SAP Girona 453/2020, 12 de Mayo de 2020

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2020:503
Número de Recurso69/2020
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución453/2020
Fecha de Resolución12 de Mayo de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció núm. 01 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.01)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1702242120188181854

Recurs d'apel·lació 69/2020 1

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de La Bisbal d'Empordà

Procediment d'origen: Procediment ordinari 486/2018

Part recurrent / Sol·licitant: Evaristo

Procurador/a: Montserrat Cabello Paneque

Advocat/ada: Joaquim Doy Gorina

Part contra la qual s'interposa el recurs: Florentino

Procurador/a: Pere Ferrer Ferrer

Advocat/ada: ALEX JAMBERT PAGES

SENTÈNCIA NÚM. 453/2020

Magistrats: Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones Nuria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, 12 de maig de 2020

FETS

PRIMER

El 17 de gener de 2020 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari 486/2018, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de La Bisbal d'Empordà, a fi de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la procuradora MONTSERRAT CABELLO PANEQUE en representació de Evaristo, contra la senténcia de data 28 de octubre de 2019, en què consta com a part apel·lada el procurador PERE FERRER FERRER, en representació de Florentino .

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"FALLO ESTIMO ÍNTEGRAMENTE la demanda interpuesta por don Florentino, representado por el procurador don Pere Ferrer Ferrer, frente a don Evaristo Y en consecuencia,

  1. DECLARO la nulidad del testamento otorgado por el doña Beatriz, en fecha 8 de junio de 2012, ante la notaria de Torroella de Montgrí, doña Purificación Almansa Losada, por haberse otorgado por una persona sin capacidad para testar, en el momento del otorgamiento.

  2. DECLARO la nulidad de la escritura de "consolidación de pacto de sobrevivencia, aceptación y adjudicación de herencia y consolidación de dominio", de fecha 22 de junio de 2015. Así como de todas las inscripciones registrales que hayan traído causa de la aceptación de la herencia, derivada del testamento de 08.06.2012, declarado nulo por esta resolución judicial.

  3. CONDENO a la parte demandada a las costas del procedimiento."

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 12/05/2020. La deliberació s'ha realitza de manera telemàtica.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat CARLES CRUZ MORATONES.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la.

Segon

En el present litigi entre dos germans, un d'ells, en Florentino, demana -com a petició principal- la nul·litat del testament atorgat per la seva mare Beatriz en data 8.6.12 (per considerar que li mancava la capacitat mínima per atorgar-lo en deguda consciència i voluntat.

La sentència d'instància considera que s'ha demostrat de manera inequívoca i concloent la manca de raciocini de la testadora i, per tant, estima la demanda amb imposició de les costes al demandada.

Contra tal decisió s'alça la part demandada.

Tercer

Considera la part recurrent, Evaristo, que la jutjadora d'instància ha valorat erròniament la prova i que, en canvi, la seva valoració és la justa i més equilibrada.

Res més lluny de la realitat. La sentència d'instància valora de manera molt raonada i raonable tota la prova practicada sota el principi d'immediació i en el fonament jurídic cinquè fa un repàs modèlic de tota la prova i expressa molt motivadament la seva valoració. Compartim plenament aquesta valoració.

Quart

Com molt bé recorda la jutjadora d'instància, l' article 421-3 del CCC proclama el principi general de que poden testar tota persona que no hagi estat declarada incapaç. També recorda que l'article 421-4 que considera incapaços de testar als menors de 14 anys i als que no tinguin capacitat natural per fer-ho. Per la seva banda, afegirem que l'article 421-9 preveu que en fer el notari el judici de capacitat per a testar que li imposa l'article 421-7, quan el testador no ha estat incapacitat judicialment, pot - si ho considera pertinentcomptar amb l'auxili de dos facultatius, els quals, si s'escau, han de certificar que el testador té en el moment de testar prou capacitat i lucidesa per fer-ho. Per tant, pel nostre legislador existeix una presumpció favorable a la capacitat per tota persona testadora que no hagi estat incapacitat legalment, com diuen tant la sentència com el recurrent.

També la jurisprudència del Tribunal Suprem ( STS 22.1.15, 26.6.15, 8.4. 16 i 7.7.16 per citar les darreres) i la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( STSJC 7.4.14; 8.5.14 1.12.11 i 8.4.10, i en les que en elles es citen), així com en les sentències d'aquesta mateixa Sala (de 31.5.19; 13.11.14 i 18.7.11) són unànimes en el sentit que 1) cal demostrar -de manera inequívoca i concloent - per qui ho sosté (càrrega probatòria) que la persona que va testar no tenia capacitat real en aquell moment per fer-ho, encara que no estigués incapacitada judicialment (presumpció iuris tantum de capacitat) i 2) que en els casos d'intervenció notarial, aquella presumpció de capacitat encara resulta més reforçada (principi favor testamenti ), tot i que no impedeix una prova en contra contundent ("enèrgica prova en contra", en paraules de la STSJC. de 7.4.14)

Cinquè

Doncs bé, revisada de nou tota la prova practicada en l'acte del judici i de la prova documental aportada, compartim tota la valoració que en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR