SAP Barcelona 136/2017, 9 de Marzo de 2017

ECLIES:APB:2017:2794
Número de Recurso144/2015
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución136/2017
Fecha de Resolución 9 de Marzo de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIENCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

Secció Catorze

Rotllo núm. 144/2015

SENTÈNCIA N. 136/2017

Il lustres senyors magistrats:

AGUSTÍN VIGO MORANCHO

MONTSERRAT SAL SAL

ESTEVE HOSTA SOLDEVILA

Barcelona, 9 de març de 2017

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 144/2015 dimanant de les actuacions de procediment ordinari seguides amb el nº 972/2013-B pel Jutjat de Primera Instància nº 1 de Vic a instancia d'ARRABIATA VIC 2008, SL, contra BANKIA, SA, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part actora contra la Sentència dictada el 25 de novembre de 2014 pel jutge de l'expressat Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

FALLO

Que con DESESTIMACIÓN ÍNTEGRA de la demanda interpuesta por el Procurador Doña Mª TERESA BOFIAS ALBERCH en nombre y representación de ARRABIATA VIC 2008, S.L. y dirigida contra BANKIA, S.A. DEBO ABSOLVER COMO ABSUELVO a la demandada BANKIA, S.A. de todos los pedimentos contenidos en el escrito de demanda. Todo ello expresa condena en costas a la parte demandante quien deberá abonar causadas en esta instancia.

SEGON

La part actora hi va interposar recurs d'apel lació, que fou admès a tràmit. La part demandada no va formular oposició al recurs i les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, es va designar com ponent la magistrada Sra. MONTSERRAT SAL SAL i va tenir lloc la deliberació el dia 27 d'octubre de 2016. En aquesta, la majoria del Tribunal no va acceptar la proposta de resolució de la magistrada ponent, amb la qual cosa el president va designar nou ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA, que és qui ha formulat la proposta d'aquesta resolució.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals.

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Antecedents i objecte del recurs.

Arrabiata Vic 2008, SL, va presentar demanda de judici ordinari contra Bankia, SA, (com successora de Bancaja) en la qual va exercitar l'acció de nul litat contractual per error en el consentiment i, subsidiàriament, la de resolució contractual per incompliment de normes imperatives en la contractació del producte litigiós. El contracte litigiós es tracta del contracte swap de permuta financera de tipus d'interès formalitzat per l'actora i Bancaja el 7 de maig de 2008. La pètita de la demanda formula les pretensions declaratives i de condemna conseqüents a les accions exercitades.

Bankia, SA, va presentar escrit de contestació a la demanda en el qual va sol licitar la desestimació d'aquesta per no concórrer els pressupostos de cap de les accions exercitades.

La Sentència d'instància va concloure que tant la informació lliurada com la oferta pels empleats de Bancaja fou suficient perquè el legal representant de l'actora conegués el que estava contractants; que la demandada no havia incomplit el deure d'informar ni les normes imperatives de la contractació; no va apreciar error excusable que hagués viciat el consentiment de l'actora al contractar; i va desestimar la demanda, tot absolent la demandada dels pediments continguts en ella, amb imposició del pagament de les costes a la part actora.

El recurs d'apel lació de la part actora impugna tots els pronunciaments de la Sentència al legant, en síntesis, error en la valoració de la prova i infracció de la jurisprudència.

La part demandada no s'ha oposat al recurs ni ha comparegut tampoc en aquesta alçada.

SEGON

La Sentència de primera instància i l' art. 465.5 de la LEC .

S'accepten la valoració probatòria que efectua i les conclusions jurídiques que n'extreu el magistrat d'instància, excepte les que resulten negades, desvirtuades o contradites pel que indiquem a continuació.

Conforme l' art. 465.5 de la LEC, que recull l'axioma processal llatí tantum devolutum quantum apellatum, la sentència que es dicti en apel lació s'haurà de pronunciar exclusivament sobre els punts i qüestions plantejats en el recurs i, si s'escau, en els escrits d'oposició o impugnació d'aquest, de manera que la resolució no podrà perjudicar a l'apel lant, tret que el perjudici provingui d'estimar la impugnació de la resolució, formulada per la part inicialment apel lada.

En aquest cas, com que la part demandada no ha presentat escrit d'oposició o impugnació al recurs d'apel lació de la part actora, aquesta resolució es limitarà a resoldre sobre aquells particulars de la Sentència d'instància impugnats per la recurrent, atès que la part demandada s'ha aquietat a aquells altres particulars, expressos o implícits, que li podrien ser desfavorables. Està fora de lloc l'apreciació d'ofici de qüestions de fons diferents de les examinades a la Sentència i de les invocades al recurs d'apel lació, cosa que, a més, crearia indefensió en la part actora-apel lant, al no haver pogut aquesta formular al legacions contradictòries al respecte.

TERCER

Relació del fets que a criteri de la Sala han quedat acreditats amb la prova practicada, rellevants per tal de centrar i resoldre l'assumpte.

  1. - La primavera del 2008 l'administrador únic de la companyia Arrabiata Vic 2008, SL, Miguel Ángel, va anar a l'oficina de Bancaja del carrer Verdaguer de Vic per indicació del soci de la companyia, Cayetano, per tal d'obtenir finançament per a l'obertura per la societat d'un restaurant de la franquícia Tagliatella a la localitat. El va atendre la directora de l'oficina, Esperanza, que va convenir amb el Sr. Miguel Ángel la formalització d'un contracte de Leasing amb interès variable, subjecte a la prèvia aprovació per part dels serveis centrals de Bancaja. Com que el Sr. Miguel Ángel volia fixar els costos financers del leasing, la Sra. Esperanza li va proposar la formalització d'un contracte de permuta de tipus d'interès (swap), que el primer va acceptar.

  2. - Dies després, el Sr. Miguel Ángel va signar el contracte marc de permuta financera de tipus d'interès amb el seu annex el 7 de maig de 2008. El mateix dia el subdirector de l'oficina bancària, Raimundo, li va efectuar el test de conveniència de la normativa MiFID.

  3. - Rebuda la conformitat dels serveis centrals de Bancaja, el Sr. Miguel Ángel i la Sra. Esperanza va signar el contracte del leasing, intervingut per fedatari públic, el 21 de maig de 2008. En el contracte van participar sis persones més, entre elles el Sr. Cayetano, que van avalar solidàriament l'arrendatària.

  4. - Les dues primeres liquidacions trimestrals del swap van ser positives per a d'Arrabiata Vic 2008, SL, a qui Bancaja va abonar 408,90 € en total. Tanmateix, a partir de la tercera, les liquidacions van ser negatives, amb un import total fins a la liquidació del quart trimestre del 2009 de 13.301,03 €.

  5. - El 23 de desembre de 2009 el Sr. Miguel Ángel va cancel lar el swap abonant al banc 28.400 €.

  6. - El Sr. Miguel Ángel és administrador d'altres societats limitades que, com l'actora, tenen per objecte social la restauració. El soci d'Arrabiata Vic 2008, SL, Sr. Cayetano, és o havia estat director d'una oficina o un servei de banca privada de Bancaja.

QUART

L'acció d'anul labilitat.

  1. L'acció exercitada per la part actora.

    La STS 478/2012, de 13 de juliol, indica que l'error vici és aquell que constitueix una creença inexacta o una representació mental equivocada que serveix de pressupost per a la realització d'un contracte. Determina una voluntat no formada correctament perquè la contemplació de l'objecte del contracte està distorsionada. En canvi, en l'error obstatiu el que hi ha realment és una manca de voluntat. Bé perquè el subjecte no volia realitzar la declaració però la va efectuar; bé perquè va patir un lapsus que dóna lloc a la discrepància entre la voluntat interna i la seva declaració.

    L'error obstatiu determina la inexistència o nul litat absoluta del contracte per manca d'un dels seus elements essencials: el consentiment. L'error vici només determina la possible anul labilitat o nul litat relativa del contracte degut al vici que invalida el consentiment.

    Efectuem l'aclariment perquè la demanda d'Arrabiata Vic 2008, SL, és extremadament confusa sobre si l'acció principal de nul litat exercitada és per error obstatiu o per error vici. Tanmateix, com que la Sentència d'instància parteix de la base que es tracta del segon error, i aquesta apreciació no ha estat combatuda per la recurrent, aquesta resolució partirà del fet que l'acció és la d'anul labilitat per error vici.

  2. El contracte de permuta de tipus d'interès (swap).

    Es tracta d'un contracte complex i d'elevat risc pel seu caràcter aleatori, subjecte per aquest motiu a la normativa MiFID del mercat de valors (art. 2 de la LMV).

  3. La qualificació d'Arrabiata Vic 2008, SL, com clienta minorista.

    La demanda exposa en diversos passatges que la societat actora és una clienta minorista. Tot i que la Sentència no ho recull, considerem que és una dada acceptada per la part demandada, que no la discuteix a la contestació a la demanda.

    Això sens perjudici que, com veurem, almenys un dels socis de l'actora, Cayetano, tingui el perfil de client professional.

    Recordem que conforme a l'art. 78 bis de la LMV, en la seva redacció vigent a la data de la compra litigiosa, els clients minoristes són aquells als quals, al contrari que els professionals, no se'ls presumeix l'experiència, coneixements i qualificació necessària per a prendre les seves pròpies decisions d'inversió i valorar correctament els seus riscos. Per aquesta raó, el client minorista és objecte d'una especial protecció en la legislació MiFID del mercat de valors.

  4. El servei d'assessorament financer de la demandada a l'actora.

    Com estableix la STJUE de 30 de maig de 2013 (assumpte 604/2011), la qüestió de si un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 557/2019, 23 de Octubre de 2019
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 23 Octubre 2019
    ...por infracción procesal y de casación interpuestos contra la sentencia de fecha 9 de marzo de 2017, dictada en recurso de apelación 144/2015, de la Sección 14.ª de la Audiencia Provincial de Barcelona, dimanante de autos de juicio ordinario 972/2013, seguidos ante el Juzgado de Primera Inst......
  • ATS, 19 de Junio de 2019
    • España
    • 19 Junio 2019
    ...dictada en segunda instancia, el 9 de marzo de 2017, por la Audiencia Provincial de Barcelona, Sección 14.ª, en el rollo de apelación n.º 144/2015 , dimanante del juicio ordinario n.º 972/2013, seguido ante Juzgado de Primera Instancia n.º 1 de Por la indicada Audiencia Provincial se tuvo p......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR