SAP Tarragona 22/2017, 24 de Enero de 2017

ECLIES:APT:2017:311
Número de Recurso136/2016
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución22/2017
Fecha de Resolución24 de Enero de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL LACIÓ Nº 136/2016

JUDICI CANVIARI Nº 1811/2013

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA Nº 5 - REUS

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 24 de gener de 2.016.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL LACIÓ interposat pel Sr. Maximiliano representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Muñoz Pérez i assistit per la Lletrada Sra. Aguiló Conesa, contra la sentència de 20 de juliol de 2.015 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 5 de Reus, judici canviari núm. 1811/2013, al qual figura como demandant canviari BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Farré Lerín i assistit pel Lletrat Sr. Jara Trilla, i com a demandat canviari l'apel lant.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

Que DESESTIMANDO LA DEMANDA DE OPOSICIÓN CAMBIARIA formulada por D. Maximiliano, representado por la Procuradora Dª. Lola Gómez Gener, DEBOR ORDENAR Y ORDENO SEGUIR ADELANTE CON LA EJECUCIÓN DESPACHADA hasta hacer trance y remate de los bienes embargados, y con su producto, hacer cumplido y completo pago a la actora de las responsabilidades por las que se despachó la ejecución.

Cada parte satisfará las costas causadas a su instancia y las comunes Procedimiento Ordinario mitad.

SEGON

Contra la citada resolució es van interposar recursos d'apel lació per la representació processals del Sr. Maximiliano .

TERCER

Donat trasllat del recurs a l'adversa, per aquesta s'ha presentat escrit d'oposició al mateix.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Pronunciaments impugnats.

Interposa el Sr. Maximiliano el recurs d'apel lació reiterant que el pagaré no reuneix els requisits de l' article 819 de la LEC en relació amb l' article 94 LCCh, així com la nul litat de la declaració canviaria derivada de l'emissió d'un pagaré en blanc vinculat a un contracte de préstec.

SEGON

Criteri d'aquest Tribunal respecte del pagaré en blanc.

Per la seva transcendència a efectes de resoldre el present recurs, farem referència a les sentències de 07 d'abril de 2015 (ROJ: SAP T 549/2015 - ECLI:ES:APT:2015:549) i de 15 de setembre de 2015 (ROJ: SAP T 1122/2015 - ECLI:ES:APT:2015:1122) dictades per aquest mateix Tribunal:

"Tercer. EVOLUCIÓ DE LA DOCTRINA D'AQUEST TRIBUNAL. La nostra tesi tradicional, ..., l'hem matisat en sentències posteriors, ..., on hem dit el que segueix. "És cert que la utilització d'un pagaré pot mirar d'emmascarar un abús, sí és que la finalitat que persegueix el prestamista amb aquesta fórmula és la d'atribuir- se el dret de liquidar de forma unilateral l'import de les responsabilitats del deutor que ha incomplert les seves obligacions principals. Hem de revisar, però, cas per cas, els negocis que utilitzin aquesta fórmula, perquè no sempre passa això. En el cas d'aquestes actuacions, ho podem descartar. L'objecte d'aquest procediment és un pagaré no a l'ordre, que no podia circular. El fet d'haver documentat el deute amb un títol canviari no impedia els deutors, doncs, utilitzar-hi totes les excepcions i mitjans de defensa possibles, fins i tot els derivats de la relació causal amb la prenedora del pagaré. Si partim de l'existència inicial del deute, la posició processal dels deutors no els col locava en un punt de partida substancialment desavantatjós en relació amb la posició que haurien tingut d'haverse produït la reclamació per la via d'un procediment ordinari. Igualment haurien hagut de prendre la iniciativa per formular-hi excepcions basades en qualsevol forma d'extinció de les obligacions, la càrrega de provar les quals correspon al deutor. Pel que fa a les eventuals excepcions de nul litat radical del títol o d'alguna de les seves clàusules, la condició de demandants d'oposició no duu aparellat, tampoc, cap concret desavantatge. Pel que fa a la liquidació del deute (...) n'hi havia prou amb una senzillíssima operació aritmètica, una resta, per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR