STSJ Cataluña 5537/2016, 3 de Octubre de 2016

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2016:8593
Número de Recurso3335/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución5537/2016
Fecha de Resolución 3 de Octubre de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 3335/2016

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 3 d'octubre de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5537/2016

En el recurs de suplicació interposat per Instituto Nacional de la Seguridad Social a la sentència del Jutjat Social 2 Girona (UPSD social 2) de data 7 de març de 2016 dictada en el procediment núm. 697/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Begoña, ha actuat com a ponent l'Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 30 de setembre de 2015 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 7 de març de 2016, que contenia la decisió següent: " Estimando la demanda interpuesta Begoña frente al INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, sobre INCAPACIDAD PERMANENTE ABSOLUTA., declaro que la demandante se encuentra en situación de Incapacidad Permanente en grado de Absoluta, derivada de enfermedad común, y, en consecuencia, condeno al Instituto Nacional de la Seguridad Social al abono, con efectos desde el 29/06/15, de las prestaciones en la forma y cuantía reglamentariamente establecidas de conformidad con la base reguladora declarada probada. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

Begoña, con D.N.I. NUM000, nacida el NUM001 de 1.966, está afiliado a la Seguridad Social, con el número NUM002 al Régimen General de la Seguridad Social, siendo su profesión habitual la de Gobernanta de Hotel.

SEGUNDO

Por resolución del INSS con registro de salida 20 de julio de 2015 se declaró que la actora se hallaba en situación de Incapacidad Permanente Total, decisión frente a la que se interpuso el 7-8-15 reclamación previa que fue desestimada por resolución de fecha 26 de agosto de 2015.

TERCERO

El ICAM emitió en fecha 29 de junio de 20145 dictamen médico, recogiendo el siguiente cuadro clínico: Trastorn del disc cervical amb mielopaís, artodesis C5-C6. Lumbociatalgia..

CUARTO

La actora padece además: Fibromilagia III. Síndrome de fatiga crónica II, 18/18 puntos dolorosos. Síndrome ansioso depresivo severo. Obesidad. (Informe pericial INSS).

Por la responsable dl grupo de fibromialgia del EAP de Sta. Coloma de Ferners informa que la actora "va participar al grup de Fibromiàlgia... des del día 1/10/15 a 19/11/15....La pacient presenta un FIQ inicial de

77,29 i FIQ final de 75,05, que significa marcada interferència de les activitats de la vida diaria". (folio 146)

El tratamiento framaceutico al que está sometido figura unido como doc. 34 y se da por reproducido.

En informe aportado por el INSS al acto de juicio ratificado por el perito recoge como orientación diagnóstica:

Fibromialgia-síndrome fatiga crónica.

Espondiloartrosis, coxartrosis, y tendinopatía de hombro izq. Con clínica álgica.

SAOS en tratamiento con CPAP-Obesidad mórbida.

Trastorno depresivo.

QUINTO

Tiene la parte demandante carencia suficiente y la base reguladora de las prestaciones de Incapacidad Permanente es de 1.998,46€ mensuales, y, la fecha de efectos es del 29 de junio de 2015.

La fecha para poder instar la revisión es la de 29.6.2016.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

ÚNIC. Contra la sentència que declara a la demandant en situació d'incapacitat permanent en grau d'absoluta, com a únic motiu del recurs, emparat en l' apartat c) de l' article 193 de la Llei reguladora de la jurisdicció social, 36/2011 (LRJS), es denúncia pel recorrent - INSS - la infracció de l' art. 137-5 LGSS . El recurs ha estat impugnat per la part demandant.

La vigent Llei general de la Seguretat Social, aprovada per Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, que va entrar en vigor el 2 de gener de 2016, manté (per manament de la disposició transitòria vigèsima sexta) la definició dels graus d' incapacitat permanent - en l ' article 194.1 al 6 - amb la redacció que establia el Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, aplicable al cas, fins que entrin en vigor les disposicions reglamentàries a les que es fa referència.

D'acord amb aquestes normes s'entendrà per grau d'incapacitat permanent absoluta segons la definició de l'ex art. 137-5 de la LGSS, com aquell que inhabilita completament al treballador per tota professió u ofici. La jurisprudència ha declarat que s'ha d'atendre la petició d'incapacitat quan no estigui la persona en condicions de realitzar les tasques essencials de qualsevol professió per sedentària i lleugera que sigui, quan les aptituds que li restin no tinguin rellevància per realitzar una activitat retribuïda i per compte aliena, amb un mínim de professionalitat i eficàcia, i sense que sigui exigible un vertader afany de sacrifici per part del treballador ni un intens grau de tolerància per part de l'empresari.

La jurisprudència ve assenyalant -entre moltes d'altres, SSTS 15.06.1990, 18.01.1991, 29.01.1991, etc.- que "para la valoración de la incapacidad permanente, las lesiones y secuelas en cuanto concurren en el sujeto afectado han de ser apreciadas conjuntamente, de tal modo, que aunque los diversos padecimientos que integren su estado patológico, considerados aisladamente, no determinen un grado de incapacidad, sí pueden llevar a tal conclusión,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR