SAP Lleida 234/2017, 23 de Mayo de 2017

PonenteANA CRISTINA SAINZ PEREDA
ECLIES:APL:2017:403
Número de Recurso555/2016
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución234/2017
Fecha de Resolución23 de Mayo de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIENCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Sección Segunda

El Canyaret, s/n

Rollo nº. 555/2016

Guarda y custodia contencioso núm. 589/2014

Juzgado Primera Instancia 1 DIRECCION000

SENTENCIA nº 234/2017

Ilmos./as. Sres./as.

PRESIDENTE:

D. ALBERT GUILANYÀ FOIX

MAGISTRADO/AS:

D. ALBERT MONTELL GARCIA

DÑA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

En Lleida, a veintitres de mayo de dos mil diecisiete

La Sección Segunda de esta Audiencia Provincial, constituída por los señores anotados al margen, ha visto en grado de apelación, las actuaciones de Guarda y custodia contencioso número 589/2014, del Juzgado de Primera Instancia 1 de DIRECCION000, rollo de Sala número 555/2016, en virtud del recurso interpuesto contra la Sentencia de fecha 25 de abril de 2016 que ha sido aclarada por Auto de fecha 23 de mayo de 2016. Es apelante la parte demandada: Rubén, representado por la procuradora MARIA JOSE ECHAUZ GIMENEZ y defendido por el letrado ROSENDO MUJAL ALSINA. Es apeladada la parte actora: Claudia, representada por la procuradora MARIA DEL CARMEN RULL CASTELLO y defendida por la letrada AURORA PRUNES SOLER. Interviene el MINISTERIO FISCAL . Es ponente de esta sentencia la Magistrada Doña ANA CRISTINA SAINZ PEREDA.

VISTOS,

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

La transcripción literal de la parte dispositiva de la Sentencia dictada en fecha 25 de abril de 2016, es la siguiente:

DECISIÓ

Estimo parcialment la demanda presentada per Claudia contra Rubén, i:

1. Atribueixo a Claudia la custòdia del fill menor de la parella, mentre que els dos pares exerciran de manera conjunta la seva potestat sobre ell.

2. Rubén estarà en companyia del seu fill els caps de setmana alterns des de la sortida del collegi divendres fins diumenge a l'entrada a estudi. Els caps de setmana corresponent a les setmanes senars els nens estaran en companyia del pare, i els corresponents als parells amb la mare.

3. Igualment, dues tardes a la setmana des de la sortida d'estudi i fins a les 20.00 hores, sense pernocta. Els dies es fixaran de comú acord entre els progenitors i en el seu defecte seran els dimarts i dijous.

4. Quant als ponts, regirà el següent règim. S'entén per pont el cap de setmana en el qual el divendres o el dilluns correlatiu sigui dia festiu, o quan ho siguin conjuntament els dos dies el dijous i divendres o els dos dies el dilluns i dimarts correlatius, o qualsevol de les combinacions possibles (divendres i cap de setmana; dijous, divendres i cap de setmana; cap de setmana i dilluns; cap de setmana, dilluns i dimarts; divendres, cap de setmana i dilluns; divendres, cap de setmana, dilluns i dimarts). S'entén per dies festius aquells que estan fixats en el calendari lectiu del collegi en el qual segueixen estudis els nens. En aquests casos, durant tot el pont estarà en companyia del progenitor amb el qual els correspongui estar aquell cap de setmana. S'entén que el pont comença el primer dia festiu a la sortida del collegi i finalitza l'últim dia festiu a les 20.00 hores.

5. Durant les vacances d'estiu, estarà en companyia de cadascun dels progenitors per setmanes alternes, tret que pactin una altra cosa.

6. Oficieu al servei SATAV, tot adjuntant una còpia d'aquesta resolució, perquè en el termini de sis i dotze mesos emeti uns dictàmens en què valori la situació del menor i la conveniència d'ampliar els contactes amb el pare amb una pernocta intersetmanal.

7. Rubén ha d'abonar a favor del seu fill una pensió alimentària de 200 euros mensuals, que s'actualitzarà anualment d'acord amb l'IPC i que caldrà ingressar dins dels cinc primers dies de cada mes en el número de compte que indiqui la mare. Les despeses extraordinàries seran abonades per meitat entre ambdós progenitors, prèvia la seva acreditació, quant a les necessàries, i la seva acreditació i acord entre els progenitors quant a les no necessàries, i d'acord amb els criteris que al respecte té establerts la nostra Audiència.

8. Cadascuna de les parts ha de pagar les costes processals que ha causat, mentre que les costes comunes les han de pagar per meitat entre tots dos. [...]

La resolución anterior fue aclarada y subsanada por Auto de fecha 23 de mayo de 2016, cuya parte dispositiva dice literalmente:

"PART DISPOSITIVA

Aclareixo i subsano la Sentència dictada en aquest procés, de manera que la decisió queda de la següent manera, mantenint-se la resta de pronunciaments i fonaments:

Estimo parcialment la demanda presentada per Claudia contra Rubén, i:

  1. Atribueixo a Claudia la custòdia del fill menor de la parella, mentre que els dos pares exerciran de manera conjunta la seva potestat sobre ell.

  2. Rubén estarà en companyia del seu fill els caps de setmana alterns des de la sortida del collegi divendres fins diumenge a les 20.00 hores. Els caps de setmana corresponent a les setmanes senars els nens estaran en companyia del pare, i els corresponents als parells amb la mare.

  3. Igualment, dues tardes a la setmana des de la sortida d'estudi i fins a les 20.00 hores, sense pernocta. Els dies es fixaran de comú acord entre els progenitors i en el seu defecte seran els dimarts i dijous.

  4. Quant als ponts, regirà el següent règim. S'entén per pont el cap de setmana en el qual el divendres o el dilluns correlatiu sigui dia festiu, o quan ho siguin conjuntament els dos dies el dijous i divendres o els dos dies el dilluns i dimarts correlatius, o qualsevol de les combinacions possibles (divendres i cap de setmana; dijous, divendres i cap de setmana; cap de setmana i dilluns; cap de setmana, dilluns i dimarts; divendres, cap de setmana i dilluns; divendres, cap de setmana, dilluns i dimarts). S'entén per dies festius aquells que estan fixats en el calendari lectiu del collegi en el qual segueixen estudis els nens. En aquests casos, durant tot el pont estarà en companyia del progenitor amb el qual els correspongui estar aquell cap de setmana. S'entén que el pont comença el darrer dia lectiu la sortida del collegi i finalitza l'últim dia festiu a les 20.00 hores.

  5. Durant les vacances d'estiu, estarà en companyia de cadascun dels progenitors per setmanes alternes, tret que pactin una altra cosa. En els anys parells l'elecció correspondrà a la mare i en els senars al pare. La primera

    setmana començarà a la sortida d'estudi del darrer dia lectiu. Si el darrer torn setmanal no inclou set dies sencers, es considerà no obstant un torn complet.

  6. Durant les vacances de Nadal i Setmana Santa, el nen estarà en companyia de cada progenitor la meitat dels dies. En els anys parells l'elecció correspondrà al pare i en els senars a la mare.

  7. Oficieu al servei SATAV, tot adjuntant una còpia d'aquesta resolució, perquè en el termini de sis i dotze mesos emeti uns dictàmens en què valori la situació del menor i la conveniència d'ampliar els contactes amb el pare amb una pernocta intersetmanal.

  8. Rubén ha d'abonar a favor del seu fill una pensió alimentària de 200 euros mensuals, que s'actualitzarà anualment d'acord amb l'IPC i que caldrà ingressar dins dels cinc primers dies de cada mes en el número de compte que indiqui la mare. Les despeses extraordinàries seran abonades per meitat entre ambdós progenitors, prèvia la seva acreditació, quant a les necessàries, i la seva acreditació i acord entre els progenitors quant a les no necessàries, i d'acord amb els criteris que al respecte té establerts la nostra Audiència.

  9. Cadascuna de les parts ha de pagar les costes processals que ha causat, mentre que les costes comunes les han de pagar per meitat entre tots dos."

SEGUNDO

Contra la anterior sentencia, la representación procesal de Rubén interpuso un recurso de apelación que el Juzgado admitió, dio traslado a la parte contraria y al Ministerio Fiscal que se opusieron al mismo, y, seguidos los trámites pertinentes, remitió las actuaciones a esta Audiencia, Sección Segunda.

TERCERO

La Sala decidió formar rollo y designar magistrado/a ponente a quien se entregaron las actuaciones para que, una vez deliberada, propusiera a la Sala la resolución oportuna. Se señaló el dia 7 de abril de 2017 para la votación y decisión.

CUARTO

En la tramitación de esta segunda instancia se han observado las prescripciones legales esenciales del procedimiento.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de primera instancia atribuye a la madre la guarda del hijo menor de los litigantes -Maximino, nacido el NUM000 de 2011- estableciendo un amplio régimen de visitas paterno filial, con dos tardes intersemanales, suprimiendo no obstante la pernocta intersemanal establecida en el auto de medidas provisionales.

El Sr. Rubén interpone recurso reiterando en el primer motivo de apelación la procedencia de establecer un régimen de custodia compartida, al tiempo que muestra su disconformidad con que, además no haber sido atendida su petición, se haya modificado el régimen de visitas establecido en el auto de medidas. Aduce que la sentencia recurrida descarta la custodia compartida por la situación de conflicto entre los progenitores, sin tener en cuenta que el conflicto viene ocasionado únicamente por la actitud de la madre, situándose el en el marco de las disputas por la custodia del hijo, existiendo estabilidad desde que se dictó el auto de medidas, sin que estemos ante una conflictividad que pueda dar lugar a descartar la custodia compartida, constando en cambio la capacidad parental de ambos progenitores y la viabilidad para implantar este régimen de custodia, que en ningún caso puede considerarse como excepcional sino que ha de ser la forma normal de relación entre padres e hijos, y más cuando ambos progenitores valoraron positivamente el régimen implantado en el auto de medidas, que prácticamente era de custodia compartida. Añade que el juzgador basa su decisión en el informe del SATAF y éste, a su vez, se funda en las declaraciones de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • El dictamen de especialistas en los procesos de familia
    • España
    • Problemática actual de los procesos de familia. Especial atención a la prueba
    • 10 Noviembre 2018
    ...de mayo de 2017, fto. jco. 2º (ROJ: SAP B 7743/2017-ECLI: ES:APB:2017:7743); SAP Lleida, sec. 2ª, de 23 de mayo de 2017, fto. jco. 2º (ROJ: SAP L 403/2017-ECLI:ES:APL:2017:403); SAP A Coruña, sec. 4ª, de 12 de enero de 2017, fto. jco. 3º PROBLEMÁTICA ACTUAL DE LOS PROCESOS DE FAMILIA. ESPEC......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR