STSJ Cataluña 299/2016, 22 de Enero de 2016

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2016:306
Número de Recurso6624/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución299/2016
Fecha de Resolución22 de Enero de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 6624/2015

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 22 de gener de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 299/2016

En el recurs de suplicació interposat per Genoveva a la sentència del Jutjat Social 31 Barcelona de data 24 de febrer de 2015 dictada en el procediment núm. 751/2014, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL i Juliana, ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 28 de juliol de 2014 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 24 de febrer de 2015, que contenia la decisió següent: " Que DESESTIMO la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por D. Genoveva frente al Instituto Nacional de la Seguridad Social, la Tesorería General de la Seguridad Social y Juliana, sobre prestación de viudedad, absolviendo a las demandadas de las pretensiones deducidas en su contra "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

Demetrio contrajo matrimonio con Juliana en fecha que no consta, pero en todo caso anterior al año 2008, naciendo una hija de aquel matrimonio. (expediente administrativo, no controvertido)

SEGUNDO

En 1995 la demandante inició la convivencia con Demetrio . Por sentencia del Juzgado de Primera Instancia nº 3 de Blanes dictada en fecha 02/07/2008 se acordó la disolución, por divorcio, del matrimonio entre el Sr. Demetrio y la Sra. Juliana . La convivencia entre el Sr. Demetrio y la demandante se mantuvo entre 1995 y la fecha de fallecimiento del primero el 07/02/2014. (no controvertido, sentencia, certificado de empadronamiento, todo ello en el ramo de prueba de la actora)

TERCERO

Solicitada por la actora pensión de viudedad relativa al fallecimiento del Sr. Demetrio

, el INSS resolvió denegarla el 24/04/2014. Formulada reclamación previa, la misma fue desestimada, señalándose como causas de denegación el no haber quedado acreditada la constitución de una pareja de hecho con la persona causante, el no no haberse acreditado la inexistencia de vínculos matrimoniales anteriores con otras personas, y no quedar acreditado que la actora tuviera ingresos durante el año anterior al fallecimiento inferiores al 25% de la suma de ellos y los del causante. (expediente administrativo)

CUARTO

En caso de estimación de la demanda, la base reguladora de la pensión de viudedad sería de 715,80 euros, sus efectos del 8/02/2014 y el porcentaje del 52%. (no controvertido)

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda presenta recurs de suplicació la part actora, que no ha estat impugnat per l'INSS.

El primer motiu del recurs, per la via de l' article 193 de la Llei reguladora de la jurisdicció social, interessa la modificació dels fets provats, amb l'objecte que s'addicioni el fet provat següent:

Los ingresos de la demandante, Dª Genoveva, durante el año natural anterior al fallecimiento del Sr. Demetrio, pareja de hecho de la demandante, son inferiores al 25% de la suma de los propios y los del causante (Folios 11,21,22,23,31 i 32).

La transcendència de l'addició podria ser evident ja que afecta al compliment d'un dels requisits per a tenir dret a la pensió que li ha estat denegada, constant en la resolució de l'INSS que no acreditava que els seus ingressos durant l'any anterior a la defunció de la seva parella de fet fossin inferiors al 50% de la suma entre els obtinguts per la demandant i el causant, tenint fills comuns amb dreta a la pensió d'orfenesa.

Dels documents que cita, consta que l'any 2013, va percebre un total de 2.328,80 euros, en concepte de prestació/subsidi per desocupació (foli 11, Cerfiticat SPEE de 14-04-2014, el mateix que consta al foli 22). Coincideix la quantitat amb el certificat de retencions i ingressos a compte del mateix SPEE, per a 2013 (foli

23). El foli 21, és un Certificat de l'SPEE, en el que es diu que no figura l'actora l'any 2014 com a beneficiària de cap prestació, expedit el mateix dia 14-04-2014.

Ja que s'ha acreditat que el causant Demetrio, a morir el dia 7-02-2014, i els documents 31 i 32, que cita el recurs, certifiquen que el demandant no va percebre cap prestació per desocupació durant tot l'any 2013, sense que constin altres recursos, el que resulta és que els ingressos de la demandant en el darrer any arribaven al 100% de la suma dels rebuts per la parella, de manera que el fet que es proposa incloure no pot ser ates.

SEGON

EL segon motiu del recurs, per la via de l' article 193 c) de la Llei General de la Seguretat Social, al lega infracció de l' art. 174-3 de la Llei General de la Seguretat Social, en relació a l' art. 16 de la Llei de Bases de Règim Local . Indica que la demandant si que ha acreditat la convivència com a parella de fet amb el causant, i el requisit formal del registre, ja que malgrat no estar inscrita en el registre de parelles de fet, si que estaven inscrits ambdós en el padró municipal d'habitants. Que el padró, segons l'article 16 de la citada Llei és el registre administratiu on consten inscrits els veïns del municipi. Que les seves dades constitueixen prova de la residència i del domicili habitual; que les certificacions de les dades que s'expedeixen tenen caràcter de document públic i fefaent per a tots els efectes administratius.

Que s'han aportat les dades del padró, en les que consten inscrits la demandant i el causant, i per tant, s'haurien de tenir per complimentats tots els requisits de l' article 174-3 de la LGSS .

El precepte aplicable, que cita el recurs, va entrar en vigor per la Llei 40/2007, que va reformar determinades pensions de la Seguretat Social, incorporant el dret a percebre la pensió de viduïtat, sense vincle matrimonial previ, en determinats supòsits, indicant que:

" 3. Complerts els requisits d'alta i cotització que estableix l'apartat 1 d'aquest article, té dret així mateix a la pensió de viduïtat qui estigui unit al causant en el moment de la seva mort, formant una parella de fet, i acrediti que els seus ingressos durant l'any natural anterior no van arribar al 50 per cent de la suma dels propis i dels del causant obtinguts en el mateix període. Aquest percentatge és del 25 per cent en el cas d'inexistència de fills comuns amb dret a pensió d'orfandat.(...)Als efectes del que estableix aquest apartat, es considera parella de fet la constituïda, amb anàloga relació d'afectivitat a la conjugal, pels qui, no estant impedits per contreure matrimoni, no tinguin vincle matrimonial amb una altra persona i acreditin, mitjançant el corresponent certificat d'empadronament, una convivència estable i notòria amb caràcter immediat a la mort del causant i amb una durada ininterrompuda no inferior a cinc anys. L'existència de parella de fet s'acredita mitjançant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 14 de Junio de 2017
    • España
    • 14 Junio 2017
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 22 de enero de 2016, en el recurso de suplicación número 6624/2015 , interpuesto por D.ª Rosana , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 31 de los de Barcelona de fecha 24 de febrero de 20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR