STSJ Cataluña 3250/2005, 14 de Abril de 2005

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2005:4637
Número de Recurso9077/2004
Número de Resolución3250/2005
Fecha de Resolución14 de Abril de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

IL·LM. SR. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA

Barcelona, 14 d'abril de 2005

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats

més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3250/2005

En el recurs de suplicació interposat per -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) a la

sentència del Jutjat Social 12 Barcelona de data 27 de maig de 2004 dictada en el procediment Demandes núm. 113/2004 en el qual s'ha recorregut contra la part Víctor , ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 20.02.04 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Invalidesa grau, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 27 de maig de 2004 , que contenia la decisió següent:

"Que estimando la demanda formulada por D. Víctor debo declarar y declaro al mismo en situación de incapacidad permanente en grado de gran invalidez, derivada de enfermedad común, y condeno al INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL a estar y pasar por tal declaración y a pagarle la pensión correspondiente en cuantía del 150% de la base reguladora de 1.562,23 Euros, con efectos desde el 25-8-03, más las mejoras y revalorizaciones legales que procedan."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:1°) El demandante, nacido el 3-1-44, se encuentra afiliado a la Seguridad Social y en situación de alta en el Régimen General a consecuencia de trabajos prestados por cuenta ajena con la categoría profesional de oficial fabricación plásticos, tiene cubierto el período de carencia requerido para causar derecho a la prestación que reclama y había iniciado proceso de incapacidad temporal el 25- 2-02, agotando el subsidio el 24-8-03.

  1. ) Incoado el preceptivo expediente administrativo para valorar la eventual incapacidad, el CRAM emitió dictamen el 18-9-03.

  2. ) La Dirección provincial del INSS dictó resolución el 20-10-03 declarándole en situación de incapacidad permanente en grado de absoluta, derivada de enfermedad común, con derecho a cobrar la pensión correspondiente sobre la base reguladora de 1.562'23 Euros.

  3. ) Contra la anterior resolución formuló reclamación previa, que fue desestimada por nueva resolución de 15-1-04, quedando agotada la vía administrativa.

  4. ) De las cotizaciones computables acreditadas por el demandante resulta la base reguladora de la prestación que reclama de 1.562'23 Euros.

  5. ) Acredita la siguiente patología: intervenido quirúrgicamente de cataratas bilaterales; desprendimiento de retina bilateral reintervenida; agudeza visual: OD inferior a 0'1, y OI también inferior a 0'1, no susceptible de nueva cirugía, con pronóstico visual muy malo y de carácter irreversible; depresión mayor grave cronificada; cervicoartrosis leve-moderada; lumbartrosis leve- moderada; gonartrosis leve-moderada; HTA; dislipemia; SAOS.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

ÚNIC.- Sense postular la revisió fàctica s'oposa l'entitat gestora a la sentència que declarà l'actor en situació de gran invalidesa emparant l'únic motiu del seu recurs en l' apartat c) de l'article 191 de la Llei foral es denúncia pel recorrent la infracció de l' art. 137 LGSS .

Atès l'inalterat relat fàctic de la sentència que es recorre, l'actor pateix en els actuals moments les següents lesions: "intervenido quirúrgicamente de cataratas bilaterales; desprendimiento de retina bilateral reintervenida; agudeza visual: OD inferior a 0'1, y Oí también inferior a 0'1, no susceptible de nueva cirugía, con pronóstico visual muy malo y de carácter irreversible; depresión mayor grave cronificada; cervicoartrosis leve-moderada; lumbartrosis leve-moderada; gonartrosis leve-moderada; HTA; dislipemia; SAOS".

En una deficient tècnica jurídica recursal -es pretén, sense la modificació dels fets provat i articulant-se l'oposició al pronunciament d'instància únicament per l'examen del dret aplicat, una re- lectura de les dites lesions declarades provades, de tal forma que el resultat final res té a veure amb el relat fàctic inalterat.

Cal recordar a l'entitat gestora que el recurs de suplicació té una naturalesa extraordinària i que, en operar aquí la instància única, no correspon a aquesta Sala procedir a jutjar de nou allò que ha estat vist per la magistrada d'instància. L'objecte de la suplicació en supòsits com aquest comporta que si no està d'acord amb el relat fàctic hagi d'articular-se la seva revisió a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR