STSJ Cataluña 4312/2018, 16 de Julio de 2018

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2018:9993
Número de Recurso2741/2018
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución4312/2018
Fecha de Resolución16 de Julio de 2018
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

Recurs de Suplicació: 2741/2018

IL LM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

IL LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 16 de juliol de 2018

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4312/2018

En el recurs de suplicació interposat per Justo y 15 mas, Frema Units, S.L., Batllera, S.L. i Proquimpex,S.L. a la interlocutòria del Jutjat Social 9 Barcelona de data 31 de juliol de 2017, dictada en el procediment Demandes núm. 702/2016 en el qual s'ha recorregut contra la part Gecsa Ingenieria y Obras, S.A. i Figueras Advocats, SLP ( Administrado Concursal), ha actuat com a ponent Il lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 16 de juny de 2017 es dictà interlocutòria la part dispositiva de la qual és com segueix:

" Se declara la falta de jurisdicción del orden social y por ende de este Juzgado para conocer de la extensión de reponsabilidad a las entidades codemandada formulada frente a BATLLERA, S..L., FREMA UNITS, S.L. y PROMQUIMPEX, S. L. y se declara la indebida acumulación de aciones.

Se declara la comptentencia del orden social y por ende de este Juzgado para conocer sobre las reclamaciones de salarios y de la indemnización por daños y perjucios derivadas de la póliza de seguros que garantice el riesgo de la responsabilidad decenal y la franquicia a los trabajadores firmantes de proyectos y direcciones frente a GECSA INGENIERIA Y OBRAS, S.A.

Segon

Contra aquesta interlocutòria la part demandant va interposar recurs de reposició i realitzats els tràmits legals pertinents, van quedar les actuacions pendents de resolució i es va resoldre per interlocutòria de data 31 de juliol de 2017, la part dispositiva de la qual és com segueix:

"Que estimo parcialmente el recurso de reposición interpuesto por la parte demandante frente el Auto de 16 de junio de 2017 y en consecuencia procede reponer parcialmente la resolución recurrida en el sentido de declarar la competencia del orden social para conocer de la acción de reclamación de cantidad (reclamaciones de salarios y de la indemnización por daños y perjucios derivadas de la póliza de seguros que garantice el riesgo de la responsabilidad decenal y la franquicia a los trabajadores firmantes de proyectos y direcciones de obra) frente a GECSA INGENIEIRA Y OBRAS, S.A. PROQUIMPEX, S.L, BATLLERA, S.L. y FREMA UNITS, S.L."

Tercer

Contra aquesta interlocutòria la part actora van interposar un recurs de suplicació la part actora, que va se impugnat per les parts demandades Frema Units S.L. i Batllera S.L.. La demandada Batllera. S.L. i la demandada Frema Uva també interposar recurs de suplicació, que va ser impugnat per la part actora que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part demandant presenta recurs de suplicació permès per l' art. 191 -4 a) LRJS, contra la interlocutòria del jutjat social - dictada en el tràmit de valoració de la competència objectiva, amb anterioritat a la admissió a tràmit de la demanda, amb intervenció del Ministeri Fiscal -, que ha declarat estimar parcialment el recurs de reposició interposat contra la interlocutòria de 16 de juny de 2017.

La resolució del Jutjat Social acorda que procedeix reposar parcialment la resolució recorreguda en el sentit de declarar que la competència de l'ordre social es limita al coneixement de l'acció de reclamació de quantitat (reclamació de salaris i de la indemnització per danys i perjudicis derivats de la pòlissa d'assegurança que garanteix el risc de la responsabilitat desenal i la franquícia als treballadors signants de projectes i direccions de obra contra GECSA INGENIERIA Y OBRAS, S.A., (i Adm. Concursal), PROQUIMPLEX, S.L., BATLLERA, S.L. I FREMA UNITS, S.L.. Exclou per tant, de la competència del Jutjat Social, la resta de conceptes reclamats.

La part actora, contra la decisió de la citada resolució, sosté que la competència és de la jurisdicció social per a totes les qüestions plantejades en la demanda, que inclouen, a banda de les esmentades abans, la extensió de la responsabilitat solidària per les indemnitzacions derivades de la extinció dels contractes dels demandants, per formar part del grup empresarial, societats que no estaven en situació, ni havien estat citades al concurs de creditors de la titular del contracte de treball GECSA INGENIERIA Y OBRAS, S.A.

Les tres societats codemandades, no concursades PROQUIMPLEX, S.L., BATLLERA, S.L. I FREMA UNITS, S.L., han impugnat el recurs de suplicació de la part actora. Tramitat el recurs s'han remès les actuacions a aquesta Sala i s'ha designat ponent.

SEGON

S'ha de fer constar, en primer lloc, donat el contingut del recurs, que les normes de competència són d'ordre públic processal, i poden ser examinades inclús d'ofici pel tribunal ( STS 08 de setembre de 2015 Recurs: 3683/2014 ; sentència del TS de 23 de juny de 2015 Recurs: 1940/2014). Així, l' article 5-1 i 3 de la Llei reguladora de la jurisdicció social, disposa que si els òrgans jurisdiccionals aprecien la falta de jurisdicció o competència (internacional, per raó de la matèria o de la funció) dictaran interlocutòria declarant-ho així i prevenint al demandant davant de qui i com pot fer ús del seu dret. Aquesta declaració d'ofici, requerirà prèvia audiència de les parts i del Ministeri Fiscal per termini comú de tres dies.

Partim de què l' art. 2º de la Llei 36/2011 ("Ámbito del orden jurisdiccional social") disposa que " los órganos jurisdiccionales del orden social conocerán de las cuestiones litigiosas que se promuevan entre empresarios y trabajadores como consecuencia del contrato de trabajo y del contrato de puesta a disposición, con la salvedad de lo dispuesto en la Ley 22/2003, de 9 de julio, Concursal; y en el ejercicio de los demás derechos y obligaciones en el ámbito de la relación de trabajo ".

I, tal com raona la interlocutòria del jutjat social, i al leguen els escrits de les societats demandades, així com el del Ministeri Fiscal, hem da partir de què és aplicable al cas l' article 3-h) de la Llei reguladora de la jurisdicció social quan disposa que no coneixeran els òrgans de la jurisdicció social, de les pretensions de les que el coneixement o la decisió estigui reservat per la Llei Concursal, al coneixement exclusiu i excloent del concurs.

Per altra banda, la competència d'aquesta Sala en respecte a les resolucions judicials dictades dins del procediment concursal està estrictament limitada en l' article 64-8 de la Llei Concursal que disposa, respecte a la impugnació de la resolució del Jutjat Mercantil que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 11 de Marzo de 2020
    • España
    • 11 Marzo 2020
    ...de Justicia de Cataluña de fecha 16 de julio de 2018, aclarada por auto de fecha 29 de noviembre de 2018 en el recurso de suplicación número 2741/18, interpuesto por D. Jesús Manuel, D.ª Salome, D. Juan Ramón, D. Jose Daniel, D. Juan Francisco, D.ª Soledad, D.ª Tamara, D. Ángel Daniel, D. V......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR