SAP Tarragona 175/2016, 31 de Mayo de 2016

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2016:751
Número de Recurso479/2015
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución175/2016
Fecha de Resolución31 de Mayo de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 479/2015

JUDICI VERBAL Nº 625/2013

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA NÚM. 6 - EL VENDRELL

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 31 de maig de 2.016.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per la Sra. Angelina representada pel Procurador dels Tribunals Sr. Farré Lerín i defensada pel Lletrat Sr. Felip Colet, contra la Sentència de 27 d'abril de 2.015 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 del Vendrell, judici verbal núm. 625/2013, al qual figura com a part demandant l'apel·lant, i com a part demandada el Sr. Carmelo .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"Que debo estimar la excepción procesal de falta de legitimación pasiva planteada por Carmelo .

Todo ello con imposición de las costas a Angelina ."

SEGON

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal de Doña. Angelina d'acord a les al·legacions contingudes al seu escrit.

TERCER

Per la representació processal de la part demandant es va presentar escrit d'oposició al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Pronunciaments impugnats.

Interposa la representació processal de la Sra. Angelina el present recurs d'apel·lació contra la sentència d'instància que estima la falta de legitimació passiva del demandat Sr. Carmelo sota l'argument de que ja no és propietari de la finca suposadament causant dels danys a la de l'actora i, per tant, una sentència condemnatòria per responsabilitat extracontractual seria inexecutable, afegint que tampoc queda acreditat que "en el tiempo en que Carmelo fue el propietario realizase movimiento de tierra alguno para modificar el curso natural de las aguas" (foli 228 de les actuacions).

Al·lega la part recurrent que existeix legitimació passiva del demandat i, per tant, procedeix la condemna del Sr. Carmelo com a responsable dels danys patits per l'actora.

SEGON

Legitimació passiva del Sr. Carmelo .

Com ja hem dit, la Jutgessa d'instància considera que hi ha una falta de legitimació passiva atès que el Sr. Carmelo ja no és propietari de l'immoble i, per tant, una hipotètica sentència condemnatòria seria inexecutable.

No podem compartir aquest pronunciament: la demanda es presenta el 24-juliol-2013, data en la qual el demandat Sr. Carmelo era propietari de la parcel·la llindant amb la de la demandant Sra. Angelina ; l'immoble del Sr. Carmelo va ser venut per escriptura pública de 24-abril-2014 (folis 77 i ss.); la demanda va ser admesa (després de reiterats escrits de la part demandant -folis 42, 44, 46, 49 i 51-) per Decret de 02-juny-2014, es a dir, quan havien transcorregut més d'onze mesos des de la seva presentació, amb la important circumstància de que en aquesta data el Sr. Carmelo ja s'havia venut la finca.

Considera el Tribunal, a més de que la tardança per part del Jutjat d'instància en admetre la demanda resulta simplement intolerable i que el que s'ha fet ha estat penalitzar injustificadament a la part actora, el cert és que exercitant-se una acció de responsabilitat extracontractual (i sembla que també una negatòria d'immissions perquè la demanda no és massa clara al respecte), la legitimació passiva s'ha de projectar sobre l'agent / persona causant del dany (v. SAP de València, secció 11, del 11 de març de 2015 -ROJ: SAP V 1324/2015 - ECLI:ES:APV:2015:1324-, i SAP de Les Palmes, secció 4, del 22 de novembre de 2012 -ROJ: SAP GC 2431/2012 - ECLI:ES:APGC:2012:2431-), que és precisament el que va fer la part actora amb la seva demanda: dirigir-se contra la persona a la que considera autora o responsable dels danys patits.

Per tant, s'ha d'estimar el motiu, la qual cosa comporta que es declari la legitimació passiva del Sr. Carmelo, així com que aquest Tribunal hagi d'entrar en l'anàlisi de la qüestió de fons.

TERCER

Qüestió de fons: responsabilitat extracontractual.

Disposa l' article 1.902 del CC : "El que por acción u omisión causa daño a otro, interviniendo culpa o negligencia, está obligado a reparar el daño causado."

Per tant, hem d'analitzar, en primer lloc, si concorren tots els requisits de la responsabilitat extracontractual:

1r.- Acció / omissió il·lícita o culposa per part de la persona a qui s'imputa la responsabilitat:

Manifesta la part actora ara apel·lant que, com a conseqüència de "la acumulación de tierras en la finca del Sr. Carmelo, que debido a la falta de mantenimiento y conservación de la misma, se han esparcido por la finca, yendo a parar contra el murete divisorio, propiedad de mi mandante" (foli 244), i que "como consecuencia de dicho movimiento de tierras que se alteró el curso natural de las aguas, y por ende, el agua que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR