STSJ Islas Baleares 34/2019, 29 de Enero de 2019

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2019:154
Número de Recurso337/2015
ProcedimientoProcedimiento ordinario
Número de Resolución34/2019
Fecha de Resolución29 de Enero de 2019
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00034/2019

SENTÈNCIA núm. 34

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Fernando Socias Fuster.

Alícia Esther Ortuño Rodríguez.

Palma, a 29 de gener de 2019

------------------------- VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes

Balears les actuacions número 337 de 2015, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandant, l'entitat mercantil La Savina Urbana SL., representada per la procuradora dels Tribunals Sra. Muñoz Garcia i assistida per l'advocat Sr. Rodríguez Miranda, i, d'altra, com a Administració demandada, la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat. En la qualitat processal de parts codemandades han intervingut el Consell Insular de Formentera i la mercantil Solvagaray Marítima SL., representades i dirigides, respectivament, per les procuradores Sra. Montané Ponce i Sra. Ruys Van Noole i els lletrats Costa i Rosselló i Carlos Gil.

L'objecte del recurs és la resolució dictada, el dia 2 d'octubre de 2015, per l'Autoritat Portuària de Balears aprovant la modificació del projecte d'edifici d'aparcaments per a vehicles de lloguer en el port de la Savina de Formentera i presentat que fou per la mercantil Solvagaray Marítima SL.

La quantia es fixà en indeterminada.

El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es va posar de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perquè la contestés, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts. En igual sentit es pronunciaren les postulacions processals d'ambdues codemandades.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts. Proposta i admesa que fou en forma, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, si més no, però, i pel que fa a les parts actora i codemandada mercantil, de forma inadequada, amb infracció del que es preveu a l' article 64.1 de la Llei jurisdiccional que exigeix que siguin succintes, mentre que en el cas superen àmpliament el contingut dels seus respectius escrits de demanda i contestació.

S'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 28 de setembre de 2018. Degut a la baixa temporal i donada la llicència per malaltia, de la magistrada ponent Sra. Ortuño Rodríguez, el president del Tribunal Sr. Gabriel Fiol Gomila, redacta la present sentència.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la resolució dictada, el dia 2 d'octubre de 2015, per l'Autoritat Portuària de Balears aprovant la modificació del projecte d'edifici d'aparcaments per a vehicles de lloguer en el port de la Savina de Formentera i presentat que fou per la mercantil Solvagaray Marítima SL.

L'entitat recurrent, La Savina Urbana SL., a més a més de l'anul·lació de la referida aprovació de modificació interessa la declaració que amb ella es vulneren els principis de lliure i lleial concurrència, el dret a la igualtat de tractament i no discriminació i és contraria als principis del Dret comunitari i espanyol sobre l'actuació i contractació de les Administracions Públiques.

Ens diu que el projecte constructiu modificat s'aparta radicalment del projecte bàsic, la qual cosa suposa una concessió estructural i funcionalment diferent de la que fou objecte del concurs. Modificació essencial que incompleix les bases del concurs per a l'atorgament de la concessió.

Addueix, a més a més, que hi ha falta la motivació de la modificació amb inexistència de l'informe tècnic preceptiu - motivació conforme al que es preveu a l' article 54 de la Llei 30/1992 -.

Tant la part demandada, l'Administració General de l'Estat, com la mercantil codemandada rebutgen la demanda des de la pròpia relació fàctica que aquesta efectua dels esdeveniments discrepant aleshores, i també, del plantejament jurídic.

El Consell Insular de Formentera s'oposa a l'estimació del contenciós en tant assenyala que si més no el conflicte ha esdevingut per el que ella considera un vici d'origen, després, i en tant l'obra està executada tal i com es va sol· licitar en el modificat i se'l va concedir mitjançant l'oportuna llicència i li donen cobertura els informes tècnics, la motivació és clara i està fonamentada.

SEGON

Són dates fàctiques a prendre en compte les següents:

1r.- El Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Balears, resolgué en data 20 de setembre de 2012, l'atorgament d'una concessió administrativa per a l'explotació de un edifici per a aparcaments, locals i despatxos, situat en la calçada de ponent del port de la Savina (Formentera), referencia E.M. 672, a Sovalgaray Marítima SL.

Tot d'acord amb les bases i condicions aprovades el 30 de juny de 2010 i publicades que foren en el BOIB del següent 25 d'agost.

Al concurs presentaren ofertes les mercantils La Savina Urbana SL. i Sovalgaray Marítima SL. L'atorgament, tal com hem dit, va recaure en la segona i fou publicada l'adjudicació en el BOE de 2 de novembre de 2012.

2n.- El 14 de desembre de 2012 es va presentar per Solvagaray Marítima SL. - document núm. 79 de l'expedient administratiu - el projecte tècnic d'enderroc de l'edificació i el corresponent estudi de Seguretat i Salut així com el projecte bàsic i d'execució de l'edifici per a aparcaments, locals i despatxos.

El 4 de juliol de 2013 fou presentat el projecte constructiu. Còpia del qual fou remès a la Direcció Tècnica de Ports de l'Estat el 18 de setembre següent.

Uns pocs dies abans, concretament, el dia 12 de setembre de 2013, el Consell Insular...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STS 299/2022, 9 de Marzo de 2022
    • España
    • Tribunal Supremo, sala tercera, (Contencioso Administrativo)
    • 9 Marzo 2022
    ...administrativo interpuesto ante esta Sala PO 337/2015 y que ha sido resuelto por sentencia de esta Sala núm. 34/2019, de 29 de enero (ROJ: STSJ BAL 154/2019- ECLI:ES: TSJBAL:2019: ) Iniciadas las obras, en fecha ll de abril de 2016 la concesionaria presenta un escrito comunicando a la APB q......
  • STS 1093/2021, 26 de Julio de 2021
    • España
    • Tribunal Supremo, sala tercera, (Contencioso Administrativo)
    • 26 Julio 2021
    ...del Tribunal Superior de Justicia de Baleares (Palma de Mallorca), con fecha 29 de enero de 2019, desestimatoria del recurso nº 337/2015, interpuesto frente a la resolución de 2 de octubre de 2015 de la Autoridad Portuaria de Baleares aprobando la modificación del proyecto de edificio de ap......
  • STSJ Islas Baleares 89/2021, 3 de Febrero de 2021
    • España
    • 3 Febrero 2021
    ...administrativo interpuesto ante esta Sala PO 337/2015 y que ha sido resuelto por sentencia de esta Sala núm. 34/2019, de 29 de enero (ROJ: STSJ BAL 154/2019-ECLI:ES: ) Iniciadas las obras, en fecha 11 de abril de 2016 la concesionaria presenta un escrito comunicando a la APB que « como cons......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR