SAP Tarragona 236/2015, 15 de Septiembre de 2015

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2015:1122
Número de Recurso644/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución236/2015
Fecha de Resolución15 de Septiembre de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 644/2014

JUDICI OPOSICIO CANVIARI Nº 1173/2012

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA Nº 2 - REUS

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 15 de setembre de 2.015.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial els RECURSOS D'APEL·LACIÓ interposats per D. Ángel Daniel i DÑA. Carmela representats per la Procuradora dels Tribunals Sra. Olivé Elías i assistits pel Lletrat Sr. Perí Vallverdú, així com per CAIXABANK, S.A. representada pel Procurador dels Tribunals Sr. Franch Zaragoza i assistida pel Lletrat Sr. Nuñez Cabezo, contra la sentència de 6 de juny de

2.014 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 2 de Reus, judici verbal d'oposició al canviari núm. 1173/2012, al qual figura como demandant canviari CAIXABANK, S.A., i com a demandats canviaris els Srs. Ángel Daniel i Carmela .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

Estimando parcialmente la oposición opuesta por la representación processal de Carmela y Ángel Daniel, debo mandar seguir adelante la ejecución despachada por importe de 9.941'28 euros de principal, más la cantidad de 1.000 euros para costas. Se declara nula por abusiva la clàusula de intereses moratorios. No procede hacer expresa imposición de costas a ninguna de las partes.

SEGON

Contra la citada resolució es van interposar recursos d'apel·lació per les representacions processals d'ambdós parts litigants.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Pronunciaments impugnats.

Interposen D. Ángel Daniel i DÑA. Carmela el seu recurs d'apel·lació reiterant la nul·litat radical del pagaré en blanc o incomplert a l'haver estat realitzat en frau de llei. Per la seva banda, CAIXABANK, S.A. impugna amb el seu recurs la declaració de nul·litat dels interessos de demora, considerant que en qualsevol cas s'haurien d'aplicar els de l' article 1.108 del CC des de la interpel·lació judicial, i els de l' article 576 de la LEC des de la sentència de primera instància.

SEGON

Recurs d'apel·lació interposat per D. Ángel Daniel i DÑA. Carmela .

Com ja s'ha exposat, els recurrents reiteren la nul·litat radical del pagaré en blanc o incomplert a l'haver estat realitzat en frau de llei.

Per la seva transcendència a efectes de resoldre el motiu al·legat, farem referència a la sentència de 07 d'abril de 2015 (ROJ: SAP T 549/2015 - ECLI:ES:APT:2015:549) dictada per aquest mateix Tribunal:

"Tercer. EVOLUCIÓ DE LA DOCTRINA D'AQUEST TRIBUNAL. La nostra tesi tradicional, que coincideix amb l'expressada pel jutge a quo, l'hem matisat en sentències posteriors, com les que hem dictat, els dies nou i vint -i- cinc d'octubre de dos mil dotze, en els Recursos 348/12 i 248/11, respectivament, o la més recent, de vint -i- vuit de gener de dos mil catorze, en el Recurs 221/13, on hem dit el que segueix. "És cert que la utilització d'un pagaré pot mirar d'emmascarar un abús, sí és que la finalitat que persegueix el prestamista amb aquesta fórmula és la d'atribuir- se el dret de liquidar de forma unilateral l'import de les responsabilitats del deutor que ha incomplert les seves obligacions principals. Hem de revisar, però, cas per cas, els negocis que utilitzin aquesta fórmula, perquè no sempre passa això. En el cas d'aquestes actuacions, ho podem descartar. L'objecte d'aquest procediment és un pagaré no a l'ordre, que no podia circular. El fet d'haver documentat el deute amb un títol canviari no impedia els deutors, doncs, utilitzar-hi totes les excepcions i mitjans de defensa possibles, fins i tot els derivats de la relació causal amb la prenedora del pagaré . Si partim de l'existència inicial del deute, la posició processal dels deutors no els col· locava en un punt de partida substancialment desavantatjós en relació amb la posició que haurien tingut d'haver-se produït la reclamació per la via d'un procediment ordinari. Igualment haurien hagut de prendre la iniciativa per formular-hi excepcions basades en qualsevol forma d'extinció de les obligacions, la càrrega de provar les quals correspon al deutor. Pel que fa a les eventuals excepcions de nul litat radical del títol o d'alguna de les seves clàusules, la condició de demandants d'oposició no duu aparellat, tampoc, cap concret desavantatge. Pel que fa a la liquidació del deute (...) n'hi havia prou amb una senzillíssima operació aritmètica, una resta, per saber, en cada moment, quin era el deute líquid romanent. Pretendre que en el cas d'aquestes actuacions el fet d'haver liquidat el deute amb aquesta fórmula pot haver comportat un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Tarragona 22/2017, 24 de Enero de 2017
    • España
    • 24 Enero 2017
    ...les sentències de 07 d'abril de 2015 (ROJ: SAP T 549/2015 - ECLI:ES:APT:2015:549) i de 15 de setembre de 2015 (ROJ: SAP T 1122/2015 - ECLI:ES:APT:2015:1122) dictades per aquest mateix "Tercer. EVOLUCIÓ DE LA DOCTRINA D'AQUEST TRIBUNAL. La nostra tesi tradicional, ..., l'hem matisat en sentè......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR