 2015 s'hi refereix en els següents termes: " el retraso desleal, que opera necesariamente antes del término del plazo de prescripción extintivo de la acción, encuentra su específico fundamento de aplicación como una de las formas típicas de los actos de ejercicio extralimitado de los derechos que suponen una contravención del principio de buena fe ( artículo 7.1 del Código civil ). De forma que para su aplicación se requiere, aparte de la natural omisión del ejercicio del derecho y un transcurso dilatado de un periodo de tiempo, de una objetiva deslealtad respecto de la razonable confianza suscitada en el deudor acerca de la no reclamación del crédito. Confianza que debe surgir, necesariamente, de actos propios del acreedor a tal efecto (STS de junio de 2012".

Així, el que es pretén és sancionar aquella...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR