STSJ Cataluña 3279/2017, 22 de Mayo de 2017

PonenteMARIA TERESA OLIETE NICOLAS
ECLIES:TSJCAT:2017:4418
Número de Recurso1775/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución3279/2017
Fecha de Resolución22 de Mayo de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2014 - 8012748

CR

Recurso de Suplicación: 1775/2017

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 22 de mayo de 2017

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3279/2017

En el recurso de suplicación interpuesto por Bulthaup Iberia S L U, Bulthaup GmbH&Co.KG, Bulthaup International GmbH y Sergio frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 22 de abril de 2016 dictada en el procedimiento Demandas nº 249/2014 y siendo recurrido/a Fondo de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. TERESA OLIETE NICOLÁS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12 de marzo de 2014 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 22 de abril de 2016 que contenía el siguiente Fallo:

"En la demanda interposada per Sergio, contra Bulthaup Iberia, S.L.U., Bulthaup International GMBH, i Bulthaup GMBH & Co. KG, i també contra el Fons de Garantia Salarial, refuso les excepcions d'incompetència de jurisdicció i de

manca de legitimació passiva oposades per les respectives parts demandades, i accepto substancialment la demanda interposada, per tant,, per tant :

1- Declaro IMPROCEDENT l'acomiadament del demandant produït el dia 23/01/2014.

2- Condemno la part demandada, a que, mitjançant opció expressa en el termini de cinc dies, o be readmeti al demandant en el mateix lloc i condicions de treball, amb abonament dels salaris de tramitació meritats, o be, convalidant l'extinció contractual produïda, l'indemnitzi en la quantia de 159.206,76€.

3- En cas d'opció per la readmissió, els salaris de tramitació objecte de condemna, es meritaran amb el mòdul salarial diari de 322,61€, i que pels 820 dies fins ara transcorreguts, a data d'aquesta Sentència, sens perjudici dels que es meritin amb posterioritat, sumen l'import de 264.538,09€ .

4- Absolc lliurement al codemandat Fons de Garantia Salarial, sens perjudici de les responsabilitats que en el seu dia li pogueren correspondre."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El demandant Sergio, prestava serveis des de maig de 1999 per a l'empresa Intramundana, S.L. que era l'agencia distribuïdora dels producte Bulthaup a la península Iberica. Les mercantils alemanyes es dedicaven a la fabricació i comercialització de mobles de cuina Bulthaup.

Segon

L'empresa alemanya Bulthaup International GMBH decideix el 2002 no renovar la representació o agencia a Intramundana, S.L., i per escriptura de 13/12/2002 constitueix la societat Bulthaup Iberia, S.L.U., amb el 100% del capital social titularitat de la matriu alemanya, i en la mateixa escriptura fundacional designa administrador únic al demandant, i posteriorment, per escriptura de 20/6/2003 Bulthaup GMBH & Co. KG adquireix el 100% del capital social de Intramundana, S.L..

Tercer

Prèviament el 30/9/2002, amb efectes de 1/9/2002, l'empresa Bulthaup GMBH & Co. KG estableix amb el demandant un contracte amb el demandant

com a col laborador de vendes i per a la fundació de la sucursal de Bulthaup a Espanya, amb el compromís que a partir de 1/1/2003 el contracte, qualificat com a laboral, es transmetrà a la societat a constituir Bulthaup Iberia.

Quart

El 31/7/2003 i 6/8/2003 l'apoderat de Bulthaup Iberia, S.L.U. i el demandant (que nominalment n'era l'administrador), signen contracte per a prestar serveis com a Director- Gerent a disposició de la societat. Tanmateix la data d'atorgament del contracte, en la clàusula segona s'estableix efectes retroactius a 1/1/2003, i al mateix temps es reconeix l'antiguitat del demandant des del 1/9/2002. També s'estableix activitat exclusiva del demandant, que cotitzarà al Regim General de la Seguretat Social a l'empara de l'art. 97.2.k) de la Llei general de la Seguretat Social, i que exercirà les funcions d'administrador conforme al reglament annex I que imposa que els actes d'administració requeriran aprovació prèvia de la Junta General (o Junta Directiva o Consell d'Administració) en tots aquells casos no previstos i relacionats en l'annex, i en tot cas, la planificació empresarial, la modificació fonamental de la política comercial, empresarial, política de vendes, publicitat, preus, descomptes, i altres condicions, la contractació i acomiadament del personal, la concessió de condicions econòmiques extraordinàries, l'atorgament i revocació de poders mercantils i generals, contractes de més de dos anys de durada que comprometin més de 10.000€ a l'any, les operacions financeres que superin els 10.000€. Igualment s'establia la obligació de l'administrador de informar a Bulthaup GMBH & Co. KG de qualsevol incident en relació als negocis, així com mensualment el cinquè dia del mes següent del compte de pèrdues i guanys, el balanç i l'estat financer.

Cinquè

El 29/11/2004 s'estableix un contracte d'agència entre la matriu Bulthaup GMBH & Co. KG i la filial Bulthaup Iberia, S.L.U., que posteriorment es va modificant i prorrogant.

Sisè

El demandant cobrava en nòmina mensual una retribució fixa que durant l'any 2013 i primers mesos de 2014 era de 8.476,43€ mensuals per 12 pagues anuals, més un bonus per objectius del que en el mes de gener de 2014, previsiblement corresponent a l'exercici de 2013, en va cobrat la suma de 10.672,80€, que totalitza 112.389,96€ anuals, tanmateix, el demandat disposava d'un vehicle d'alta gama tant pe a les necessitats de l'activitat professional, com per a activitats particulars, i en la nòmina hi constava una partida fixa mensual de 135,53€ en concepte de retribució en espècie, sens que consti si corresponia o no l'ús particular del vehicle. El demandant postula un salari anual total de 130.689,44€ i l'empresa en reconeix un de 117.753€, sense que ni de l'un ni de l'altre en consti desglossament ni les partides que incorporen.

Setè

Els càrrecs directius propis o designats per l'empresa matriu alemanya exercien el control i supervisió de l'empresa filial espanyola i més en concret de l'activitat professional del demandant el qual no podia adoptar decisions autònomament sinó sota l'estricta supervisió i autorització prèvia de l'empresa

matriu, així, en l'àrea comercial, el demandant no podia adoptar cap decisió que no fos autoritzada per Belarmino (persona aliena a les tres empreses codemandades, però encarregat de la gestió comercial europea

sense que consti tal encàrrec ni qui el fa), qui a més fixava els objectius del demandant i la retribució extraordinària que li corresponia cada any si s'assolien els objectius. I a nivell financer, depenia plenament del responsable financer de la matriu alemanya Cirilo (de qui tampoc en consta el càrrec ni l'empresa a que pertany), qui controlava els pressupostos de la filial espanyola, que no eren executius fins que no havien estat aprovats per l'empresa matriu alemanya, i el responsable financer en controlava amb periodicitat màxima mensual la seva execució, sense que el demandat pogués sortir-se dels pressupostos aprovats sense prèvia autorització del responsable financer de la matriu alemanya, fins al punt que les despeses de viatge del mateix demandant tenien uns topalls que no es podien superar sense autorització prèvia, i eren controlats i supervisats per la matriu alemanya. Fins i tor el responsable financer de la matriu contactava directament amb altes empleats de la mercantil espanyola i els donava directament instruccions de com actuar en situacions concretes.

Vuitè

Mitjançant carta redactada bilingüe en castellà i alemany, dada i lliurada al demandant el 23/1/2014, l'empresa li comunica el cessament amb el segonet text:

Por la presente y en nuestra condición de socio único de Bulthaup Ibérica S.L. le manifestamos que hemos procedido a revocarle su cargo de administrador de la sociedad, circunstancia que hemos efectuado formalmente en una junta general extraordinaria y universal convocada al efecto de fecha 19 de diciembre 2013. Esta revocación se ha efectuado en razón a la pérdida de confianza por su actuación como administrador de la sociedad en los últimos años, fundamentalmente en lo que hace referencia al importante descenso de facturación llevada a cabo por la compañía, en el año 2012 y en lo que llevamos de! año 2013, cifras absolutamente negativas y comparables solamente a las conseguidas en los años 2001/2002, según consta en los datos contables de la compañía. Del mismo modo tenemos que hacer referencia a las pérdidas sufridas por clientes cuyas facturas han resultado impagadas, de las cuales existe debida constancia en la contabilidad a los efectos legales que ello fuere necesario, y a la negligencia que ello ha supuesto en su actuación; en la medida en que dichas situaciones hubieran debido detectarse con la necesaria antelación, teniendo en cuenta que usted eés quien tiene conocimiento del mercado y realiza un seguimiento de la posición y riesgo financiero de los clientes.

La revocación del cargo de administrador de la sociedad implica también la resolución de cualesquiera contratos complementarios que se hayan podido suscribir con Usted en el pasado.

Del contenido de esta carta hemos informado al Apoderado Don Evelio, a quien se puede dirigir en todo lo que afecta a sus funciones y actuaciones de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 5 de Julio de 2018
    • España
    • 5 Julio 2018
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 22 de mayo de 2017, en el recurso de suplicación número 1775/17 , interpuesto por Bulthaup Iberia SLU, Bulthaup Gmbh&Co.KG, Bulthaup International GmbH y por Lucas , frente a la sentencia dictada por el Juzg......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR